2012. november 12., hétfő

Citromos-mákos omlós keksz.




Megint egy keksz-receptet hoztam, melyet minden kekszrajongónak szeretnék a figyelmébe ajánlani. Található már a blogban több keksz-recept is, habár eddig igen ritkán sütöttem. Mi inkább a krémes-habos süteményeket kedveljük, de ez gondolom látszik is a felhozatalból. Mostanában viszont teljesen rákaptam a kekszsütésre, mert esténként olyan jó néhány darabot elrágcsálni. Így aztán ahogy ürül a kekszes doboz, már készül is az utánpótlás. Persze megpróbálok minél több receptet kipróbálni, nehogy unalmas legyen. Erre a kekszre viszont biztosan nem fogunk ráunni, mert annyira finom. Nem sajnáltam belőle a citromot, így az remekül érződik benne. Az egész mákszemek sütés közben finom ropogóssá sültek. A fahajas-kristálycukorba való meghempergetésnek köszönhetően pedig az amúgy is igen omlós, és finom keksz, kapott még egy plusz ízt is. Ezt a kekszet akár karácsonyi ajándékként is adhatjuk, mert egy szép csomagolásban méltó lesz az ünnephez.






Hozzávalók 20-22 db kekszhez:


25 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
 2 ek mák (egész)
1 citrom leve
reszelt citromhéj
1 db tojás
1/2 cs sütőpor

Beleforgatáshoz:

2 ek kristálycukor
1 tk őrölt fahéj
csipet szerecsendió (el is hagyható)



A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, a mákkal, majd adjuk hozzá a hideg-felkockázott vajat. Ezután morzsoljuk össze.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat, majd alaposan keverjük össze.

Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést és csavarjuk bele a citromlevet, öntsük bele a kissé felvert tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Egy közepesen kemény tésztát kell kapni. (ha túl lágy lenne a tészta, akkor még egy kevés lisztet gyúrjunk hozzá)

A kristálycukrot, az őrölt fahajat, és a szerecsendiót (ez el is hagyható) keverjük össze egy tányérba.
A tésztából formázzunk diónyi nagyságú golyókat, majd hempergessük meg a fahajas-cukorba.

Ezután egy kicsit távolabb egymástól, helyezzük rá a golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd egy pohár alját rányomva, lapítsuk el kb. 0,5 cm vastagságúra.

Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 8-10 percig, hogy szép színt kapjanak a kekszek. (én légkeverésnél 150 fokon, 8 percig sütöttem)

A sütőből kivéve szedjük rácsra a megsült kekszeket, és így hagyjuk teljesen kihűlni.

Jól zárható dobozban hosszabb ideig eltartható. Szép díszcsomagolásban pedig ajándékként is adhatjuk.


4 megjegyzés:

  1. Gizusom ! máris mentettem a receptet, mert az uram a Tibi (aki egyébként Laci), de ha fölösleges hiányérzete van, akkor csak Ödön :) na szóval ma szóvátette, hogy régen sütöttem kekszet, ugyanis a kávéjához (fogyókúra gyanánt) általában 2-3 kekszet elfogyaszt :)
    Nagyon tetszik ez a recept. Majd megírom mennyire ízlett a gazdának.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon klassz. A citromos mákos sütik mindig finomak. Ez is biztosan :)

    VálaszTörlés
  3. Gizike, orvendek annak hogy ilyen szepen haladsz a blogoddal hogy szandekozol idot szakitani fozni, sutni, es blogozni. Nekem sajnos nincs sok erom gyakran uj postot feltenni, habar mar van legalabb 4 is amit fel tudnam tenni, csak annyi idot igenyel...legalabb a Lora postol gyakran, es van mindig itt finom sutemeny meg kenyer felek.
    Igazan finom es perfekt a kekszed, es a fotok is nagyon szepek!

    VálaszTörlés