2012. augusztus 16., csütörtök

Szabolcsi almás máktorta. (avagy az ország tortája az én konyhámban)



Idén hatodszorra választották meg az ország tortáját, amely Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása a "Szabolcsi almás máktorta" lett. A hírcsatornáknak köszönhetően nemcsak értesülhettünk róla, de a sajtótájékoztatóról készült riportban, meg is tekinthettük. Már első látásra is nagyon csábító volt a torta, szeletelés után pedig biztossá vált számomra, hogy én is elfogom készíteni. Nemsokkal később az internetnek köszönhetően már olvasható volt a recept is. Mivel a hozzávalók mennyisége bizony egy óriás tortához voltak megadva, így egy kisebb tortához való átszámítás után, hozzá is láttam a sütéshez. Csakis egy próbálkozásnak indult, így én csak három réteg tésztából, és két réteg töltelékből állítottam össze a tortát.(na meg persze nem is az volt a célom, hogy teljes egészében leutánozzam a mester művét) A tészta annak ellenére, hogy sem lisztet, sem pedig sütőport nem tartalmaz, nagyon szépen megsült. A reszelt alma, és az egész mákszemek, nagyon jól illenek egymáshoz. Az almás töltelék már párolás után olyan finom volt, hogy legszívesebben rögtön elkanalazgattam volna. A krémes részen viszont annyit változtattam, hogy étkezési keményítő helyett, én vaníliás pudingport tettem bele, és állítom ez a krém élvezeti értékét csakis növelte.(legalábbis szerintem) Egészében pedig egy nagyon finom tortát kaptam, melynek a tésztája igen könnyű,a habos krém, és az almás töltelék pedig egyszerűen ellenállhatatlanul finom. Lehet kicsit hosszadalmasnak tűnik a torta elkészítése, de ez senkit ne riasszon el attól, hogy nekilásson a megsütésének, mert a végeredmény biztosan állíthatom, mindenkit kárpótolni fog.






Tészta hozzávalói 20 cm-es tortaformához:


7 db tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
15 dkg mák(egész)
4 dkg édes morzsa (nálam babapiskóta)
8 dkg reszelt alma
1/2 citrom reszelt héja


Az almát alaposan mossuk meg, majd héjastul egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.
 A babapiskótát morzsoljuk jól össze.

A tojásfehérjéket robotgéppel kezdjük el habosra verni. Amikor már kezd kifehéredni, akkor kanalanként adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény habbá.

A mákot, (a mákot nem kell megdarálni!!!) az összemorzsolt babapiskótát, a reszelt citromhéjat, és a reszelt almát keverjük össze. Ezután apránként, óvatosan keverjük hozzá a keményre felvert cukros-tojásfehérjét.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el a tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 200 fokon kb. 15 perc alatt süssük készre a tésztát. (én alsó-felső sütésnél 200 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, még melegen húzzuk le a megsült tésztáról a sütőpapírt, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Amikor már teljesen kihűlt a tészta, három egyforma kört vágjunk ki belőle, majd töltsük meg az elkészült krémmel, és almás töltelékkel.






Krém hozzávalói:

2,5 dl tej
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 db tojássárgája
1 cs vaníliás pudingpor (v. 5 dkg étkezési keményítő)
2 dl Hulala (v. habtejszín)



A tojások sárgáját a fele mennyiségű cukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral, és egy kevés tejjel keverjük simára.

A maradék tejet a cukor másik felével melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a tojásos-pudingos-cukros keveréket.
Kevergetve pár perc alatt főzzük sűrű masszává, majd vegyük le a tűzről, és teljesen hűtsük ki.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd robotgéppel, állandó keverés mellett, apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt pudingos masszához.



Almatöltelék hozzávalói:


20 dkg alma héjastul lereszelve
3 dkg vaj
5 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 citrom leve
őrölt fahéj
1 tk étkezési keményítő
1 ek víz


Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a cukrot, a fahajat, majd a citromlevet, és kevergetve pár perc alatt karamellizáljuk meg
Ezután adjuk hozzá a lereszelt almát, alaposan keverjük össze, majd pároljuk puhára.(párolás közben többször keverjük meg)

Amikor teljesen megpárolódott az alma, akkor öntsük hozzá a vízzel simára elkevert étkezési keményítőt, majd kevergetve kicsit sűrítsük be.
Végül az almás masszát szintén teljesen hűtsük ki.


