2011. június 23., csütörtök

Túrógombóc sült cseresznyével.





Ezzel a recepttel végére értem az idei cseresznyés ételek, és sütemények elkészítésének. Igaz eddig kedvemre lakmározhattam kedvenc gyümölcsömből, de sajnos már csak a madarak számára elérhető fent a fa tetején. Ők bizony kedvükre lakmároznak is belőle, én pedig csak sóvárogva nézem. Vigasz számomra, hogy elkezdett érni a málna, nagyon sok termést hozott az őszibarack és a sárgabarack is.(remélem mindkettő be is fog érni, ebben a szeszélyes időjárásban) Ezt a receptet Anitánál a "TücsökBogár konyhája"-ban láttam meg. Rögtön kedvet is kaptam hozzá, mivel már jó régen készítettem túrógombócot. Mivel nagy kedvencünk a túrógombóc, és eperrel, sárgabarackkal a közepén már többször készült, gondoltam én a sült cseresznyét (mely remek találmány!!) nem külön tálalom fel a gombóc mellé, hanem inkább beletöltöm. Ez a változat is nagyon finom lett, így mindenkit csakis biztatni tudok az elkészítésére, ha még sikerül cseresznyéhez jutnia. A gombócon csak annyit változtattam, hogy én kenyér helyett, búzadarával kevertem össze a túrós-masszát. Tálaláskor fahajas-porcukrot, és tejfölt kínáltam hozzá, na meg persze a maradék sült cseresznyét. Isteni finom volt, és mivel a fagyasztóba került az előzőleg megsütött cseresznyéből, így télen csak elő kell majd venni, ha megint erre a finomságra vágyunk.







Hozzávalók a gombóchoz:

50 dkg túró
15 dkg búzadara
10 dkg porcukor
6 dkg vaj
4 db tojás
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
1 ek tejföl
csipet só







Sült cseresznyéhez:

cseresznye
barna cukor
vaníliás cukor
fahéj


Morzsához:

zsemlemorzsa
Floriol olaj





Keverőtálba tenni a puha vajat, az egész tojásokat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót, majd robotgéppel jó habosra keverni.

Ezután belereszelni a citromhéjat, hozzáadni a tejfölt és a túrót, majd így is jól kikeverni.

Végül belekeverni a búzadarát, majd legalább egy órára a hűtőszekrénybe tenni, hogy formázható massza legyen belőle. (közben egyszer átkeverni, és ha szükséges még egy kevés búzadarát keverni hozzá)

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd ráhelyezni a kimagozott cseresznyét. Megszórni 1-2 ek barna cukorral, vaníliás cukorral és őrölt fahéjjal, majd előmelegített sütőbe 10-15 perc alatt készre sütni.
A sütőből kivéve teljesen kihűteni, majd szűrőkanálba tenni és lecsepegtetni.

Egy serpenyőbe olajat hevíteni, majd belekanalazni a zsemlemorzsát és állandó kevergetés mellett, szép aranybarnára pirítani.

A hűtőből kivenni a túrós masszát, majd kisebb darabokat lecsippenteni belőle. Kicsit ellapogatni, majd pár szem sült cseresznyével megtölteni. Ezután gombócokat formálni belőle. (én minden gombóc megformálása előtt vízbe mártom a kezem, így nem ragad rá a massza)

Egy edénybe vizet forralni, majd belehelyezni a megformázott gombócokat. Amikor már újra felforrt a víz, a hőfokot mérsékelve, gyöngyöző vízbe kb. 10 perc alatt készre főzni.

Végül a megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiemelni a vízből, jól lecsepegtetni, és beleforgatni az előzőleg aranybarnára pirított zsemlemorzsába.

Tálaláskor a gombócok mellé fahéjas-porcukrot, tejfölt, és a maradék sült cseresznyét kínálni.

10 megjegyzés:

  1. Gizi ez nagyon finom lehet, még nem ettem csak sima túrógombocot töltelék nélkül, de nagyon finom lehet ilyen formában! Guszta nagyon!

    VálaszTörlés
  2. Így is nagyon finom lehet!!!
    Sajnos valóban vége a cseresznyeszezonnak, de itt van helyette a málna és a barackok. Én ma sárgabarackos gombócot főztem. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta. Ilyenkor sajnálom, hogy itt nem lehet egy normális túrót kapni. Tényleg a túrót le lehet fagyasztani?Mert akkor hoznék magammal pár kilót. Addig nézem a tiédet és csorgatom a nyálamat. ;)

    VálaszTörlés
  4. Fantasztikus micsoda remek ötlet

    VálaszTörlés
  5. Éva!
    Köszi, és nyugodtan próbáld ki bármilyen gyümölccsel megtölteni, mert nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  6. Tücsök Bogár!
    Köszönöm neked a receptet, nagyon finom volt a gombóc. Nálunk is nagy kedvenc a barackos is.:)

    VálaszTörlés
  7. Erika!
    Köszönöm!!Majd ha itthon leszel, csinálok neked egy nagyadag gombócot és belakmározhatsz belőle. Szerintem nem lehet a túrót lefagyasztani, mert kristályos lesz és nem tudod felhasználni.:)

    VálaszTörlés
  8. Mária!
    Nagyon finom, neked is ajánlani tudom.:)

    VálaszTörlés
  9. Bianka!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés