2010. március 1., hétfő

Tejszínes gomba köretként tálalva







Sokszor gondot jelent hogy a sülteket, halak....mellé milyen körettel kínáljam. Vagy éppen a köret mellé még milyen savanyúságot, salátát adjak. A napokban éppen csirkecombot sütöttem, és volt itthon gomba, így akkor jött az ötlet, hogy miért is ne készülhetne mellé tejszínes gomba. Gyorsan hozzá is fogtam, és a megtisztított, felszeletelt gomba röpke fél óra alatt el is készült. Tálaláskor a sült combokat aztán krumplipürével, és ezzel a finom tejszínes gombával kínáltam.







Hozzávalók:

50 dkg gomba

őrölt fehér bors
kakukkfű
szerecsendió
1-1,5 dl főzőtejszín (20%-os)
 5 dkg vaj



A gombát folyóvíz alatt mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le. Ezután ízlés szerint vágjuk fel vékony csíkokra. (én a nagyobb gombákat félbevágtam, majd utána szeleteltem fel)

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a fűszerekkel. Ezután forgassuk össze, majd pároljuk kb. 15 percig, hogy zsírjára süljön. (párolás közben a gomba elég sok levet enged, így nem kell alá folyadékot önteni)

Amikor a gombáról már elpárolódott az összes folyadék, akkor öntsük fel a tejszínnel, keverjük össze, és addig főzzük tovább, hogy kellően besűrűsödjön. 

Tálaláskor az elkészült gombát kínáljuk pl. sültek, halak..... mellé köretként.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése