2012. november 21., szerda

Gulyásleves kicsit másképpen.



A gulyásleves kifejezést a világon mindenhol ismerik, viszont az igazi magyaros  gulyás csakis itt nálunk készül. A mi gulyásunk különlegességét a sajátos fűszerezésnek pl. a pirospaprikának, zöldségeknek, krumplinak, csipetkének köszönheti. Most szakítva a hagyományokkal, egy kicsit eltérő, ám ugyanolyan finom gulyáslevest főztem. Nemrégiben lehetőségem volt részt venni egy receptversenyen és a szerencsének köszönhetően, az egyik nyertesnek tudhattam magam. A nyereményem pedig egy csodálatos szakácskönyv volt, tele remek receptekkel, és olyan élethű fotókkal, hogy kedvem lenne minden fogást megkóstolni. Ebben a könyvben találtam rá a "Gulyásleves" receptre, mely eltér a magyaros gulyástól. Gondoltam azért teszek egy próbát, és megkóstoljuk hogy ízben sokban különbözik-e a mi levesünktől. A recepten azért egy kicsit magyarosítottam, mert a recepttel ellentétben azért pár szem krumplit is csempésztem bele. A végeredmény pedig egy nagyon finom, a tejfölnek köszönhetően igencsak ízletes levest sikerült feltálalnom, mely igencsak hasonló a mi gulyáslevesünkhöz.






Hozzávalók:


50 dkg sertéscomb (v. marhahús)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db zöld kaliforniai paprika
2 db paradicsom
3-4 db krumpli
1/2 ek paradicsompüré
1 tk liszt
2 db babérlevél
1 tk kakukkfű
1 tk őrölt köménymag
2 db húsleveskocka
pirospaprika
őrölt fekete bors
tejföl
5 dkg vaj


A húst ízlés szerint kockázzuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A paprikát és a paradicsomot vékonyra szeleteljük fel. 

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a felkockázott húst. Kevergetve pár perc alatt kicsit pirítsuk meg, majd szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá az apróra felvágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Amikor már kellően megpárolódott adjuk hozzá a szintén apróra felvágott fokhagymát, a vékonyra felszeletelt paprikát és paradicsomot, a paradicsompürét, az őrölt köménymagot, a kakukkfüvet és 1-2 percig pároljuk.
Ezután tegyük vissza a húst, szórjuk meg a liszttel és a pirospaprikával, majd keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ízesítsük sóval, őrölt borssal és a leveskockával, tegyük bele a babérlevelet, majd forraljuk fel.
Ezután mérsékeljük a hőfokot és szép lassan addig főzzük még a hús félpuha lesz. Ekkor tegyük bele a kockára vágott krumplit, majd addig főzzük még a hús és a krumpli teljesen megpuhul.

Tálaláskor az elkészült levest szedjük tányérba, majd ízlés szerint kanalazzuk rá a tejfölt.

6 megjegyzés:

  1. Ma Nálad ebédeltem virtuálisan, Gizike!!
    Szeretem ezt a levest, mert tartalmas és ízletes, minden finomság benne van. Bizony!!

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok a nyereményedhez! A levesed nagyon guszta, szép, igazi gulyás színe van... :))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó könyvet nyertél! És máris egy finom étel belőle...Várom a többi is! :o)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehet, egyik kedvenc leveském :)

    VálaszTörlés
  5. Nem a te fotód van véletlenül a könyvben? :) Annyira fotogén a gulyáslevesed, hogy most rögtön ennék belőle :))

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!

    Érdemes egyszer így elkészíteni a gulyás levest, mert tejföllel nagyon finom. Viszont a mi magyaros gulyásunkat nem tudnám elképzelni tejföllel.

    tejszínhab!
    Hol van az én fotóm a könyvben lévőtől!!!

    VálaszTörlés