2011. június 24., péntek

Kapros-tejfölös pangasius és néhány napra bezár a bazár!!!

Párnapra bezár a bazár!!! Végre itt van a nyár, és vele együtt a megérdemelt nyaralás ideje is elérkezett. Bevallom, idén valahogy sokkal fáradtabbnak érzem magamat mint az elmúlt években, belefáradtam a mindennapi főzőcskézésbe, és még a blogírásba is. Sokan azt hiszik, hogy ez csak szórakozás, de bizton állíthatom, igenis komoly munka áll mögötte, melybe bizony belelehet fáradni. Na, de most bezárom a konyhám ajtaját és a kulcsot a szögre akasztom.(nem dobom el mint tavaly, mert hátha nem találom majd meg:)))) Reménykedem, hogy az időjárás is az én pártomra áll, (mivel most éppen esik az eső) gyorsan összeszedi magát és csodálatos napsütésre vált át.




Hétvégére ezt a finom halas receptet ajánlanám mindenkinek. Hamarosan új receptekkel jelentkezem majd, addig is jó nézelődést-keresgélést és sütést-főzést kívánok mindenkinek aki megtisztel a látogatásával.




Kapros-tejfölös pangasius sütőben sült krumplival:





Hozzávalók:

pangasius
tejföl
kapor
halfűszerkeverék

őrölt fehérbors
citromlé
olívaolaj
fokhagymapor





A halszeleteket mindkét oldalát ízlés szerint sózni, megszórni őrölt fehérborssal és citromlevet csorgatni rá.
Ezután egy sütőpapírral kibélelt, olívaolajjal meglocsolt tepsibe egymásmellé helyezni a halszeleteket.

Előmelegített sütőbe tenni, és közepes lángon kb.5-6 percig elősütni. (közben ellehet készíteni a kapros-tejfölt)

A kaprot alaposan megmosni, jól lecsepegtetni, majd összeaprítani.
A tejfölt egy tálba tenni, majd hozzáadni az apróra összevágott kaprot, ízlés szerint sózni, és fokhagymaport szórni bele.(én azért szórtam bele fokhagymaport, mert nem szerettem volna, ha a fokhagyma sütés közben esetleg megég)

Az elősütött halszeletek tetejére rákanalazni a kapros-tejfölös masszát, majd visszahelyezni a sütőbe.
Közepes lángon 20-25 perc alatt készre sütni.





Tálaláskor sütőben sült krumplit és egy pohár finom fehérbort kínálni mellé. A krumplirecept itt megtalálható!!!

2011. június 23., csütörtök

Túrógombóc sült cseresznyével.





Ezzel a recepttel végére értem az idei cseresznyés ételek, és sütemények elkészítésének. Igaz eddig kedvemre lakmározhattam kedvenc gyümölcsömből, de sajnos már csak a madarak számára elérhető fent a fa tetején. Ők bizony kedvükre lakmároznak is belőle, én pedig csak sóvárogva nézem. Vigasz számomra, hogy elkezdett érni a málna, nagyon sok termést hozott az őszibarack és a sárgabarack is.(remélem mindkettő be is fog érni, ebben a szeszélyes időjárásban) Ezt a receptet Anitánál a "TücsökBogár konyhája"-ban láttam meg. Rögtön kedvet is kaptam hozzá, mivel már jó régen készítettem túrógombócot. Mivel nagy kedvencünk a túrógombóc, és eperrel, sárgabarackkal a közepén már többször készült, gondoltam én a sült cseresznyét (mely remek találmány!!) nem külön tálalom fel a gombóc mellé, hanem inkább beletöltöm. Ez a változat is nagyon finom lett, így mindenkit csakis biztatni tudok az elkészítésére, ha még sikerül cseresznyéhez jutnia. A gombócon csak annyit változtattam, hogy én kenyér helyett, búzadarával kevertem össze a túrós-masszát. Tálaláskor fahajas-porcukrot, és tejfölt kínáltam hozzá, na meg persze a maradék sült cseresznyét. Isteni finom volt, és mivel a fagyasztóba került az előzőleg megsütött cseresznyéből, így télen csak elő kell majd venni, ha megint erre a finomságra vágyunk.







Hozzávalók a gombóchoz:

50 dkg túró
15 dkg búzadara
10 dkg porcukor
6 dkg vaj
4 db tojás
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
1 ek tejföl
csipet só







Sült cseresznyéhez:

cseresznye
barna cukor
vaníliás cukor
fahéj


Morzsához:

zsemlemorzsa
Floriol olaj





Keverőtálba tenni a puha vajat, az egész tojásokat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót, majd robotgéppel jó habosra keverni.

Ezután belereszelni a citromhéjat, hozzáadni a tejfölt és a túrót, majd így is jól kikeverni.

Végül belekeverni a búzadarát, majd legalább egy órára a hűtőszekrénybe tenni, hogy formázható massza legyen belőle. (közben egyszer átkeverni, és ha szükséges még egy kevés búzadarát keverni hozzá)

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd ráhelyezni a kimagozott cseresznyét. Megszórni 1-2 ek barna cukorral, vaníliás cukorral és őrölt fahéjjal, majd előmelegített sütőbe 10-15 perc alatt készre sütni.
A sütőből kivéve teljesen kihűteni, majd szűrőkanálba tenni és lecsepegtetni.

