2010. február 9., kedd

Fasírt sütőben sütve.





Nagy kedvenc nálunk a fasírt, melyet régen bő olajban sütöttem készre. Olyankor persze több olajat magába szívott sütés közben a hús, és a lakásban sütés után még hosszú ideig olajszag terjengett. Így aztán gondoltam kipróbálom a sütőben készre sütni, és nem is bántam meg, mert a fasírt szépen átsült, a lakásban sincs olajszag, és nem igényel még túlzott odafigyelést sem, mivel a sütő végzi a dolgát. Sütés közben egyszer át is fordíthatjuk, de én ettől eltekintek, mert a légkeveréses sütőben szép egyenletesen megsül a fasírt. Ízlés szerint készíthetünk kisebb húsgolyókat, vagy éppen nagyobb pogácsákat is. A kisebb golyókat akár muffin formában is készre süthetjük. Tálaláskor én krumplipürével és uborkával kínáltam, de pl. főzelék mellé is jól illik.




                               sütés előtt                                -----                      sütés után      



 Hozzávalók:

60 dkg darált hús (sertés, pulyka v. csirkemell)
2 db zsemle
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db tojás
1 tk ételízesítő
szerecsendió (el is hagyható)
őrölt bors
zsemlemorzsa a forgatáshoz
3-4 ek olaj a sütéshez




A szikkadt zsemléket áztassuk be vízbe, majd amikor már jól megszívták magukat, alaposan nyomkodjuk ki mielőtt a húshoz adnánk.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, a fokhagymát pedig nyomjuk át a fokhagymaprésen.

Egy tálba tegyük bele a darált húst, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a préselt fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és egy csipet szerecsendióval, majd dolgozzuk nagyjából össze.

Ezután adjuk hozzá a kinyomkodott zsemlét, kezdjük el alaposan összegyúrni, közben pedig adjuk hozzá az egész tojásokat is. 

Ezután nedves kézzel formázzunk közepes húspogácsákat, majd forgassuk bele a zsemlemorzsába.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg az olajjal. Ezután helyezzük rá a húspogácsákat, majd mindegyiket spricceljük meg egy kevés olajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 60 perc alatt süssük szép pirosra. Sütés közben ízlés szerint egyszer át is fordíthatjuk, de nem szükséges, mert az alja is szépen megpirul sütés közben. (én légkeverésnél 160 fokon, 60 percig sütöttem)

Ameddig a fasírt sül, készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. Én krumplipürét készítettem, és azzal tálaltam.




Tálaláskor a szép pirosra sült fasírtot kínálhatjuk krumplipürével, főzelék mellé feltétként, esetleg friss kenyérrel, péksüteménnyel.


36 megjegyzés:

  1. Nagyon jo otlet ez a sutoben sutes. Meg soha nem probaltam, habar kacerkodtam a gondolattal. Most mar tuti kiprobalom. Kevesebb macera es szag.:))
    Koszi! :))

    VálaszTörlés
  2. Rainbow!
    Nyugodtan próbáljad ki, én már régóta így sütöm, csak mindig elfelejtettem beírni. Sőt a rántott húst is így sütöm, és azt meg is találod "sertés" húsból készült recepteknél.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ÉN IS ÍGY SÜTÖM KEVÉS OLAJ szag minimális eredmény kiváló nem kell dolgozni vele sokat IRÉN

      Törlés
    2. Kedves Irén, jól mondod!! Én is ezért szeretem a sütőben sütni. :)

      Törlés
  3. Ez tényleg egy jó otlet!
    Hallottam már mástól is, hogy így csinálják,de még nem próbáltam. Nem tudom,miért, hiszen ki nem állhatom az égett olaj szagát a lakásban.
    Mindjárt megkukkantom a rántott husis receptedet is!

    VálaszTörlés
  4. Én is sütőben szoktam legtöbbször sütni a fasírtot. Praktikusabb így sztem is.

    VálaszTörlés
  5. Off:
    Gizi, lehet, hogy tudod már, de bizony tőled is loptak..
    Rakott káposzta, lejjebb kell görgetni az egeret.
    http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=54430&p4=0

    Lehet, hogy van több is, nem volt időm részletesen keresgélni...

    VálaszTörlés
  6. Thrini!
    Ebben is megegyezik az ízlésünk!!!:) Szerintem is jobb így, és még macera sincs vele annyi.

    VálaszTörlés
  7. trinity!
    Nagyon köszönöm hogy szóltál!!! Igen már tudtam róla és végig nézve még találtam receptemet, és képet. Sajnos szerintem csak mérgelődni tudunk ezen, de tenni ellene nem sokat.

    VálaszTörlés
  8. Szemirámisz!
    Neked is csak ajánlani tudom, a sütőben való sütést. Meglátod egyszer kipróbálod, és utána csakis úgy fogod sütni a húsokat!!!:)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jól hangzik, de mennyi a sütési idő?
    Zs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zs.!
      A sütési idő kb. 35-40 perc, de ez a sütőtől is függ.

      Törlés
  10. Bizony igaz, kipróbáltuk a receptet kedvesemmel: Mostantól csak sütőben sütjük ki a fasírtot.

