2012. november 26., hétfő

Fehér csokoládés lekváros tekercs.



 Lekváros tekercs hallatán nekem rögtön a sárgabarack lekvárral megkent, piskótatekercs jut az eszembe. Ennek a tekercsnek pedig igazán semmi köze nincs a piskótatésztához, mivel egy omlós-vajas tésztából készül. Amikor megláttam ezt a receptet rögtön tudtam, hogy én is megfogom egyszer sütni. Így aztán már jó ideje készülök rá, és most végre elkészült. Számomra már a tészta sütése is igen érdekes volt, mivel sütőpapírba teljesen becsomagolva történt. Ezzel a módszerrel még nem sütöttem süteményt, de mondhatom remekül működött. A csokoládés-lekváros töltelékkel a tészta szépen átsült, és finom omlós, a tölteléknek köszönhetően pedig szaftos maradt. Tálaláskor Aranka főzés nélküli vaníliás pudinggal kínáltam, mely nagyon jól illet ehhez a süteményhez.






Hozzávalók:

30 dkg liszt
1 cs sütőpor
9 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
csipet só
15 dkg vaj
1,5 dl tej
5 dkg fehér csokoládé
7-8 ek lekvár (pl. cseresznye, málna...)


Egy tálba keverjük össze a lisztet egy csipet sóval, a sütőporral, majd adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk össze. 
Ezután keverjük bele a cukrot, majd apránként adjuk hozzá a tejet, és gyúrjunk egy puha tésztát. (vigyázzunk nehogy túl ragacsos legyen a tészta)

Alaposan belisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 20x30 cm-es téglalappá.
Ezután kenjük meg a lekvárral úgy, hogy a szélein 2 cm-es tésztacsík üresen maradjon. A lekvár tetejére ezután reszeljük rá a csokoládét.

A töltelékkel megkent tésztának ezután hajtsuk fel a két üresen maradt szélét, majd a hosszabbik oldalánál fogva tekerjük fel mint a bejglit.

Egy nagyobb darab sütőpapírt kenjünk meg vajjal, majd óvatosan emeljük át rá a tésztatekercset. Ezután csomagoljuk be a papírba a tésztát úgy, hogy körbe 3-4 cm-rel nagyobb legyen a papír.( a tészta sütés közben meg fog nőni, viszont a formáját így szépen megtartja) A sütőpapírt a tetején tűzzük össze, nehogy sütés közben szétnyíljon. (én mivel jobb ötletem nem volt, hústűvel több helyen átszúrtam, így nem nyílt szét sütés közben)

Előmelegített sütőbe közepes hőmérsékleten süssük 45-50 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem)
A sütőből kivéve nyissuk szét a sütőpapírt, majd hagyjuk langyosra hűlni a tekercset.

Közben a tasakon lévő leírás szerint készítsük el a főzés nélküli Aranka vaníliás pudingport.

Tálaláskor a tekercs tetejét szórjuk meg porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel. Kínálhatunk mellé főzés nélküli pudingot, de ízlés szerint vaníliasodót is.


7 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós és finom sütemény lehet! Ráadásul még puding is hozzá ez aztán a kényeztetés!:-)

    VálaszTörlés
  2. Azt a hétszázát de izgalmas!! Gyorsan be is zárom az oldalad, és a gépet is kikapcsolom el is dugom a laptopot, és hátra sem nézve elrohanok zumbázni, mert ha nem ezt csinálom, így egymásutánban akkor én a képeid látva valamit meg fogok enni :D

    VálaszTörlés
  3. Hogy te miket tudsz!
    jobb ötlet: tűzőgép! :)
    Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  4. A fehércsokit egyenesen imádom és ez még egyfajta pikáns lekvárral is keveredve,majd vajas tésztába sütve- hmmmm:))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon ötletes módra készitetted ezt a finom ruládot a fehér csokoládéval, és még a finom lekvárral kenve. A pudding tálalás szerintem egy kicsit tul sok lenne, azt pedig külön kinálnám egy kis üveg pohárkában! A recept igazán nagyszerü, és beválló. Ünnepélykor is jöhet szivesen!

    VálaszTörlés
  6. Mit nem adnék most egy szeletért...! :P

    VálaszTörlés