2009. december 31., csütörtök

Újévi Köszöntő!!


Minden Kedves Látogatómnak Sikerekben Gazdag Boldog, Békés Új Évet Kívánok!!!!!!
Virradjon rád szép nap,
köszöntsön rád jó év,
kedves hajlékodba
költözzön a jólét.
A lelkedbe boldogság,
a szívedbe béke,
ezt kívánom neked
a következő évre.


Lencseleves-mákos guba újévre


Elérkezett az év utolsó napja. Ezen a napon minden évben lencseleves, és mákos guba kerül az asztalra. Így történt ez most is, és mivel kicsit babonás vagyok, így annyit főztem, hogy holnapra is maradjon belőle. Így aztán már csak abban reménykedem, hogy mivel az év végén, és az év elején is ezek a finomságok kerültek a tányérunkra, nem lesz gondunk panaszra. Még nem késő hozzáfogni a leves főzéshez, és a guba elkészítéséhez, ha  éppen az én receptem olvasása közben dönt valaki úgy, hogy elkészíti ezeket az ételeket. Én csak jó étvágyat tudok kívánni hozzá.



Lencseleves:




Hozzávalók:

15 dkg lencse
2 db sárgarépa
1 db zöldség
1/2 zellergumó
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál zeller zöld
1 csokor pezrezselyemzöld
őrölt bors
ételízesítő
2 dl tejföl
1 ek mustár
1 ek liszt (kisebb ek)
3-4 pár füstölt virsli
2 l víz







A lencsét válogassuk át és mossuk meg, a zöldségeket pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel nagyon apróra.
Egy edénybe tegyük bele a megmosott lencsét, a felkockázott zöldségeket, és az apróra vágott hagymát. Ezután öntsük fel a vízzel, majd sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint adjunk hozzá egy-két teáskanál ételízesítőt. Ezután tegyük bele a petrezselyemzöldet, a zeller zöldet, és főzzük majdnem teljesen puhára.  (én cérnával összekötöttem a zöldség zöldeket, így egyben kitudtam szedni)
Amikor a lencse és a zöldségek már majdnem teljesen megpuhultak,  akkor tegyük bele a virslit és főzzük pár percig. Ezután vegyük ki a levesből a zöldség és zeller zöldet.
A tejfölt keverjük simára a mustárral, a liszttel, és egy kevéske levessel, majd csorgassuk a levesbe. Forraljuk fel újra, majd főzzük még pár percig. Ízlés szerint ekkor megszórhatjuk a forrásban lévő levest egy kevés pirospaprikával.
Tálaláskor merjük a levest tányérokba és úgy kínáljuk.



Mákos guba:







Hozzávalók:

6 db kifli
darált mák
méz
cukor
2 cs vaníliás cukor
mazsola
reszelt citromhéj
reszelt narancshéj
tej
margarin


A kifliket vágjuk fel kb. 1 cm-es darabokra. A mákot kevés cukorral keverve daráljuk le, majd keverjük hozzá a mazsolát, a vaníliás cukrot, a reszelt citrom és narancs héjat.

A tejet megmelegítsük meg, és öntsük le vele a fele mennyiségű kiflit. Amikor már jól magába szívta a tejet, egy margarinnal jól kikent jénai tálba tegyük bele. Ezután szórjuk meg a mákos keverékkel, és mézzel ízlés szerint csorgassuk meg.

A kifli másik felét szintén öntsük le a meleg tejjel, és hagyjuk hogy jól magába szívja, tegyük a mákréteg tetejére. Végül szórjuk meg a maradék mákkal, és csorgassuk meg a mézzel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten és kicsit süssük össze.

Tálaláskor szedjük tányérra az összesült mákos gubát, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és reszelt narancshéjjal.

2009. december 30., szerda

Franciasaláta



Ez lesz az egyik saláta melyet a holnapi, sült hús mellé fogok tálalni. Ma készítettem el, így jobban összeérnek az ízek a tálalásig. Gondolom már mindenki készített, ezért csak kedvcsinálónak szánom. Az alapot meglehet venni fagyasztott állapotban is, de én most saját magam készítettem el, friss hozzávalókból. Jó sok tartármártással, mert mi úgy szeretjük, ha jó tocsogós.


Hozzávalók:

45 dkg zöldborsó
3-4 db sárgarépa
3-4 db csemege uborka
5 db főtt tojás
1 nagy alma
2 nagy pohár tejföl
majonéz
pici mustár
őrölt bors
cukor


A sárgarépát vékonyra felkockázni és enyhén sós vízbe félpuhára főzni, majd teljesen kihűteni.
A mirelit zöldborsót szintén enyhén sós vízbe pár perc alatt puhára főzni, és ezt is kihűteni.
Az almát, az uborkát és a főtt tojásokat apró kockára vágni.

A tejfölből és a majonézből a mustárral, pici sóval, őrölt borssal és ízlés szerinti cukorral tartármártást készíteni.

A zöldségféléket és a tojást egy tálba tenni, majd ráönteni a mártást és óvatosan összekeverni. Lefedve hűtőbe helyezni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Húsok mellé kitűnő saláta.

2009. december 29., kedd

Tükröm-tükröm

Még az ünnepek előtt kaptam ezt a kérdést Anditól, de sajnos egyéb elfoglaltságaim, és a karácsonyi készülődés miatt, csak most válaszolok rá. Melyek azok a képeim amelyek nem sikerültek a legjobban, és mutatok-e haladást a fényképezés terén. Én remélem hogy sikerült kicsit fejlődnöm, de közel sem olyan jók a mostanában készülő képeim, mint amilyennek én szeretném látni őket. Kitartásom töretlen, és egyszer majd csak elégedett leszek magammal.

Mivel már elég hosszú idő eltelt, és szerintem már körbejárt ez a kérdés, így én most nem emelnék ki senkit akinek tovább adnám. Viszont aki kedvet érez ahhoz hogy megmutassa a saját képeit, én szívesen látnám.

Akkor jöjjön egy csokor azokból a képekből, melyeket még a blogom indításakor készítettem. Akkor nem is találtam bennük kifogást, na de most...........




Hogy fejlődőképes vagyok, azt is szeretném ezzel a kis szösszenettel bemutatni. Bizakodom, ha egy hosszabb idő eltelte után újra felteszi nekem valaki ezt a kérdést, már kicsit elégedettebb leszek magammal.




2009. december 28., hétfő

Farfalle spenótos raguval



Vége van a karácsonyi ünnepeknek, és ezzel lezárult a végtelen evések ideje. Jó volt finomakat enni, de ugye a jóból is megárt sok. Valóban sok volt, nem csak a főétkezések, de még mellette a sütemények áradata is. Így ma egy könnyű tésztás ételre vágyta, és mivel a kertben szépen zöldellik a spenót, nem is volt kérdéses hogy abból készül az ebéd. Annak is egy egyszerű, könnyű tésztás változatát készítettem el. Igen jólesett most egy kis változatosság. Bacon nélkül, még vegetáriánus étrendbe is belehet illeszteni.


Hozzávalók:


20 dkg Farfalle (masni tészta)
20 dkg bébi spenót
1 cs bacon
5 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
5 dkg reszelt sajt
1 db húsleves kocka
őrölt bors
fokhagyma

A bacont vékony csíkokra vágni, és egy serpenyőben elkezdeni szép pirosra sütni. Ha már megfelelően megsült, kiszedni a zsírból, és félre tenni.

A fennmaradó zsírba beletenni a megmosott, és jól lecsepegtetett spenótot és elkezdeni párolni. Közben ízlés szerint fűszerezni, és belenyomni a fokhagymát. Párolás közben többször átkeverni.
Ezután hozzáadni a mascarponét és a tejszínt, majd jól összeforralni. Végül beletenni a kisütött bacont, és így összeforralni.

Közben enyhén sós vízbe kifőzni a tésztát, leöblíteni és jól lecsepegtetni. Majd a spenótos raguval összekeverni.

Forrón  tálalni, és ízlés szerint reszelt sajttal megszórni.

2009. december 27., vasárnap

Lazac tejszínes mártásban


Még 24.-én készítettem lazacot, és mivel mindig egészben veszem, így van rajta egy vékonyabb rész is. Azt általában külön készítem el. Most egy tejszínes változatára került sor. Rozmaringgal és fokhagymával tettem még ízletesebbé. Nekünk nagyon ízlett, így bátran merem ajánlani az elkészítését.