Torta összeállítása:


Helyezzük az egyik tortalapot egy tálcára, majd kenjük rá az elkészült krém felét. 

Ezután helyezzük rá a második tortalapot, majd kenjük rá a teljesen kihűlt, almás tölteléket. (Én először rákentem a tésztára az almás tölteléket, majd úgy helyeztem rá a krém tetejére. Így könnyebb volt elkenni, és nem nyomódott szét alatta a krém.)

Ezután helyezzük rá az almás töltelékre a harmadik tortalapot, majd a maradék krémmel kenjük be a torta tetejét, és az oldalát.
Ízlés szerint díszítsük a tortát mákkal, és puhára főzött almagerezdekkel.

Az elkészült tortát, pár órára tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy a töltelék és a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

Megjegyzés:
A tésztát akár tepsiben, akár pedig tortaformában, lehetőleg egyszerre kell kisütni, mert az alma levesességétől egy idő után összeesik.
Tepsiben való sütés után a tésztát három egyenlő részre is felvághatjuk, majd ugyanígy rétegezve megtölthetjük. Ebben az esetben az elkészült süteményt, ízlés szerint felszeletelve tálaljuk.



47 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Nagyon gyorsan elkészítetted, még csak most volt a kihírdetés. Meg mondom őszintén én nem ennek a tortának szurkoltam, és annyira nem vagyok oda érte. De a tiéd megkóstolnám ,mert nekem sokkal gusztábban néz ki belülről, mint amit a hivatalos fotókon láttam :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki nagyon köszönöm!!! Annyira megtetszett a recept, hogy azt mondtam, ezt akarom, de most rögtön.:))Semmiképpen nem akartam annyi réteg, mert szerintem így jobban érvényesül a töltelék, de tudod a cukrászdás torták, azért másak, mint amit mi itthon sütünk.

      Törlés
  2. Azt hiszem elkészítem az update változatot belőle...:) Nagyon szép lett, ügyes vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla köszönöm, és szerintem az update változat is nagyon finom lesz.

      Törlés
  3. Szuperjól néz ki!!! Én is kipróbálom hamarosan ezt, az általad átszámított verziót. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!!! Biztosan nem fogsz te sem csalódni, mert nagyon finom.

      Törlés
  4. Gizi, Te nagyon ügyes vagy, hogy már meg is sütötted az ország tortáját. Nagyon jól néz ki, és Neked elhiszem, hogy finom is. A kicsi különösen aranyos :)!!
    (Amikor először hallottam, hogy miket választottak az ország tortáinak, igencsak meglepődtem!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. María köszönöm!! Annyira finom, könnyű a tésztája (már annak aki szereti a mákot) a töltelékről már nem is beszélve. A leeső darabokból készült a kicsi, és így azt négy rétegből állítottam össze.:)

      Törlés
  5. Amikor először megláttam róla a képet, biztos voltam benne, hogy kihagyom az elkészítését:)Látom, Te nem sokáig várakoztál, hogy kipróbáld:)Biztos nagyon finom lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán kár lenne kihagyni, mert nagyon finom!!! Melyik részét nem szeretnéd?? Szerintem a mák pl. dióra lecserélhető, és ezzel a töltelékkel úgy is finom.:)

      Törlés
  6. Jujjj ez nagyon guszta lett! Csak egy szeletkét kérnék:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Böbe köszönöm, és nagyon szívesen megkínálnálak akár több szeletkével is.:)

      Törlés
  7. Nagyon gyors voltál Gizi! Amikor láttam a tv-ben, én is rögtön tudtam, hogy meg akarom csinálni, de azt is, hogy csak kisebb mennyiségben.
    Ekkora nekünk is elég lesz mint a tied.Nagyon jól néz ki!Jólesne most belőle egy szelet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz nekem is rögtön megtetszett a recept, így nem is várakoztam vele sokáig. Bizony jól tettem, mert nagyon finom. Mostanában ilyen kicsi tortákat készítek, így nem kell napokig rájárnunk.:)) Akinek pedig nagyobbra van igénye, gondolom majd megduplázza a hozzávalókat.

      Törlés
  8. Óóóó de szép lett! Biztos vagyok benne, hogy a tiéd finomabb bármelyik cukrászaténál!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi köszönöm!! Azt nem tudom, hogy az eredeti tortánál finomabb-e, de tudnék olyan híres cukrászdát amelyiknél tuti hogy finomabb.:))

      Törlés
  9. Nagyon örülök, hogy megsütötted, én majd csak decemberben sütöm meg a férjem születésnapjára. Viszont lenne egy kérdésem: egy gáztepsi mennyiségű tésztából ki lehet vágni 3db 20cm átmérőjű tésztát? Vagy ezt hogy oldottad meg? Vagy pedig a megadott mennyiségből három tortalapot sütni? Várom válaszod, és gratulálok a tortához, nagyon ügyes vagy, és nagyon guszta is :))
    Üdv Timie

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Timie!
      Nagyon köszönöm!! Én egy nagyobb méretű gáztepsin(olyan amelyiknek nincs peremrésze) egyben sütöttem meg a tésztát. Azután a legkisebb tortaformát rátettem és vágtam ki 3 db lapot, és maradtak leeső részek.(18-20 cm-es tortaforma)Megsütheted külön lapokban is, csak akkor fennáll a veszélye, hogy a tészta állás közben összeesik. Viszont elvághatod a kisült tésztát három részre, és megtöltheted ugyanígy rétegezve, majd ízlés szerint szeletelheted fel. Remélem tudtam segíteni a válaszommal.
      Üdv. Gizi

      Törlés
  10. Szenzációs lett! Össze is futott a nyál a számban! Nagyon jó, hogy van.pudingporral készítetted, mert nem szeretem a keményítőt. Zavar, hogy kiérzem az ízét, de ezzel isteni lehet! Gyorsan be is pinnelem, nehogy elfelejtsem, merre találtam nálad! :D
    Már alig várom, hogy legyen itthon alma! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika köszönöm!! Én is jobban szeretem a van. pudingot a krémek, mert szerintem sokkal finomabb lesz tőle a krém. Rétegezni sem akartam úgy mint az eredeti tortánál, mert szerintem így jobban érvényesül a töltelék íze. Biztosan neked is ízleni fog, én már az újrasütésen gondolkodom, mert olyan finom volt.:)

      Törlés
    2. Én is alig várom, hogy legyen itthon alma! :) Még most kezdünk csak sétálni, úgyhogy hamarosan útba is ejtem a zöldségest! Biztosan nagyon finom lesz! Köszi a receptet! Örülök, hogy átszámoltad nekem/nekünk! :D

      Törlés
  11. Már hallottam róla. Nagyon guszta! Meg kéne sütnöm...Fantasztikus!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti köszönöm!! Ne várakozzál vele sokáig, mert nagyon finom, és biztosan nálad is nagy kedvenc lesz.:)

      Törlés
  12. Igazán jól szorítottatok, és nagyon jó választás volt ez a torta. Még nem volt szerencsém megkóstolni Pintér Zsolt tortáit, de ez a recept igazolja, hogy csakis finomságokat készíthet. Annyira megtetszett a recept, muszáj volt rögtön megsütnöm, és nem csalódtam benne.
    Boldog házassági évfordulót, és jó étvágyat kívánok a tortához!!:)

    VálaszTörlés
  13. Nagyon gyors vagy,láttam én is a neten ezt a tortát. Szuper lett a tortád, nagyon szép felvágva is:) Egyszer én is kipróbálom, mert imádom a mákot:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike köszönöm!! A mákos, könnyű tészta a töltelékkel nagyon jól összeillik. Viszont ez a mákos alap, más krémekhez is szuper lehet. Biztosan nem fogsz csalódni, ha elkészíted.:)

      Törlés
  14. Nagyon jól néz ki :-))). Már nekem is szimpatikus volt az eredeti torta, aztán gyorsan rákerestem, hogy volt-e már olyan lelkes blogger, aki megsütötte (értelmezhető mennyiségekkel, tojás nem kg-ban...), és láss csoádt, ide jutottam. ha nem is 20-án, de jövő hétvégére elkészítem szerintem családomnak.

