2011. december 22., csütörtök

Mézes-mascarponés tortácskák.



 Vészesen megfogyatkozott a dobozban a mézes puszedli, igaz már nem szerettem volna újabb adagot sütni, de aztán mégis csak meggondoltam magam. Azért egy egész adagot soknak találtam, így aztán jött az ötlet, hogy megpróbálkozzam ezzel a mascarpone krémmel töltött tortácskával. A puszedli tésztáját használtam alapnak, majd a muffin formába szépen belelapogattam, és a közepébe beletöltöttem az előzőleg porcukorral és vaníliás cukorral simára kevert mascarponét. 10 percig sütöttem, és ezalatt az idő alatt a tészta megsült, és a krém is kicsit karamellizálódot. Már alig vártam, hogy kihűljön és megkóstolhassam.  A végeredmény pedig igencsak finomra sikerült. Ezzel be is fejeztem a karácsonyi sütemények sütögetését, és állítom a lakás úgy néz ki mint egy kisebb cukrászda. Amerre csak nézek mindenfele süteménnyel megpakolt tálcákat látok, és csakis egy dolog vigasztal, hogy nem nekem kell mindet megenni.:) Nagy részét holnap elajándékozom, és reménykedem, hogy nem hiába fáradoztam és mindenkinek ízleni fognak a süteményeim.





Hozzávalók 12-14 db tortácskához:

6 dkg margarin
6 dkg méz

2 db tojássárgája (kicsi)
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 ek tejföl
1/2 citrom leve
reszelt citromhéj
mézes-fűszerkeverék

22 dkg liszt
1/4 sütőpor

A tojások sárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tejföllel, a citromlével, és a reszelt citromhéjjal simára keverni.

A mézet és a margarint felolvasztani, majd kihűteni és az előzőleg kikevert masszához keverni.

A sütőport összekeverni a liszttel, majd a masszához szitálni. Ízlés szerint mézes-fűszerkeveréket adni hozzá, majd fakanállal jól összekeverni. (egy lágyabb massza lesz belőle)
2-3 órára hideg helyre tenni pihentetni. (akár egész éjszaka is pihentethetjük)

A masszából nagyobb diónyi golyókat formálni, majd szilikonos muffin formába tenni, és mint egy kosárkát belelapogatni a tésztát. (amennyiben nem szilikonos a forma, akkor muffin papírral ki kell bélelni, és úgy megformázni a tésztát)


Töltelék hozzávalói:

15 dkg mascarpone
porcukor
vaníliás cukor

A mascarponét simára keverni az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd a formában lévő tésztába tölteni.

Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon kb. 10 perc alatt szép világos színűre sütni. (nem szabad túl sötét színűre sütni, mert akkor a tészta megkeményedik!!!)

A sütőből kivéve rácsra helyezni a kis tortácskákat, és fogyasztás előtt teljesen kihűteni.

2 megjegyzés:

  1. Tetszik az ötleted, rólad fogom elnevezni a sütit, mert lementem, idén már nem biztos, hogy megsütöm, de biztos sort kerítek rá:) Boldog, meghitt Karácsonyt kívánok egyúttal Gizike, szeretteid körében!!!!

    VálaszTörlés
  2. Vicuska!
    Nagyon köszönöm!! Én is Boldog, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!!

    VálaszTörlés