4 szelet lazacfilé
1,5 dl tejszín

színes bors
rozmaring(én őröltet használtam)
citromlé
2-3 gerezd fokhagyma
olíva olaj

A lazacszeleteket sózni, borsozni és citromlével megcsepegtetni, majd fóliával lefedni és pár órára a hűtőbe tenni pihenni.
Mivel rövid idő alatt elkészül, így közvetlen tálalás előtt kell megsütni.
Egy serpenyőbe pici olívaolajat tenni és elkezdeni felmelegíteni. Bőrös felével lefelé belehelyezni a lazacot, és lassú tűzön elkezdeni sütni. Közben megszórni rozmaringgal, és a felszeletel fokhagymával. 1-2 perc után átfordítani és így sütni szintén pár percig. Ezután visszafordítani, hogy a bőrös fele legyen alul, közben kiszedni a fokhagyma darabokat nehogy megégjen és keserű legyen. Végül felönteni a tejszínnel és összerázogatni, majd jól kiforralni és rögtön tálalni.
Én krumplipürével tálaltam, mert szerintem az illik hozzá.

2009. december 26., szombat

Karácsonyi menükártya, vagyis ezt mind megettük!!


Most így az ünnepi túlevések vége felé szeretnék egy kis ízelítőt mutatni abból, hogy nálunk mi volt a menü. Lehet még valaki kedvet kap hozzá, és szilveszterre elkészíti. Én már lassan rá gondolni sem tudok az evésre, és kizárólag csak gyümölcsre vágyom.

24.-én természetesen a hal volt a középpontba. Hagyományos halászlét már évek óta nem főzök, inkább a rántott és sült változatot készítem. Az ebéd természetesen rántott ponty volt, hagymás tört krumplival. Vacsorára előételként kaviárt szolgáltam fel, kis kenyérfalatkákon, és egyértelműen finom édes pezsgőt ittunk hozzá. Ezt minden évben borleves követi habgaluskával. Ezután pedig a fűszeres sült lazac következett krumplipürével és párolt karfiollal, végül pedig rozmaringos lazac volt tejszínes szószban, szintén krumplipürével. Vacsora után pedig a beszélgetés közben finom puncsot iszogattunk.

Borleves habgaluskával:



25.-én finom húslevest főztem, tele főtt hússal, zöldségekkel és tormával tálaltam.
Szerettem volna idén egész pulykát sütni, de sajnos akkora példányokat árultak, hogy akár az üdvhadsereget is meghívhattam volna ebédre, így maradtak a combok, amik szintén méretes darabok voltak, így kétféleképpen sütöttem meg. Az egyiket finoman befűszereztem, fokhagymával megtűzdeltem, és fehérbort aláöntve pároltam, majd sütöttem szép pirosra. A másikat aszalt gyümölcsökkel együtt, rozé borban pároltam, majd mézzel meglocsolva sütöttem szép pirosra. Mindkettőt krumplipürével tálaltam, és készítettem még párolt káposztát is hozzá.



Végül egy kis ízelítő a finom süteményekből is. Volt mézes puszedli, kinyomós keksz, zserbógolyó, fatörzs, bejgli, kókusz szelet, kókuszos habcsók, és az elmaradhatatlan csokoládétorta.
Most már csak azon kell elgondolkodnom, hogyan fogom a felszedett kilóimat letornázni. Viszont minden olyan finom volt hogy nem tudtam ellen állni egyiknek sem.






2009. december 24., csütörtök

Karácsonyi Üdvözlet!!



Minden Kedves Látogatómnak Békés, Boldog, Meghitt Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!!!!


Angol karácsonyi puncs


Minden karácsonyra készítek egy kis puncsot. Most erre a receptre került a választásom. Már tegnap elkészítettem egy kisebb adagot és leteszteltem, nagyon finom lett, sőt talán túl jó is, mert annyira itatja magát. De hát a puncsok végül is ilyenek. Szenteste a meghitt családi vacsora után ezt fogom felszolgálni. A gondtalan, meghitt beszélgetés mellett, jól esik majd elkortyolgatni. Igen egyszerű az elkészítése, mindenkinek meleg szívvel tudom ajánlani.

2,5 dl édes vörösbor
2,5 dl édes fehérbor
1,5 dl rum
5 dl víz
40 dk cukor
2 db citrom
2 db narancs

A gyümölcsöket jól megmosni és letörölgetni, majd mindkettőt nagyon vékonyan meghámozni, úgy hogy a fehér része ne kerüljön rá.
Egy edénybe feltenni forrni a vizet a gyümölcs héjakkal. Ha már forr, hozzáönteni a többi alkoholt is. Beleszórni a cukrot és éppen csak forráspontig melegíteni. Ekkor belefacsarni a két narancs és citrom levét. Beletenni még pár kockára vágott narancs darabot is. Jól összekeverni, de forralni már nem kell.
Még forrón poharakba töltve, gyümölcs darabokkal együtt kínálni.