    Lenne két kérdésem:
    - szerinted úgy működhet a sütése, hogy ha egy kerek tortaformába öntöm bele a tésztát, abban sütöm egyben és utána vágom 3 részre (mintha normál piskóta készülne). Vagy nem emelkedne meg annyira és inkább laponként süssem meg?
    - a másik nem technikai kérdés, csak olvastam, hogy te perem nélkül sütőlapon sütötted. Ha meg lehet kérdezni, akkor hol vettél ilyet? vagy valami régi darab amit más nem is tudsz hogy honnan van? (nekünk is gázsütőnk van, de a "hagyományos" fekete gáztepsinktől agybajt kapok, mert nagyon odaég az alja, a többi, ellenben jó tepsink meg kisebb méretű csak....

    VálaszTörlés
  15. Janka nagyon örülök hogy idetaláltál hozzám. Ahogy felkerült a recept a netre, rögtön rákerestem, és már számoltam is ezerrel, hogy mennyi kell egy kisebb tortához.:)

    Szerintem nem működne, úgy ha egyben sütnéd meg a tortaformába. Ez egy igen habos tészta, és nem hiszem hogy átsülne, felemelkedne.

    Laponként is megsütheted, csak akkor mindegyik laphoz külön, sütés előtt keverjed össze a hozzávalókat, mert az alma állás közben levet enged, és összeesik a massza.

    Viszont megsütheted egyben a tésztát, és nem köröket vágsz ki belőle, hanem elvágod 3 részre, és ugyanígy rétegezed a tölteléket. Aztán ízlés szerint felszeleteled.

    Nekem nagyon régi ez a fajta tepsim, így kicsivel nagyobb, és ezért jön ki a tésztából 3 kb. 20 cm-es kör.

    Sütés előtt tegyél a tepsire sütőpapírt (én mindig azt használok), akkor biztosan nem fog leégni többet a süteményed.(süteménytől függően, egy sütőpapír többször is felhasználható)

    Reménykedem, hogy tudtam segíteni, de amennyiben további kérdésed lenne, szívesen válaszolok rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a válaszod.
      Sütőpapírt én is mindig használok. A legnagyobb tepsimmel az a gond, hogy mikorra átsül mondjuk egy piskótatészta, addig szénfekete lesz az alja... :(, és félek attól, hogy bár ez nem vastag tészta, de ez is fekete aljú lenne... (amit asztán hántolhatok le róla...) Amiben meg normálisan sül az alja is, azok meg sajna csak kisebbek.... Lehet, hogy ez a többszöri bekeverős módszert fogom választani, végül is robotgéppel pikkpakk felverődik a tojásfehérje.

      Törlés
    2. Janka lehet akkor a sütőddel van a gond. Próbáld meg, hogy tegyél az aljára egy edénybe vizet. Az én régi tűzhelyemmel is ilyen gond volt, mindig megégett a sütemény alja, aztán betettem a vizet, és sokkal szebben megsült a süti. Vagy esetleg terítsél bele alufóliát, az is jó szokott lenni.

      Törlés
  16. Jajj, hogyan is tudhattam el mulasztani ezt a csodás tortát amikor imádom a krémet, persze a mákot is! Micsoda fantasztikus kreáció, Gizike! Ilyen különleges tortárol még nem is hallottam, és nem is láttam...hát csak rád hagyon a legujjabb, vagy a leghiresebb torta, és ételféléket, gyönyörüen néz ki, és egy álom volna megkostolni!
    Puszillak,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Elisabeth nagyon köszönöm a kedves szavaidat. Az eredeti recept alapján készült tortát választották meg idén az "ország tortájának" és nekem annyira megtetszett a recept, hogy rögtön átszámoltam a hozzávalókat, és meg is sütöttem. Nagyon finom, a tészta és a töltelék együtt. Szerintem te is imádnád, nyugodtan süssed meg. Szívesen küldenék egy kis kóstolót, de hát a távolság.....
      Puszillak