    Ízben lazán lenyomta a régen olajban sütögetett fasírtot és nem lett olajszagú a lakás sem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. András örülök, hogy nálatok is bevált ez a sütőben sütés, és köszönöm hogy ezt megírtad. Én a rántott húst is ugyanígy sütőben sütöm, és az is nagyon finom. Bátran merem nektek is ajánlani.:)

      Törlés
  11. Hozzá adva a kedvenceim közé az oldalad ám...:)

    VálaszTörlés
  12. Kibrobalom en is ma koszonom:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Imola, reménykedem benne, hogy neked is ízlik majd. Én csak így sütöm a fasírtot, egyszerűbb és éppen olyan finom, mintha bő olajban sütném. :)

      Törlés
  13. Én beletekerem baconba. Eleinte csak a szárazabb csirkegombócoknál készítettem így, de aztán a család cocaevő része is így kívánta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is szeretjük a baconbe tekert változatot is, jó hogy eszembe hoztad, mert jó régen volt már. Viszont én csakis disznóhúsból készítem, mert a csirkéből csak én szeretem. :)

      Törlés
  14. Most ismét elkéyzít,mert nagyon finom volt mindig. Köszönöm az ötletet ☺
    T

    VálaszTörlés
  15. Most ismét elkéyzít,mert nagyon finom volt mindig. Köszönöm az ötletet ☺
    T

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Edit, örülök hogy nálad is bevált a sütőben sütés. :) Én hosszú évek óta, csak így sütöm.

      Törlés
  16. Épp most sül... de nekem a 150 fok légkeverés 40 perc nagyon nem jött be, úgyhogy most magasabb hőfokra (200ra) tettem, hogy végre történjen már a fasírtkákkal valami... :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Fruzsi, nem egyformák a sütők.... Én pl. mindent 150-160 fokon sütök légkeveréssel, így a képen látható fasírtot is. Azért reménykedem benne, hogy összekapták magukat a fasírtkáid, és magasabb hőfokon, szép pirosra sültek.

      Törlés
    2. Ki kellett várni, de csak megsültek. Köszi a receptet! Máskor is sütök majd ilyet!

      Törlés
  17. Én ma így csinálom a fasírtot :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Brigitta, nagyon örülök hogy kedvet kaptál hozzá, és sütőben készül a fasírt. Kíváncsian várom a véleményedet, és reménykedem benne, hogy nem fogsz csalódni. :)

      Törlés
  18. Hello a sutopapirt vegig le kell kenni olajjal vagy sem a fasirtot ha lekenem olajjal ugy isjo??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sütőpapírt is olajozd be, hogy ne ragadjon rá a fasírt, és az alja is szépen süljön. A fasírtot is locsold meg!! Ha egy kicsit több olaj lesz a papíron az sem baj, szépen felszívja majd a fasírt sülés közben, és nem lesz száraz.

      Törlés
  19. Szép szombatot Gizi! Most sülnek a fasírtok a sütőben. Kíváncsi vagyok az eredményre. :) Köszönöm, hogy megosztottad a módszert.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szép szombatot kívánok Neked! Kíváncsian várom a véleményedet a sütőben sütött fasírtról, és reménykedem benne, hogy most sem csalódtál. Legutúbb csirkemellfasírtot sütöttem szintén a sütőbe, és az sem száradt ki, finom volt.

      Törlés
  20. Szuper jó lett! Nagyon köszi. Annyira felbuzdultam, hogy rántott husit is fogok így sütni. ;) Még anyukám is dicsérte az eredményt, aki eléggé gyanakvó az új módszerek terén. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mónika!Nagyon örülök, hogy sikerült anyukádat is meglepni a végeredménnyel, és gratulálok a sikeredhez. A disznóhúsból készült rántott húst én is a sütőben sütöm, és az is nagyon finom. A karajra egy kicsivel több olajat locsolok, mert az szárazabb hús. Közepes hőmérsékleten sütöm. Nyugodtan próbáld ki, biztosan ízlik majd a családnak. A sült krumplit szoktad sütőben sütni, mert az is nagyon finom. Belinkelem a sütőben sütött rántott hús, és a sült krumpli receptet, ha gondolod nézd meg.

      http://gizi-receptjei.blogspot.com/2009/02/sutoben-sult-rantott-hus.html

      http://gizi-receptjei.blogspot.com/2012/05/sutoben-sutott-hasabburgonya.html

      Törlés
  21. Köszönöm szépen. A hagyományos krumpli helyett édesburgonyát és zellert szoktam sütni. Ha nagyon "elvetemülök" cékla is mehet mellé. Így az újhullámos szakácsok sem reklamálnak. :) Ki fogom próbálni. Zsíradékként én a liba vagy kacsazsírra esküszöm. Aromában, ízben lekörözik a kókuszolajat, ami köztudottan szuper egészséges...legalább is eddig még úgy tudjuk. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mónika, elnézést hogy csak most válaszolok! Zellert én is sütöttem már a sütőben, és nagyon szeretjük, de pl. pürének elkészítve is az egyik kedvencünk. Időnként veszek kacsát, és annak a zsírját mindig elfőzöm. Jó régen saját kacsáim is voltak, a nagymama tömte is őket, hogy minél több zsír legyen sütés után, de szerettem......

      Törlés