2009. december 23., szerda

Kolozsvári töltött káposzta.




Nincs karácsony töltött káposzta nélkül!! És hogy ennek eleget tegyek, ma meg is főztem egy jó nagy adagot. Természetesen az előkóstolás megvolt, és mondhatom nagyon finom lett. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az igazi Kolozsvári káposztához hozzá tartozik a natúr sertés szelet, meg a kakastaréjra sütött szalonna, de én ezektől most eltekintettem. Így is egy kitűnő laktató étel lett belőle. Nagy előnye hogy már tegnap este előkészítettem, így mára csak a főzés maradt, és nem volt vele már semmi gondom. Tehát már csak melegíteni és enni kell majd, és ugye tudvalevő a káposzta úgy jó ha melegítve van.(legalább is mifelénk így tartják)



Hozzávalók:

1 kg sertéscomb
1,5 kg savanyú káposzta
savanyított káposzta levél
2 db vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
50 dkg Kolozsvári füstölt szalonna
30 dkg füstölt kolbász
10 dkg rizs
pirospaprika

őrölt bors
szerecsendió
majoránna
őrölt köménymag
2 egész tojás
2 ek liszt
olaj
tejföl


A sertés combot ledarálni. A káposztát kisebb darabokra vágni. A káposzta levelekből kivágni a vastagabb ereket. A vöröshagymát apró kockára vágni. A szalonnát vékonyan felcsíkozni, a füstölt kolbászt felkarikázni. A rizst félpuhára főzni.

Egy nagyobb edénybe beletenni a szalonna felét és zsírjára sütni, majd kiszedni és félre tenni. Ebbe a zsírba megpárolni a vöröshagymát, majd felét kivenni és félretenni. A maradék hagymát megszórni pirospaprikával és felönteni egy pohár vízzel. Ezután beletenni a savanyú káposztának a felét és jól összekeverni.

A darált húshoz hozzáadni a kisütött szalonnát, a megpárolt vöröshagymát, az előfőzött rizst, az ízlés szerinti fűszereket, a tojást és a fokhagymát. Jól összedolgozni, majd kis gombócokat formálni belőle és a káposzta levelekbe tölteni.
Én a levél közepére teszem a gombócot, majd a két szélét ráhajtom, és a végét szintén ráhajtom, majd feltekerem. Így biztosan nem nyílik szét.
Az elkészült csomagokat a káposzta tetejére tenni. Elosztani rajta még a megmaradt füstölt szalonna csíkokat és a felszeletelt füstölt kolbászt. Végül befedni a maradék káposztával, és felönteni annyi vízzel hogy ellepje. 2 órán át, szép lassú tűzön főzni. Közben többször megrázogatni, de keverni nem szabad.

A lisztből és az olajból világos zsemle színű rántást készíteni, majd levenni a tűzről és megszórni pirospaprikával, majd hagyni kicsit hűlni. Végül felengedni kb.2 dl hideg vízzel és simára keverni.
A káposzta tetejére önteni és jól megrázogatni, szélét kicsit fakanállal megmozgatni, hogy a rántás mindenhova jusson. Még kb. 10 percig főzni, de közben többször megrázogatni.

Tálaláskor tejföllel ízlés szerint meglocsolni.


Rusztikus kókuszcsókok




Ezt a receptet Trinity-nél láttam meg, igaz nála szép formásak lettek ezek a csókok, nem úgy mint nálam. Ebből eredően kapták a rusztikus nevet. Maradt ki tojásfehérje és így gyorsan én is megsütöttem. Az aljául szolgáló kerek ostyalapot én egy egész tortalapból vágtam ki, mivel nem volt itthon kerek formájú, és még időm sem arra hogy az üzletben keresgéljek. Egy recés késsel kb. egyforma méretűre vágtam fel az ostyalapot. Még annyit változtattam rajta, hogy nem formáztam meg golyónak, inkább kis halmokba tettem az ostya tetejére. Ízre viszont biztosan pont olyan lett mint az eredeti receptben szerepel.






Hozzávalók:

6 db tojásfehérje
25 dkg porcukor
1 tk citromlé
40 dkg kókuszreszelék
2 citrom reszelt héja
2 ek étkezési keményítő
kb. 4 cm-es ostyalapok
tortabevonó csokoládé


A tojások fehérjét elkezdeni habbá verni, majd fokozatosan hozzáadni a cukrot.
Amikor már elég kemény a hab, hozzákeverni óvatosan a citromlevet, a 2 citrom reszelt héját, a kókuszreszeléket, és az étkezési keményítőt.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral és ráhelyezni az ostyalapokat. Vizes kézzel kis halmokat helyezni rá a masszából.
Előmelegített sütőben 125 fokon, légkeverésnél 80 fokon, 25 percig sütni (szárítani).
Amikor már teljesen kihűlt csokoládéval díszíteni.

A tortabevonó csokoládét 1 ek. olajjal gőz felett felolvasztani, majd a habcsókok tetejére csorgatni.

Száradás után jól záródó dobozban tárolni.(nálunk azt hiszem nem lesz szükség dobozra)

2009. december 22., kedd

Fatörzs





Nálunk a karácsony nem múlhat el fatörzs nélkül. Ezt a receptet még a nagymamámtól tanultam. Igaz nekem soha nem sikerül olyan finomra, vagy csak az ő általa készítettet az idő múlása teszi még finomabbá, nem tudom. Az viszont biztos, hogy az én általam sütött fatörzs is nagyon finom. Ezt persze nem én mondom, hanem azok aki letesztelik évről-évre. A krém elkészítése kicsit macerásnak tűnik, de valójában nem az mivel pl. a grillázst már napokkal előtte ellehet készíteni. A többi hozzávalót pedig robotgéppel rövid idő alatt ki lehet keverni. A piskóta alap pedig egy pillekönnyű tészta. Még nem késő nekifogni a sütésnek, ha valaki éppen itt, és most kapott kedvet hozzá. Az ünnepi asztalon biztosan nagy sikere lesz.




Piskóta tészta hozzávalói:

4 db tojás (nagy)
5 dkg porcukor
1/2 ek kristálycukor
5 dkg liszt
1 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
1 ek forró víz
1/2 cs sütőpor


A tojások fehérjét verjük fel kemény habbá a kristálycukorral, majd tegyük félre.

A tojások sárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral, és egy evőkanál forró vízzel keverjük habosra.

Amikor már jó habos, akkor adjuk hozzá a keményre felvert habot, majd szitáljuk rá a sütőporos lisztet, és a pudingport.

Ezután fakanállal óvatosan keverjük össze, majd egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe egyenletesen elsimítsuk el a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőben, majd közepes lángon, kb. 15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

Egy sütőpapírt szórjunk meg porcukorral, majd a megsült piskótát borítsuk rá, óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd tekerjük fel, és így hagyjuk teljesen kihűlni.


Krém hozzávalói:

6 db tojássárgája
25 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
25 dkg vaj
1 cs vaníliás pudingpor
2 dl tej
2 ek kakaó
grillázs (ízlés szerint)


A tojássárgáját a porcukorral, gőzfürdő fölött állandó keverés mellett főzzük sűrűre, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejet a pudingporral keverjük simára és szintén főzzük sűrűre, majd teljesen hűtsük ki.
Amikor a cukros-tojás már kihűlt, adjuk hozzá a vajat, és keverjük habosra.

Ezután adjuk hozzá a szintén kihűlt pudingot, és így is jól keverjük ki.
Az elkészült krémet osszuk el kétfelé, majd az egyik feléhez adjuk hozzá a kakaót, keverjük simára, majd tegyük félre.

A maradék krémbe ízlés szerinti szerint tegyünk pár kanál grillázst, és szintén keverjük össze.

A grillázs készítését itt már leírtam részletesen!!!

Végül a piskótát tekerjük ki a sütőpapírból és a grillázs krémmel egyenletesen kenjük meg, majd óvatosan tekerjük fel.
Ezután kívülről vonjuk be a kakaós krémmel. Nem kell elsimítani, így a fa törzsére emlékeztet a krém.

Ezután tegyük pár órára, vagy egész éjszakára, hűvös helyre, így jól összeérnek az ízek, és a szeletelni is könnyebb lesz.

Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.  Hűvös helyen pár napig tárolhatjuk, így pl. az ünnepek előtt már 1-2 nappal megsüthetjük.


2009. december 20., vasárnap

Diós-mákos bejgli



A bejgli még soha nem hiányzott a karácsonyi asztalról, ez nálunk hozzátartozik az ünnephez. Nem utolsó szempont az sem, hogy mindenki szereti. Így elérkezettnek láttam az időt ma, hogy nekiálljak megsütni. Nem szeretem az utolsó napokra hagyni, mert nekem ehhez előre felkel készülni. Minden évben tiszta aggódással fogok hozzá. Sikerül-nem sikerül, ízlik majd vajon mindenkinek?? És ehhez hasonló gondolatok keveregnek a fejemben. Persze évek óta ezt a jól bevált receptet sütöm, és még soha nem volt rá panasz, de jobb túlenni rajta és lemeózni.(így szükség esetén még lehet újat varázsolni) Mindent előírásszerűen betartok, pihentetem melegbe-hidegbe nehogy kirepedjen, de a bejglinek sajnos saját akarata van és az enyémmel ellentétben(mert én azt szeretném hogy ne repedjen meg) Ő minden évben megreped. Most is így történt!! Jót nevettem, mert egyformán készült, de csak 2 rúd gondolta hogy szembe szál velem. Az íze viszont nagyon jó lett, a tészta omlós, a töltelék is tökéletes, így ezzel a kis szépség hibával nem is foglalkozunk.






Hozzávalók 4 nagy rúdhoz:

1 kg liszt
50 dkg margarin
6 tojássárgája
4 dkg élesztő
2 dl tej
4 dkg porcukor
reszelt citromhéj
csipet só


Az élesztőt langyos tejben pici cukorral felfuttatni.
A lisztet gyors mozdulatokkal elmorzsolni a hűtőből kivett margarinnal. Majd hozzáadni porcukrot, a tojássárgáját, a sót, a reszelt citromhéjat és a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrni, és négy cipót formálni belőle. 30 percre hűtőbe tenni pihenni.

Közben ellehet készíteni a tölteléket. Én nem szoktam mérni a mennyiségeket, de úgy szeretjük ha jó sok van benne. Ezért csak azt írom le hogyan keverem össze, a mennyiséget mindenki ízlése szerint keverheti.

Diós töltelék: a darált diót összekeverni a porcukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, mazsolával, rumaromával és annyi meleg tejjel hogy egy közepes állagú masszát kapjunk.

Mákos töltelék: a darált mákot összekeverni a porcukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, mazsolával és annyi meleg tejjel hogy közepes állagú masszát kapjunk.

A hűtőből kivenni egy cipót és vékonyra nyújtani. A kihűlt tölteléket rákenni, majd a tészta mindkét oldalát kicsit behajtani, majd a végétől kezdve szépen feltekerni.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tenni.
amikor már minden rúd a tepsiben van, tetejét felvert egész tojással megkenni. 30 percet szobahőmérsékleten pihentetni.
Ezután egy tojásfehérjét kicsit villával felverni, és ezzel is lekenni a bejgliket. 30 percet hűvös helyen ismét pihentetni.(nem hűtőbe) Oldalát több helyen megböködni.
Végül addig hagyni szobahőmérsékleten míg a sütő bemelegszik.
Előmelegített sütőben, 160 fokon 50-60 perc alatt készre sütni.( én a sütési idő felénél sütőpapírral letakarom hogy ne barnuljon nagyon meg a teteje.






Grillázs készítése, krémek ízesítésére




Nagyon szeretem a grillázzsal ízesített krémeket, így elég sokszor készítek házilag. Többen is érdeklődtek, hogy hogyan is készítem, így most szeretném megosztani mindazokkal, akik szintén szeretnék elkészíteni. Én a pl. fatörzsbe mindig grillázs krémet teszek, ezt még a nagymamától tanultam. A krém így még sokkal finomabb lesz. Viszont nem csak a fatörzs krémbe kerül grillázs, hanem különböző tortákhoz, és krémes süteményekhez is felszoktam még használni. A karamell és a megpörkölődött dió, remek ízt ad a krémeknek. Természetesen először az alapkrémet kell elkészíteni kevesebb cukor hozzáadásával, majd amikor már jól kikevertük a krémet, akkor kell apránként hozzáadni az ízlés szerinti mennyiségű darált grillázst.


Hozzávalók:

10 dkg kristálycukor
10-15 dkg dió


Egy serpenyőbe beletenni a cukrot és a diót, majd elkezdeni melegíteni. Amikor már a cukor elkezd megolvadni, mérsékelni kell a lángot.

Ezután állandó keverés mellett addig karamellizálni, ameddig szép barna színt kap. Ekkor levenni a tűzről és még forrón, egy olajjal megkent fém, vagy fa lapra önteni. Kicsit szétteríteni, és teljesen kihűteni.

Amikor már kihűlt, egy kemény állag lesz belőle. Ekkor apróbb darabokra törni, majd diódarálón ledarálni.
Bármilyen krémet ízesíthetünk a ledarált grillázzsal.

A forró masszát lehet még márványlapra, vagy esetleg kicsit megolajozott deszkára is tenni. (én pl. egy alumínium tálcát használok erre a célra)

2009. december 19., szombat

Mogyoróshabcsók mascarponéval és klementinnel


Szeretem nézni a Vacsoracsatát az RTL-en, mert mindig van benne valami érdekes. Nem utolsó szempont az sem, hogy ezen a csatornán szerintem kulturált emberek főznek, nem mint a konkurens csatorna szedet-vedet társasága. A napokban ezt a finomságot Anikó készítette a vendégeinek, annyi különbséggel hogy ő más gyümölccsel díszítette. Én nem kaptam epret, így a választásom a klementire esett. Ez a citrusféle elég édes, nincs benne mag, és így remekül illet a mogyorós-mascarponés alaphoz.

3 tojás fehérje
10-15 dk porcukor
1 cs vaníliás cukor
5 dk darált mogyoró
5 dk nagyobb darabokra tört mogyoró

A tojások fehérjét kemény habbá verni a fokozatosan hozzáadott cukorral. Ezután óvatosan hozzákeverni a darált mogyorót, majd a darabokra törtet is.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, és a mogyorós habból tetszés szerinti halmokat kanalazni rá. Tetejét kicsit ellapogatni, majd előmelegített sütőben, alacsony lángon kiszárítani mint a habcsókot.

25 dk mascarpone
porcukor
1 cs vaníliás cukor

díszítéshez ízlés szerinti gyümölcs

A mascarponet az ízlés szerinti mennyiségű cukorral jól kikeverni.

A szépen kiszáradt, és kihűlt habcsókokat tálcára tenni, majd megkenni a mascarponeval. Tetejére ízlés szerinti gyümölcsöt helyezni.
Én most klementint tettem rá, és nagyon finom lett!!
Végül cukrozott pörkölt mogyoróval megszórni.

Igazán különlegesen finom lesz a habcsók a mogyorótól, ami természetesen saját termés, és én magam pörköltem.

Kocsonya.




Nagyon szeretjük a kocsonyát, így a disznóvágás után alig várom hogy elkészüljön. Ilyenkor a friss húsból még talán sokkal finomabb is. Annak idején az anyu kicsit megfüstölte a kocsonyahúst, és attól még egy különlegesen finom ízt is kapott. Én a köröm, bőr és a friss csülök mellé, már csak egy darab füstölt húst teszek bele az íze kedvéért, de így is nagyon finom. Mivel mi kicsit pikánsan szeretjük, így kicsit csípősre főzöm, így kerül bele 1-2 kanál Erős Pista (paprikakrém) is, de ezt természetesen ki is hagyhatjuk. A füstölt hústól, és a paprikától az elkészült kocsonya  nem lesz olyan szép átlátszó, de íze ezért kárpótol. Persze az én kocsonyám sem különleges módom készül, gondolom mindenki hasonlóképpen főzi, így most csakis kedvcsinálónak hoztam el megmutatni.


Hozzávalók:

1 db csülök
bőr (ízlés szerint)
2 db köröm
egy darab füstölt hús vagy csülök
1 db vöröshagyma
2 db sárgarépa
1db zöldség
3 fej fokhagyma
3 db babérlevél
szemes bors

erős paprika (Erős Pista)


 A húsok alaposan mossuk meg, majd daraboljuk fel.

Ezután tegyük bele egy nagyobb fazékba, majd öntsük fel bőséges mennyiségű vízzel, majd forraljuk fel, és szedjük le a habot róla.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, a vöröshagymát, és a bőséges mennyiségű fokhagymát. Szórjuk meg sóval, adjuk hozzá a babérlevelet és az egész borsot, ízlés szerint erős paprikát vagy paprikakrémet, majd forraljuk fel.

Amikor felforrt, vegyük egészen kicsire a lángot, majd szép lassan, pár óra alatt főzzük puhára a húsokat.

Ezután egy szűrőn szűrjük le a levet, és öntsünk hozzá egy kisebb pohárnyi hideg vizet, majd tegyük félre. Mielőtt a húsra kanalaznánk a tetejéről óvatosan szedjük le a zsírt.

A húsokat ízlés szerint osszuk szét mélyebb tányérokba, majd merjük rá a leszűrt levet.