      Törlés
  17. Kóstoltam,és nagyon ízlett:) Csodás a tiéd is!!! én azt hiszem nem állok neki elkészíteni,egyrészt a kalóriák miatt,másrészt macerásnak tűnik,de egy pár falat,ha más készíti!!az más :):)
    Gratula,nagyon ügyes vagy!!!!!!! -mint mindig:)-

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andi nagyon köszönöm, és ha közel lennénk egymáshoz, én szívesen sütnék neked is egy tortát. Végül is, nem volt olyan macerás, én is azt gondoltam, de gyorsan elkészült. Azt nem tudom a cukrászok által sütött torta ízre milyen volt, de nekünk így nagyon ízlett.

      Törlés
  18. Kedves Gizi,

    Elkészítettem a Szabolcsi almás máktortádat.
    Köszönöm, hogy ilyen fantasztikus receptekkel gazdagítod, nemcsak az én de mások sütés főzés "tudományát".

    Köszönettel:

    Betty

    VálaszTörlés
  19. Kedves Betty!

    Nagyon örülök hogy elkészítetted a tortát, és nálad is sikere volt. Köszönöm a kedves szavaidat, és további jó sütést-főzést kívánok!!!

    VálaszTörlés
  20. Hello Janka,

    az egybe tortaformában kisütést ne próbáld meg, mert nem sül át a tészta és szétáztatja az alma. èn ma próbálkoztam, és kicsit figyelmetlenül olvastam el a receptet, és nem vágtam ezt a lapos dolgot.... El´öször bosszankodtam is, milyen vacak ez a recept, aztán rájöttem én vagyok a béna :-) a tölteék egyébként tényleg finom :-)

    VálaszTörlés
  21. Teljes kudarc lett az ünneplésből. A tészta egy 2 mm vastag cipőtalppá tömörödött össze, a krém egy folyékony takony lett ami krémre távolról sem emlékeztet. Mindentpontosan a recept szerint csináltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gábor!
      Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült a tortád!!! Nekem semmi gondom nem volt vele,(többen levélben is megköszönték a receptet) sőt ha visszaolvasol itt is jelezték, hogy megsütötték(pl. Lilla a testvére esküvőjére is e szerint a recept szerint sütötte) és senkinek nem okozott gondot.

      Törlés
  22. Kedves Gizike! Lehet buta kérdés, de a mákot daráljam vagy sem? Elöre is köszönöm válaszodat! Üdv Rigó Katalin

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin!
      Én nem daráltam meg a mákot, egészben tettem bele a tésztába. Viszont több receptet láttam, ahol darált mákkal készítették. Én csak azt tudom mondani, hogy a saját ízlésed szerint tegyed bele. Nekünk nagyon ízlett a tésztában a ropogós mákszem, de ez ízlés dolga. Kíváncsian várom, hogy Neked ízlik-e majd a torta. Jó sütögetést kívánok. Üdv. Gizi

      Törlés
  23. Kedves Gizi! A krémnél a cukor másik felével mi lesz? Azt a tejjel forraljam?

    VálaszTörlés
  24. Kedves Levente! Elnézésedet kérem a hibáért, már ki is javítottam. Igen, a cukor másik felét a tejjel melegítsed forráspontig.

    Üdvözlettel: Gizi

    VálaszTörlés
  25. Kedves Gizi! Kislányom édesapjának kedvence ez a torta cukrászdai variációban. Múlt héten születésnapjára elkészítettem- Egyöntetű sikert aratott. Holnap nekem lesz szülinapom, a családomnak elkészítettem ismét, remélem nekik is ízleni fog.Köszönöm a receptet, továbbadom a tudásodat. Üdvözlettel: Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erika!
      Először is boldog születésnapot kívánok Mindkettőtöknek!!!

      El sem hiszed, hogy mennyire örülök hogy megsütötted ezt a tortát, annak pedig még jobban, hogy sikert arattál vele. Volt olyan aki azt írta, hogy képtelenség megsütni, pedig nekem is többször sikerült már. Reménykedem, hogy a Te szülinapodon is ízlett mindenkinek, és sikered volt megint.

      Üdvözlettel: Gizi

      Törlés