2010. február 9., kedd

Fasírt sütőben sütve.



A tegnapi salátás nap után, ma fasírtot sütöttem, és tökfőzelékkel tálaltam. A főzelék receptet már előzőleg bejegyeztem, és itt megtalálható. A fasírtot most sertés combból készítettem, de nagyon finom még csirke, vagy pulyka mellből is. A húst a hagyományos módon keverem be, de nem bő olajban sütöm ki, hanem a sütőben. Így sokkal egészségesebb, mert nem szívja tele magát olajjal. Persze az sem utolsó szempont, hogy a lakásban sem terjeng olajszag a sütés után még órákig. Nem igényel még túlzott odafigyelést sem, mert a sütő végzi a maga dolgát. Egyszer elég átfordítani, és szép pirosra sütni. Az eredmény ízre szerintem még finomabb is amikor sütőben készül a fasírt. Amennyiben kisebb húsgolyókat szeretnénk, akkor  megsüthetjük muffin formában is. Viszont akkor is át kell fordítani a sütési idő felénél, hogy teljesen átsüljenek a húsgolyók.





 Hozzávalók:

60 dkg darált hús(sertés, pulyka v. csirke mell)
2 db zsemle
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db tojás
ételízesítő
szerecsendió
őrölt bors
zsemlemorzsa
olíva olaj


A húst ledarálni. A zsemléket langyos vízbe beáztatni, majd jól kinyomkodni. A vöröshagymát nagyon apróra vágni, a fokhagymát átnyomni a fokhagymaprésen.

Egy tálba tenni az összes hozzávalót, majd ízlés szerinti mennyiségű fűszerrel ízesíteni. Jól összekeverni, majd hozzáadni az egész tojásokat, és így is jól összedolgozni. Gombócokat formálni a masszából, majd  zsemlemorzsába jól meghempergetni, és egy kicsit ellapogatni.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, és meglocsolni egy 1-2 ek olajjal, majd egymásmellé helyezni a húspogácsákat. Ezután a húspogácsákat is meglocsolni egy kevés olajjal.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 35-40 perc alatt készre sütni.(a sütési idő felénél átfordítva, szép pirosra sütni). (én légkeverésnél 150 fokon sütöttem).

Tálaláskor kínálhatjuk főzelék mellé feltétként, krumplival és savanyúsággal, esetleg friss kenyérrel, péksüteménnyel.

26 megjegyzés:

  1. Nagyon jo otlet ez a sutoben sutes. Meg soha nem probaltam, habar kacerkodtam a gondolattal. Most mar tuti kiprobalom. Kevesebb macera es szag.:))
    Koszi! :))

    VálaszTörlés
  2. Rainbow!
    Nyugodtan próbáljad ki, én már régóta így sütöm, csak mindig elfelejtettem beírni. Sőt a rántott húst is így sütöm, és azt meg is találod "sertés" húsból készült recepteknél.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ÉN IS ÍGY SÜTÖM KEVÉS OLAJ szag minimális eredmény kiváló nem kell dolgozni vele sokat IRÉN

      Törlés
    2. Kedves Irén, jól mondod!! Én is ezért szeretem a sütőben sütni. :)

      Törlés
  3. Ez tényleg egy jó otlet!
    Hallottam már mástól is, hogy így csinálják,de még nem próbáltam. Nem tudom,miért, hiszen ki nem állhatom az égett olaj szagát a lakásban.
    Mindjárt megkukkantom a rántott husis receptedet is!

    VálaszTörlés
  4. Én is sütőben szoktam legtöbbször sütni a fasírtot. Praktikusabb így sztem is.

    VálaszTörlés
  5. Off:
    Gizi, lehet, hogy tudod már, de bizony tőled is loptak..
    Rakott káposzta, lejjebb kell görgetni az egeret.
    http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=54430&p4=0

    Lehet, hogy van több is, nem volt időm részletesen keresgélni...

    VálaszTörlés
  6. Thrini!
    Ebben is megegyezik az ízlésünk!!!:) Szerintem is jobb így, és még macera sincs vele annyi.

    VálaszTörlés
  7. trinity!
    Nagyon köszönöm hogy szóltál!!! Igen már tudtam róla és végig nézve még találtam receptemet, és képet. Sajnos szerintem csak mérgelődni tudunk ezen, de tenni ellene nem sokat.

    VálaszTörlés
  8. Szemirámisz!
    Neked is csak ajánlani tudom, a sütőben való sütést. Meglátod egyszer kipróbálod, és utána csakis úgy fogod sütni a húsokat!!!:)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jól hangzik, de mennyi a sütési idő?
    Zs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zs.!
      A sütési idő kb. 35-40 perc, de ez a sütőtől is függ.

      Törlés
  10. Bizony igaz, kipróbáltuk a receptet kedvesemmel: Mostantól csak sütőben sütjük ki a fasírtot.

    Ízben lazán lenyomta a régen olajban sütögetett fasírtot és nem lett olajszagú a lakás sem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. András örülök, hogy nálatok is bevált ez a sütőben sütés, és köszönöm hogy ezt megírtad. Én a rántott húst is ugyanígy sütőben sütöm, és az is nagyon finom. Bátran merem nektek is ajánlani.:)

      Törlés
  11. Hozzá adva a kedvenceim közé az oldalad ám...:)

    VálaszTörlés
  12. Válaszok
    1. Kedves Imola, reménykedem benne, hogy neked is ízlik majd. Én csak így sütöm a fasírtot, egyszerűbb és éppen olyan finom, mintha bő olajban sütném. :)

      Törlés
  13. Én beletekerem baconba. Eleinte csak a szárazabb csirkegombócoknál készítettem így, de aztán a család cocaevő része is így kívánta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is szeretjük a baconbe tekert változatot is, jó hogy eszembe hoztad, mert jó régen volt már. Viszont én csakis disznóhúsból készítem, mert a csirkéből csak én szeretem. :)

      Törlés
  14. Most ismét elkéyzít,mert nagyon finom volt mindig. Köszönöm az ötletet ☺
    T

    VálaszTörlés
  15. Most ismét elkéyzít,mert nagyon finom volt mindig. Köszönöm az ötletet ☺
    T

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Edit, örülök hogy nálad is bevált a sütőben sütés. :) Én hosszú évek óta, csak így sütöm.

      Törlés
  16. Épp most sül... de nekem a 150 fok légkeverés 40 perc nagyon nem jött be, úgyhogy most magasabb hőfokra (200ra) tettem, hogy végre történjen már a fasírtkákkal valami... :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Fruzsi, nem egyformák a sütők.... Én pl. mindent 150-160 fokon sütök légkeveréssel, így a képen látható fasírtot is. Azért reménykedem benne, hogy összekapták magukat a fasírtkáid, és magasabb hőfokon, szép pirosra sültek.

      Törlés
    2. Ki kellett várni, de csak megsültek. Köszi a receptet! Máskor is sütök majd ilyet!

      Törlés