Egy serpenyőbe olajat hevíteni, majd belekanalazni a zsemlemorzsát és állandó kevergetés mellett, szép aranybarnára pirítani.

A hűtőből kivenni a túrós masszát, majd kisebb darabokat lecsippenteni belőle. Kicsit ellapogatni, majd pár szem sült cseresznyével megtölteni. Ezután gombócokat formálni belőle. (én minden gombóc megformálása előtt vízbe mártom a kezem, így nem ragad rá a massza)

Egy edénybe vizet forralni, majd belehelyezni a megformázott gombócokat. Amikor már újra felforrt a víz, a hőfokot mérsékelve, gyöngyöző vízbe kb. 10 perc alatt készre főzni.

Végül a megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiemelni a vízből, jól lecsepegtetni, és beleforgatni az előzőleg aranybarnára pirított zsemlemorzsába.

Tálaláskor a gombócok mellé fahéjas-porcukrot, tejfölt, és a maradék sült cseresznyét kínálni.

2011. június 22., szerda

Fordított cseresznyés-csokoládétorta.





Rekkenő kánikula van, én mégis sütkérezésbe fogtam. Lehet inkább hűvösebb időre kellett volna várnom, de meleg ide vagy oda, csak elkészült ez a finom cseresznyés-csokoládétorta. Nagyon egyszerű az összeállítása, majd kb. egy óra alatt készre sül. Mivel még mindig a cseresznye az első számú gyümölcs nálunk, így most azzal készült. Ízlés szerint viszont bármilyen gyümölccsel megsüthető. Én nagyon szeretem még körtével és őszibarackkal is. Kezdő háziasszonyoknak is bátran merem ajánlani, mert elronthatatlan és biztos vele a siker.






Hozzávalók:

15 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 ek kakaó
1/2 cs sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
15 dkg vaj
2 cs vaníliás cukor
2 db tojás
1 dl tejszín
cseresznye ízlés szerint
 






A cseresznyét kimagozni, majd egy sütőpapírral bélelt 28 cm-es tortaforma aljába tenni.

A puha vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverni. Ezután állandó keverés mellett hozzáadni egyesével az egész tojásokat, majd belecsorgatni a tejszínt. (közben a tál faláról kanállal lekaparni , és úgy keverni tovább)

Ezután beleszitálni a sütőporral és a szódabikarbónával elkevert lisztet és a kakaót, majd jó krémesre keverni.

A tortaformában lévő cseresznyére kanalazni a csokoládés masszát, majd a tetejét egyenletesen elsimítani.

Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon 50-55 perc alatt készre sütni. (tűpróbáig)

A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni, majd egy gyors mozdulattal átfordítani egy tálcára. Ezután óvatosan lehúzni róla a sütőpapírt, majd hagyni kihűlni.

Tálalás előtt a tetejét porcukorral megszórni, ízlés szerint felszeletelni, majd úgy kínálni.


2011. június 21., kedd

Galette mascarponés-diós krémmel és cseresznyével.





Mint már a napokban említettem a bőséges cseresznyetermésnek köszönhetően minél több finomságot megpróbálok elkészíteni, mielőtt még teljesen leérne. Igaz már válogatni kell, de azért még találni bőven. Galette már többször is készült a konyhámban, de mindig a legegyszerűbb módját választottam, és leveles tésztából készítettem. Epres változata itt megtekinthető. Igaz elég régen szerettem volna az eredeti tésztából megsütni, de valamiért eddig halogattam. Igen eddig, és nem tovább, mert végre rászántam magam. Most bánom csak igazán, hogy már nem előbb került rá sor, mert ennek a tésztának az elkészítése igen egyszerű, és gyors. Sütés után egy finom omlós tésztát kaptam, melyet a pörkölt diós-mascapronés krém és a cseresznye csak megkoronázott. A töltelék természetesen lehet akár édes, vagy éppen sós, mindegyik változat nagyon finom. Mindenkinek bátran merem ajánlani a tészta elkészítését, a tölteléknek pedig csakis a képzeletünk szabhat határt.








3-4 db hozzávalói:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
1-2 ek tejföl
1 ek hideg víz
csipet só
1 cs vaníliás cukor



A lisztet egy csipet sóval, és a vaníliás cukorral egy tálba tenni és összekeverni. Ezután hozzáadni a vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsolni, hogy jó morzsalékos legyen. Végül beletenni kanalanként a tejfölt és a vizet, majd összegyúrni hogy könnyen nyújtható legyen.(először csak 1 ek. tejföl kerüljön bele, mert a liszt minőségétől függően, lehet ennyi is elég)

Végül folpack fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tenni legalább 60 percre, pihentetni a tésztát.
Közben ellehet készíteni a tölteléket.








Töltelék hozzávalói:
 

2-3 marék dió
25 dkg mascarpone
barna cukor
1 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
fahéj
cseresznye
1 db tojás




Először a dió pörkölésével kell kezdeni.
Egy tepsibe beletenni a diót, majd előmelegített sütőbe helyezni és közepes lángon 5-6 percig pirítani. (akkor jó amikor már szép színt kapott a dió, de figyelni kell nehogy megégjen!!!!!)
A sütőből kivéve teljesen kihűteni, majd ledarálni.

A mascarponét simára keverni az ízlés szerinti mennyiségű barna cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Ezután hozzákeverni az előzőleg ledarált pörkölt-diót is.

A cseresznyét megmosni, kimagozni, és lecsepegtetni.

A tésztát kivenni a hűtőből, majd jó vékonyra kinyújtani.(én sütőpapírra tettem rá, és úgy nyújtottam ki, így nem ragadt le a tészta)

A kinyújtott tésztából, 3-4 kör kivágni.(én egy fedőt tettem rá és azt vágtam körbe, nagyságától függően, 3-4 kör lesz belőle)

Mindegyik tészta közepére rákanalazni a mascarponés-diós krémet, majd elsimítani, úgy hogy maradjon a szélétől kb. 2 cm-es üres tésztacsík.

Ezután megpakolni a krém tetejét magozott cseresznyével, majd megszórni egy kevés barna cukorral, és őrölt fahéjjal.
Végül az üresen maradt tésztarészt, szépen felhajtogatni a töltelékre.

Az egész tojást felverni, majd megkenni vele a tésztát, és megszórni apróra vágott dióval. (ezt a diót nem kell előtte megpörkölni, mert különben sütésközben meg fog égni!!!!)

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezni a megtöltött tésztát. (én a kinyújtott, körbevágott tésztát egyesével helyeztem rá a tepsire, és ott töltöttem meg, így könnyebb volt vele bánni)

Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütni.

Sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni, majd langyosan tálalni.

2011. június 20., hétfő

Marokkói csirkecomb cseresznyével egybesütve.





Azt nem tudom, hogy Marokkóban így készítik-e el a csirkecombot, viszont én a nevét a fűszerezéséhez használt fűszerkeverék után adtam. Még annak idején a Fűszerkuckóból ajándékba kapott fűszerek között volt "Marokkó csirke fűszerkeverék" is, melyet végre a hétvégén kipróbáltam. Sózáson kívül semmi más fűszert nem használtam, mert ez a keverék önmagában elég volt a csirkecombok ízesítéséhez. Nagyon finom, kissé fahajas beütéssel. Ebből adódóan gondoltam, cseresznyével együtt sütöm meg a húst. Nagyon szeretjük a sült hús, és a gyümölcs párosítását, és ebben az esetben is remekül illettek egymáshoz. Mivel a fűszerkeverékben is volt fahéj, így a cseresznyére is szórtam egy keveset. Tettem még pár darab szegfűszeget is mellé, majd megcsorgattam egy kevés mézzel. Lefedve puhára párolódott a hús is, és a cseresznye is, ezekben a finom fűszerekben. Végül szép pirosra, ropogósra sütöttem a húst, majd rizzsel tálaltam. Szerintem a rizs, kuszkusz, vagy esetleg még krumplipüré is illik hozzá. Így együtt, egy nagyon finom ebéd kerekedett belőle, melynek elkészítését bátran merem ajánlani mindenkinek.






 Hozzávalók:

4 db csirkecomb

Marokkói csirke fűszerkeverék.
10 dkg vaj
1 dl fehérbor
50 dkg cseresznye
1 mk fahéj
3-4 db szegfűszeg
1-2 ek méz





A csirkecombok mindkét felét besózni, majd megszórni a fűszerkeverékkel.(nem kell sajnálni!!!)

Egy tepsit jól kikenni vajjal, majd egymásmellé helyezni a bőrös felével felfelé a befűszerezett combokat.
Ezután olvasztott vajjal megkenni mindegyik bőrét.(én ecsettel kentem rá az olvasztott vajat)

A cseresznyét kimagozni, majd a combok köré tenni. Tetejét megszórni egy kevés őrölt fahéjjal, majd 1-2 evőkanál mézet csorgatni rá, és szegfűszeget is közé szórni.
Ezután aláönteni a pároláshoz szükséges bort, majd alufóliával lefedni.(1 dl bor elég alá, mert párolódás közben a cseresznye levet enged!!!!)

Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon kb. 60 percig párolni. Ezután a fóliát levéve, szép pirosra sütni. (ezalatt az idő alatt a combok ropogósra sülnek, de nem kell félni a cseresznye nem ég meg)

Tálaláskor a combok mellé köretként rizst, és a cseresznyét kínálni.

2011. június 19., vasárnap

Cseresznyés-túrós kocka.




Még pár nap és sajnos teljesen leérik a cseresznye. Addig is megpróbálok még egy-két finomságot elkészíteni belőle. A napokban már eltettem egy jó nagyadag befőttet, és öröm nézni amint szépen sorakoznak az üvegek a polcon. Befőztem jó néhány üveg dzsemet, és órákon át sült a magozott cseresznye, mely a fagyasztóba várakozik hogy sorra kerüljön. Így a télen már biztosan nem kell nélkülöznünk a cseresznyés finomságokat. Ez a sütemény pedig a véletlen műve. Először "fanta szeletet" szerettem volna sütni, aztán úgy döntöttem, hogy sült cseresznyével kicsit megbolondítom. A túrós-krémbe pedig végül került egy kevés felvert tejszínhab is. Így aztán kissé átalakult a betervezett sütemény. A tortazselét viszont narancslével készítettem el, igaz ez a színén nem látszik, de ízre felfedezhető benne. Végül nem bántam meg, hogy kicsit engedtem a fantáziámnak, mert a végeredmény egy nagyon finom, krémes-cseresznyés sütemény lett.








Tészta hozzávalói 20 x 30 cm-es tepsihez:

3 db tojás
3 ek liszt
1 ek kakaó
4 ek porcukor
0,5 dl olaj
1/2 cs sütőpor


A tojások sárgáját a porcukorral elkezdeni robotgéppel kikeverni. (közben kanállal lekaparni az edény faláról, majd keverni tovább)

Állandó keverés közben, belecsorgatni az olajat, és így keverni pár percig.
Ezután beleszitálni a sütőporral elkevert lisztet, és a kakaót, majd simára keverni.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd fakanállal apránként, óvatosan a kakaós masszához keverni.
A tepsit kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát, és egyenletesen elsimítani a tetejét.

Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon kb. 30 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél, 150 fokon 30 percig sütöttem)

  





Túrós-krém:

25 dkg túró
2 dl Hulala(v. tejszín)
12,5 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor

Tetejére:

sült cseresznye
tortazselé
narancslé


A margarint simára keverni a porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután hozzákeverni a túrót is.

A Hulalát (v. habtejszínt) kemény habbá verni, majd apránként, óvatosan a túrós-krémhez keverni. (ha tejszínt használunk, akkor habfix is kell bele, mert különben összeesik a krém)

Ezután a teljesen kihűlt tészta tetejére kanalazni a túrós-krémet és egyenletesen elsimítani a tetejét. Hűtőszekrénybe tenni, kb. 30 percre, hogy a krém kicsit megdermedjen.

A cseresznyét kimagozni, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tenni. Megszórni 1-2 ek barna cukorral és egy csomag vaníliás cukorral. Sütőbe helyezni, és közepes hőmérsékleten 10-15 percig sütni. A sütőből kivéve teljesen kihűteni, majd a túrós-krém tetejét kirakni vele.

Egy csomag tortazselét a tasakon lévő leírás szerint felfőzni, majd a cseresznye tetejére kanalazni. (én narancslével készítettem el a zselét, így finom ízt kapott)

Végül betenni a süteményt a hűtőszekrénybe, hogy a zselé teljesen megdermedjen.

Közvetlen tálalás előtt a hűtőből kivenni, majd ízlés szerint felszeletelni, és úgy kínálni.

2011. június 18., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Ropogós sült csirke.




Erre a hétvégére egy különösen finom, ropogósra sült csirkét ajánlok, tetszés szerinti körettel. Nem gondolnám, hogy bárkinek is tanácsra lenne szüksége egy csirke megsütéséhez, de ezáltal a recept által, egy nagyon finom csirkét kapunk. A receptet Vikinél a "Házias konyha"-ba láttam meg és rögtön el is döntöttem, hogy legközelebb én is így sütöm meg. Nem mintha eddig bármi panaszom is lett volna az eddig sütött csirkékre, mert mindegyik nagyon finomra, és szép pirosra sikerült, de ez a recept mégis nagyon kínálta magát. Viki a csirke bőrét fűszeres vajjal kente be, és rácsra téve sütötte meg. Én is követtem az utasítását, de azért egy ici-picit a tőlem megszokott módon, el is tértem a recepttől. Az eltérés pedig abban állt, hogy én egy kevés fehérbort is öntöttem sütés előtt a csirke alá, majd lefóliázva pároltam puhára, és azt követően sütöttem szép pirosra-ropogósra. Igen ropogósra, mert a bőre a vajtól valóban nagyon finom ropogós lett. Köretként rizst kínáltam hozzá, de a krumplipüré, vagy éppen a sütőben sült krumpli is remekül illik hozzá. A hétvégi asztalra, bátran merem ajánlani mindenkinek!!!






Hozzávalók:

1 db csirke (kb. 1,30 dkg)
1 db vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1/2 citrom
5 dkg vaj

őrölt fehér bors
1 dl fehérbor








A csirkét megmosni, majd alaposan lecsepegtetni, és végül papírtörlővel szárazra törölni a bőrét.

A belsejét sózni, és borsozni, majd belehelyezni a félbevágott közepes méretű vöröshagymát és a 1/2 citromot.
Ezután a két lábát összekötni, hogy sütés közben, ne tudjon szétterülni a tepsiben.

A puha vajat összekeverni a sóval és az őrölt borssal. (mivel kívülről nem lett besózva a csirke, így ne sajnáljuk ki a vajból a sót, mert különben sótlan lesz a csirke sütés után)
Ezután a fűszerezett vajjal körös-körül jól bekenegetni a csirke bőrét.

Egy tepsi alját kibélelni alufóliával, majd egy rácsot tenni rá.
A rácsra ráhelyezni az előkészített csirkét, majd aláönteni a fehérbort és beleszeletelni a fokhagymát. (ha még öreg a fokhagyma, akkor egészben, pucolás nélkül helyezzük a tepsibe a gerezdeket. nekem új fokhagymám volt, ezért megpucoltam és szeletelve tettem a csirke mellé)

Ezután alufóliával lefedni a tepsit, és előmelegített sütőbe helyezni. Közepes lángon puhára párolni. (én légkeverésnél, 150 fokon 80 percig pároltam lefedve)

Végül levenni az alufóliát, majd visszahelyezni a tepsit a sütőbe és szép pirosra sütni. (közben nem kell locsolgatni, mert így is szép piros és főleg finom ropogós lesz a bőre)

Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk hozzá, rizst, krumplipürét, vagy éppen sült krumplit és savanyúságot.

