2012. november 29., csütörtök

Citromos amerikai palacsinta zabpehellyel.



 A palacsinta gondolom minden családban nagy kedvenc, és természetesen így van ez nálunk is. Amikor valami édességre vágyunk, de nincs kedvem nagyobb sütkérezéshez, na akkor csakis a palacsinta jöhet szóba. Most egy amerikai palacsinta receptre esett a választásom, melyben a liszt mellett még zabpehely is került. Ez kicsit vastagabb az általunk megszokott palacsintától, de a hozzávalókat tekintve szerintem sokkal finomabb. Ennek a tésztának pl. nagy előnye, hogy akár órákkal előbb bekeverhetjük, majd a hűtőben állni hagyhatjuk a sütésig. (akár egész éjszakát is a hűtőben tölthet a massza). Tálaláskor lekvárt, vagy éppen ízlés szerint gyümölcsöt kínálhatunk mellé. Én most a nyáron főzött levendulás-cukkini lekvárt kínáltam mellé, (lekvár receptje itt megtalálható) és a két íz nagyon jól illett egymáshoz.






Hozzávalók kb. 10-12 db palacsintához:

20 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor
reszelt citromhéj
1 citrom leve
2 db tojás
5 dkg vaj
3-4 ek zabpehely
3 dl író (v. tej)
csipet só


Először az írót készítsük el, mert annak kb. 20 percet állnia kell.
Írót igen egyszerűen készíthetünk mi magunk is, csak tej és citromlé kell hozzá.

3 dl tejbe nyomjuk bele egy fél citromnak a levét, és keverjük össze. Ezután hagyjuk kb. 20 percig szobahőmérsékleten állni. Az idő lejárta után egy sűrűbb, aludttejhez hasonló állagot fogunk kapni. Az így készült íróval a palacsinta sokkal krémesebb lesz mintha tejet öntöttünk volna hozzá.


Egy tálba üssük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a porcukrot, vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, egy csipet sót, és kézi habverővel keverjük ki. Ezután keverjük hozzá az írót (v. a tejet),  1/2 citrom levét, majd szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet. Pár perc alatt keverjük jó sima állagúra, majd tegyük be a hűtőbe pár órára a masszát. (akár előző este is bekeverhetjük a masszát, majd másnapig hagyjuk a hűtőbe pihenni)

Mielőtt hozzálátnánk a palacsintasütéshez vegyük ki a hűtőből az előzőleg bekevert masszát, majd fakanállal keverjük hozzá a zabpelyhet, és az olvasztott vajat.


Egy teflon serpenyőt kenjünk ki olajjal és hevítsük fel. Ezután kanalazzunk bele a masszából kisebb halmokat, majd szép lassan süssük a palacsinták mindkét oldalát szép barnára.

Tálaláskor ízlés szerint lekvárral kínáljuk. Én levendulás-cukkinilekvárral tálaltam, mely nagyon jól illett a palacsintához.

6 megjegyzés:

  1. Így emeletesen, hozzá csokiöntetel és tejszínhabbal kérném! :)

    VálaszTörlés
  2. Sokszor sütök reggelire. Olyan finom és laktató. Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, én almával szoktam csinálni, de nagyon szeretjük a zabpelyhet is. Így is ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon fincsi lehet citrommal:) Na meg az áfonyás lekvárt is szívesen kipróbálnám. Nekem mondjuk nem az első gondolatom a palacsinta, ha valami kis nasi kell, de már fejlődöm, egyre több palacsintát sütök:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon, de nagyon guszta, és finom! Igazán szivesen meg ennék egy jó adagot belőle holnap reggel!

    VálaszTörlés