2011. június 17., péntek

Lusta rétes.





A napokban Évánál a "Takarékos konyha"-ban láttam meg ezt az egyszerű, ám annál finomabb süteményt. Nagyon megörültem neki, hogy feltette és így eszembe juttatta, hogy milyen régen is sütöttem már. Pedig bizony nagy kedvencünk. Télen befőttel, ananásszal szoktam megsütni, most viszont itt a cseresznyeszezon, így azzal pakoltam jól meg. Kolbászos krumplileves mellé, kitűnő második fogás volt. Innivalónak pedig a saját készítésű bodzaszörpöt kínáltam. Nem igényel különösebben nagy odafigyelést ez a sütemény, gyorsan összelehet állítani, és már mehet is a sütőbe. A végeredmény pedig egy nagyon finom, szaftos, gyümölcsös sütemény. Mindenkinek bátran merem ajánlani, akár cseresznyével, akár meggyel, de ízlés szerint választható gyümölccsel is megsüthető.





Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez:

15 dkg liszt
10 dkg porcukor
1/4 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
2,5 dkg margarin


Ezeket a hozzávalókat a margarin kivételével egy tálba beletenni, majd jó alaposan összekeverni.(egy száraz, lisztes keveréket kapunk)

A 2,5 dkg margarinnal, jól kikenni a tepsi alját és az oldalát.

Ezután a kikent tepsibe beleszórni a lisztes keverék felét, a maradékot pedig félretenni.





Töltelék:

15 dkg túró
3 dl tej
2 egész tojás
fahéj
vaníliás cukor
2,5 dkg margarin
cseresznye(v. ízlés szerinti gyümölcs)



A tepsiben lévő lisztes keverék tetejére rámorzsolni a túrót. Ezután megszórni a cseresznyével(v. ízlés szerinti gyümölccsel) és meghinteni fahéjjal és a vaníliás cukorral.
Ezután rászórni a maradék száraz-lisztes keveréket, úgy hogy mindenhova jusson belőle.

A tojásokat beleütni egy tálba, és kicsit felverni, majd hozzákeverni a tejet.
Ezután óvatosan a lisztes keverék tetejére önteni.( én villával kicsit elszoktam igazítani, hogy minél jobban befedje a lisztet a tejes-tojás keveréke)
Végül a 2,5 dkg margarint apró darabokban a tetejére rácsipkedni.

Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütni, még a teteje szépen megpirul.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyni langyosra hűlni.





Tálalás előtt a tetejét porcukorral megszórni, majd ízlés szerint felszeletelni.


2011. június 16., csütörtök

Zöldborsó-tarja-sajt és bulgur.




Megint egy recept a Tv-Paprikából, és természetesen megint egy kicsit átalakítva. Most nyomós okom volt, hogy más hozzávalót használjak, mivel az eredeti recept zöldbabból készült és sajnos azt nem kaptam a zöldségesnél. Viszont mivel nagyon tetszett a recept, és mint a műsorban is megjegyezték kb. félóra alatt elkészül, így a zöldbab helyett, zöldborsó került bele. Azt nem tudom milyen lehetett zöldbabbal, de borsóval nagyon finom volt. Persze azért reménykedem, hogy minél előbb babbal is eltudom majd készíteni. Tészta helyett én bulgurt főztem hozzá, mégpedig abban a vízben, melyben előtte a borsót kicsit előfőztem. Így szerintem még a bulgur íze is más, finomabb lett. Szeletelt tarját vettem, mert az kicsit szaftosabb, de sonkával is elkészíthető. A sajt pedig megint mindenkinek az ízlésére van bízva. (én goudát csipkedtem rá) Mindenkinek csakis ajánlani tudom aki szereti az ilyen jellegű ételeket, és csak rövid ideje marad az ebéd, vagy éppen a vacsora elkészítésére.





zöldborsó
szeletelt tarja(v. sonka)
sajt(ízlés szerint)

őrölt bors
vaj
bulgur(v. tészta)





A borsót enyhén sós vízben párperc alatt roppanósra főzni, majd kiszedni a főzővízből.

A bulgurt beletenni a borsó főzésénél használt forrásba lévő vízbe, majd puhára főzni.

Egy serpenyőbe vajat hevíteni, majd hozzáadni a felkockázott tarját és 1-2 percig pirítani. Ezután belekeverni az előfőzött borsót és ízlés szerint sózni, borsozni. Szintén 1-2 percig kevergetve tovább pirítani, majd rácsipkedni az ízlés szerinti fajtájú sajtot.
Addig kevergetni tovább, még a sajt szépen ráolvad a borsóra és a tarjára.

A puhára főtt bulgurt leszűrni, majd tányérra tenni és a tetejére kanalazni a sajtos-borsós-tarját, majd rögtön tálalni.

2011. június 15., szerda

Epres lúdláb torta sütés nélkül.




Lehet most többen felkapják a fejüket, és igazuk is van, mert a lúdláb torta meggyel készül nem pedig eperrel. Sőt, az előzőleg készített lúdláb tortám, (itt megtekinthető) már akkor eltért a megszokottól, mivel sütés nélkül készült. Viszont a krémes része annyira finom volt, hogy úgy döntöttem, mivel idén ez lesz az utolsó epres süteményünk, most meggy helyett eperrel is elkészítem. Az alap megint a jól bevált kekszes alap, igaz most egy kicsit vékonyabb, a krém maradt az előző finom mogyorós-mascarponés-csokoládés, és az epret mivel törékenyebb mint a meggy, nem kevertem bele, hanem a torta tetejére pakoltam, és zselatinnal öntöttem le. Mondhatom ezzel az összeállítással is nagyon finom lett ez a nem rendhagyó torta. Legközelebb sült cseresznyével fogom elkészíteni, és majd arról is beszámolok, hogy milyen sikere volt. Mindenkinek bátran merem ajánlani, semmiképpen ne hagyja ki, ha még sikerül epret beszereznie.







Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

15 dkg Győri Édes vaníliás keksz
15 dkg Győri Édes csokoládés keksz
15 dkg margarin(v. vaj)


A tortaformát kibélelni sütőpapírral. A kekszet aprítóval finomra aprítani, majd összekeverni.(v. diódarálón ledarálni)
A margarint forráspontig melegíteni, majd a kekszre önteni és kanállal jól összekeverni.
Ezután a formába önteni, egyenletesen elosztani és kézzel jól lenyomkodni.
Végül 30 percre hűtőszekrénybe tenni, pihentetni.
Ezalatt az idő alatt ellehet készíteni a krémet.






Krém hozzávalói:

2 dl Hulala(v. tejszín)
15 dkg mascarpone
15 dkg mogyorókrém
1 tábla csokoládé (60%-os)
1,5 dkg kakaópor
2-3 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor


Tetejére:

eper
1 cs tortazselé








A csokoládét beletördelni egy tálba, majd vízgőz fölött, kevergetve felolvasztani. Ezután félretenni és hűlni hagyni.

A mascarponét a mogyorókrémmel, a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a kakaóval simára keverni.
Ezután hozzákeverni a felolvasztott, kihűlt csokoládét is.

A Hulalát kemény habbá verni, majd óvatosan, apránként ezt is a krémhez keverni. (ha tejszínt használunk, akkor habfixáló is kell bele, hogy a krém elég kemény legyen)

A hűtőszekrényből kivenni a kekszes alapot, majd lecsatolni a formát, lehúzni róla a sütőpapírt és visszahelyezni a formába.
Tetejére rákanalazni a krémet, majd egyenletesen elsimítani.
Ezután visszatenni a hűtőszekrénybe, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.(én 1 órára tettem vissza pihenni)

Az epret alaposan megmosni, jól lecsepegtetni, majd félbevágni az eperszemeket. Ezután kirakni vele a torta tetejét.

A tortazselét a tasakon lévő leírás szerint elkészíteni, majd óvatosan az eper tetejére kanalazni.
Végül visszatenni megint a hűtőszekrénybe, hogy a zselé teljesen megdermedjen.

Közvetlen tálalás előtt kivenni a hűtőszekrényből, majd ízlés szerint felszeletelni és úgy kínálni.

2011. június 13., hétfő

Rebarbarás-epres morzsás.



Lassan vége van az eperszezonnak, de ezt a morzsás süteményt mindenképpen megszerettem volna kóstolni. Nem bántam meg hogy kipróbáltam ezt a receptet, mert valóban nagyon finom volt. A rebarbarát eperrel párosítottam össze, és a morzsába került egy kevés darált dió is. Én reszelt narancshéjjal is megbolondítottam egy kicsit, de ez el is hagyható. (télen mindig megszárítom a narancshéjat, majd kávédarálón ledarálom, és ezzel ízesítem a süteményeket) A végeredmény pedig egy nagyon finom szaftos gyümölcs és a ropogós morzsa. Tejszínhabbal tálaltam, de egy-két gombóc fagylalt is remekül illik hozzá. Mindenkinek bátran merem ajánlani, eperrel az elkészítését, vagy eper hiányában cseresznyével.





Tészta:

8 dk liszt
8 dk darált dió (v. mogyoró)
8 dk barna cukor
10 dk vaj
csipet só
őrölt fahéj
vaníliás cukor
reszelt narancshéj

Töltelék:

30 dk rebarbara
30 dk eper
2-3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor

Egy tálba beletenni a lisztet és a vajat, majd elkezdeni összemorzsolni. Ha már kezd morzsalékos lenni, hozzáadni a darált diót, a cukrot, a vaníliás cukrot, csipet sót és ízlés szerint fahajat, valamint reszelt narancshéjat.(a narancshéj el is hagyható, én tettem bele, mert finom ízt kap tőle a morzsa)
Végül gyors mozdulatokkal összemorzsolni.

Egy jénaitálat kikenni vajjal, majd beleszórni a feldarabolt rebarbarát és a félbevágott eperszemeket. Tetejét megszórni barna cukorral és a vaníliás cukorral.
Ezután a tetejére szórni a morzsalékos tésztát.

Előmelegített sütőbe, közepes lángon 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütni.

Tálalás előtt kicsit hűlni hagyni, majd tejszínhabbal, vagy fagylalttal tálalni.

Tejszínhabos-fagylaltos gyümölcskehely.



Kedvezett az időjárás a hosszú Pünkösdi hétvégének. Szikrázóan süt a nap, és a melegre sem lehet panaszunk. Mi is esne jól ebben a csodálatos időben, ha nem egy finom fagylalt. Talán csak egy még a fagyinál is finomabb, tejszínhabos-epres-fagylaltkehely. Bevallom nem saját készítésű fagyiból készült, igaz már azzal is próbálkoztam, de én sokkal jobban kedvelem a krémesebb jégkrémet, így ehhez a kehelyhez is Carte D'or jégkrémet adtam. A habos része pedig mascarpone, tejszínhab, eper és habcsók keverékével készült. Így aztán nem csak hűsítő, de habos és gyümölcsös is volt a mai desszert. Én eperrel készítettem, de ízlés szerint bármilyen idénygyümölcs felhasználható, akár cseresznye, de aki savanykásabban szereti, meggyel is elkészítheti.





2 dl Hulala(v. tejszínhab)
10 dk mascarpone
2 cs vaníliás cukor
porcukor
eper
habcsók
pár gombóc fagylalt
csokoládéreszelék(v. olvasztott csokoládé)


A Hulalát kemény habbá verni. (ha tejszínből készül akkor habfixálót is kell beletenni, hogy a hab ne essen össze)

A mascarponét simára kikeverni a vaníliás cukorral, és az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral.
Ezután óvatosan összekeverni a felvert Hulalával.(v. tejszínhabbal)

Az epret jól megmosni, lecsepegtetni, majd apróbb darabokra felvágni, és ezt is a habos krémhez adni.
Párdarab habcsókot szintén beletördelni, majd óvatosan összeforgatni.

Egy fagylaltos kehelybe 2-3 gombóc ízlés szerinti fagylaltot kanalazni, majd a tetejére halmozni a gyümölcsös-habos krémet.
Ízlés szerint csokoládéreszelékkel megszórni, vagy olvasztott csokoládét csorgatni rá.

Rögtön lehet fogyasztani. Nagyon finom a hideg fagylalt a gyümölcsös-habos krémmel és a ropogós habcsókkal.

2011. június 12., vasárnap

Balaton, Balaton Te csodás!



A hétvégi receptajánló helyett, most néhány Balatoni képet hoztam. Mivel csodálatos napsütésre ébredtünk tegnap reggel, így a főzés helyett inkább a motorozást választottuk. Utunk a Balatonra, ott is Siófokra vezetett. Igaz fürdéshez még kicsit hidegnek találtuk a vizet, és a szél is közbeszólt, de ennek ellenére a szuper programoknak köszönhetően nem lehet unatkozni. Lábat lógatva ülni a parton, beszippantani a víz illatát, feltöltődni a napsütésben, és csak úgy elmélázni. Kell ennél több???? Bevallom nekem nem!!!!






2011. június 10., péntek

Epres-fekete szedres krémleves.



Végre érik a szeder az út menti fákon, így kihasználva az alkalmat, gyorsan készítettem egy finom krémlevest. Emlékszem gyerekként, napokig az utcán lógtunk és szedret majszoltunk. A fehér nagyon finom édes volt, a feketével pedig szépen kikentük magunkat és jókat nevettünk egymáson. Arra viszont nem is emlékszem, hogy akkor bárki is felhasználta volna a főzéshez. Pedig nagyon sok finomságot lehet készíteni belőle, és én bizony ki is használom, ameddig csak találok a fákon szedret. Tavalyi receptek itt találhatóak!! Volt egy kevés maradék eprem, melyet már torta tetejére nem szívesen tettem volna fel, viszont a szederrel összeházasítva egy nagyon finom krémlevest kaptam. Az ízhatás kedvéért a fűszerek mellett, még reszelt narancshéj is került bele. A vaníliás pudingporral elkevert tejszíntől pedig selymes-krémes lett a leves. Igaz ma nincs nagy meleg, de azért én lehűtve tálaltam. Csakis annyit mondhatok, hogy nagyon finom volt, és amennyiben sikerül szedret beszerezni, érdemes elkészíteni. Természetesen a boltban megvásárolható szederrel is elkészíthető ez a finom krémleves.






30 dkg eper
30 dkg fekete szeder
1 cs vaníliás pudingpor
2 cs vaníliás cukor
méz (v. cukor)
2 dl tejszín
fahéj
szegfűszeg
reszelt narancshéj
víz


A szedret, és az epret alaposan megmosni, majd egy keveset félretenni belőle a tálaláshoz.

Egy edénybe beletenni a maradék szedret és az epret, majd felönteni annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ízlés szerint mézzel, vagy cukorral ízesíteni.(én mézzel ízesítettem, attól sokkal finomabb lesz az íze) Beletenni a fűszereket, és a reszelt narancshéjat, majd kb. 10 percig főzni. Ezután levenni a tűzről és botmixerrel pépesíteni.

A tejszínt simára keverni a pudingporral, majd a levest visszatenni a tűzre és újra felforralni. Amikor már elkezdett forrni, állandó keverés mellett hozzákeverni a tejszínes-pudingos keveréket.

Pár percig kevergetve tovább főzni, majd levenni a tűzhelyről, kicsit hűlni hagyni, és beletenni a megmaradt, feldarabolt epret, és a szedret.

Lehűtve tálalni. Tálaláskor ízlés szerint még felvert tejszínhabot is kínálhatunk hozzá.

2011. június 9., csütörtök

Csirkecombos egytálétel és a nyeremény.


Még májusban Emőke és Bence játékot hirdetett meg a BalhÉtterem-ben, melyben arra kérték Linka játszani kívánókat, hogy készítsenek el olyan ételeket, melyeket már nagyon régen nem főztek. Három kategóriában lehetett benevezni, és én természetesen háromféle ételt készítettem és küldtem el. Nagyon ötletesnek találtam ezt a versenykiírást, és rögtön agyalni is kezdtem, hogy mit is főztem már nagyon régen. Aztán beugrott ez a csirkehússal készült krumplis-paradicsomos-paprikás egytálétel. Mivel éppen csirkecomb volt itthon, így azzal készítettem, és lehet már nagyon régen készült és azért, de valahogy most még finomabb lett mint máskor. Persze az sem mellékes, hogy ennek az ételnek az elkészítéséhez is csak annyi időt kell a konyhában eltölteni, még gyorsan összekészítjük, mert a többi már a sütő dolga. Mindenkinek bátran merem ajánlani.

A napokban pedig megtörtént a sorsolás, melyet Emőke és Bence még videóra is felvett a hitelesség kedvéért, na meg gondolom a mi szórakoztatásunkra. (én bizony jókat kuncogtam a megtekintése alatt)
A szerencse nekem is kedvezett, és egy kerékpárra ragasztható fényvisszaverő boldog tulajdonosa lettem. Mivel napi szinten bicajozom, így nagyon örültem az ajándéknak, amely a mai postával meg is érkezett.

Nagyon köszönöm Emőkének és Bencének, hogy velük játszhattam, és köszönöm ezt a hasznos ajándékot !!!!

Ugye milyen jópofa?????








Hozzávalók:

csirkecomb
paradicsom
paprika
krumpli
fehérbor
olívaolaj
oregánó
őrölt bors

ételízesítő





A combokat enyhén besózni, majd egy serpenyőbe egy pici olívaolajon mindkét oldalát elősütni.
Ezután a tepsibe egymásmellé helyezni a húst, majd mellétenni a felkockázott krumplit, paradicsomot és a paprikát.

2-3 dl fehérbort összekeverni ízlés szerinti mennyiségű sóval, ételízesítővel, őrölt borssal, oregánóval és olívaolajjal, majd tepsiben lévő zöldséges húsra önteni. (én kicsit összeforgattam a zöldségekkel)

Ezután a tepsit lefedni alufóliával, majd előmelegített sütőbe helyezni. Közepes hőmérsékleten kb. 40 percig párolni, majd a fóliát levéve szép pirosra sütni.


2011. június 8., szerda

Rebarbarás-almás csiga bodzával.





A leveles tésztának köszönhetően, na meg annak hogy megint sikerült a rebarbara bokromról jó néhány, szép fiatal szárat levágni, készült el ez a csiga. A rebarbarát, almával párosítottam és csakis az ízhatás kedvéért még megszórtam bodzavirággal is. Sütés közben isteni illatok lengték be az egész konyhát, és ezt még fokozta a kisült csigák íze, mert nagyon finomra sikerült. A kívül ropogós tészta, és a krémes töltelék remekül összeillettek. Arról már nem is beszélve, hogy kb. fél óra alatt elkészült, és már tálalhattam is. Mindenkinek bátran merem ajánlani, akár ezzel a töltelékkel, akár saját ízlés szerinti gyümölcsök párosításával.






Hozzávalók:

2 cs leveles tészta
10-15 dkg rebarbara
1 db alma
2-3 bodzavirág
1 cs vaníliás pudingpor
2-3 ek cukor
1 kk őrölt fahéj
2 cs vaníliás cukor
0,5 dl víz





A rebarbarát és az almát meghámozni, majd kockákra felvágni. Egy edénybe tenni és felönteni kb. 0,5 dl vízzel, hozzáadni a cukrot, az őrölt fahéjat, majd pár perc alatt puhára főzni. Ezután botmixerrel pépesíteni, és végül teljesen kihűteni.

A kihűtött masszához keverni a vaníliás cukrot, és a vaníliás pudingport, majd belecsipkedni a bodzavirágot.

A előnyújtott leveles tésztát kicsavarni a papírból, majd egyenletesen rákenni a rebarbarás-pudingos masszát. (mindkét leveles tésztával így járjunk el)

Ezután a papír segítségével óvatosan feltekerni, mint a bejglit, majd éles késsel kb. 1 cm-es csíkokra felszeletelni.

Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe helyezni egymástól kicsit távolabb a csigákat. (sütés közben nőni fognak a csigák!!!)

Előmelegített sütőbe, magasabb hőmérsékleten kb. 25 perc alatt szép pirosra sütni. (Én légkeverésnél, 170 fokon sütöttem.)

Tálalás előtt langyosra hűteni, majd ízlés szerint  porcukorral megszórva kínálni.