Ezután pár órára tegyük hideg helyre, hogy a kocsonya szépen megdermedjen. (ne a hűtőbe tegyük, mert ott nincs elég hideg és nem fog megdermedni)

Tálalás előtt ízlés szerint csepegtessük meg citromlével, és egy szelet friss kenyérrel kínáljuk.


2009. december 18., péntek

Kinyomós keksz.




A napok találtam rá erre a receptre Jade-nél. Akkor rögtön megtetszett, mivel keksz kinyomóm nekem is van, de sajnos a recept amit hozzá kaptam már kitudja hol van. Ma aztán gyorsan neki is fogtam a sütésnek. Nagyon finom lett, omlós de mégis kicsit ropogós kekszeket kaptam. Remek lesz az ünnepek alatt a sok krémes sütemény mellett. Egy adagot sütöttem, de holnap rástartolok a kakaós változatára is.


Hozzávalók:

35 dkg margarin
18 dkg kristálycukor
35 dkg liszt
1 egész tojás
3 ek tej
1 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor
reszelt citromhéj

 



A margarint a cukorral habosra keverni, majd hozzáadni a tojást, a tejet és így is jól kikeverni.
A lisztet összeszitálni a sütőporral, majd állandó keverés mellett apránként a margarinos masszához adni. Egy lágyabb tészta lesz belőle.
Ezt a masszát beletölteni a keksz kinyomóba, majd egy tepsibe egymástól kicsit távolabb nyomni a kekszeket. (sütéskor kicsit elterülnek)
Előmelegített sütőben, 180 fokon szép világos színűre sütni.

Sütés után rácsra helyezni és kihűteni. Porcukorral megszórva tálalni.

2009. december 17., csütörtök

Képzeletbeli vendéglőm étlapja!

A napokban Vikitől, és Anitól kaptam a felkérést, hogy készítsek étlapot az általam már elkészített ételekből. Sajnos eddig még nem volt rá időm, a hátráltató tényező pedig egy 230 kg-os sertés személyében volt. Melyet természetesen kisebb-nagyobb erőfeszítések árán már a hűtőbe tudhatok. Így most eleget teszek a kérésnek és közzé teszem az én étlapomat.

A játék szabálya:

"Álmodd meg a saját étlapodat, a Te általad már elkészített/közzétett ételekből. A felsorolásba az ételeket linkkel szúrd be, hogy a hozzád betérő Látogatók meg is tudják nézni, mit is ennének.

Készíts egy virtuális étlapot, 8-20 féle étellel, amit bátran és jó szívvel ajánlanál. Ha ezzel megvagy, küld tovább maximum 3 Barátodnak/Kollégádnak/Bloggertársadnak, így lesz ideje a játéknak szépen végig menni a gasztroblogokon. "

ÉTLAP

Leves:

Magyaros gombócleves
Húsgombócleves
Kukorica krémleves
Kókuszos sütőtökleves
Szeder krémleves

Főétel:

Sertéshúsból készült ételek:

Aszalt gyümölccsel töltött szűzpecsenye
Fűszeres vörösboros hús
Tárkonyos hússzelet
Őszibarackos hússzelet
Tejszínben párolt göngyölthús

Szárnyas ételek:

Csirkecomb baconnal tejfölös szószban
Tejszínes csirke gombával
Ananászos sültcsirke
Tejszínes krumpli csirkecombbal
Sült kacsa

Tészta:

Sajtos tészta sütőben sütve
Krumplis tészta
Mákos nudli
Epres túrógombóc

Desszert:

Sült töltött őszibarack dióhabbal
Tejszínes mézes-krémes
Málnás kocka
Almás krémes
Aszalt szilvás almás pite

Torta:

Bécsi túrótorta
Málnás-rizses túrótorta
Csokoládé torta
Túró Rudi torta
Málnás semifreddó

Én ezzel az összeállítással várnám a kedves vendégeket. Nagyon izgatott lennék, hogy talál-e mindenki kedvére való ételt. Különben ha lehetőségem lenne rá szívesen kipróbálnám magamat-e téren.

Tovább adom én is, és izgatottan várom a jelöltjeim ínycsiklandozó ételeinek felsorolását. Ők pedig nem mások mint:



Körtés muffin.




Napok óta nem volt időm sütni, sőt még főzni sem. Lassan elvonási tüneteim vannak, így gyorsan összedobtam egy finom muffint. Körtét tettem bele, és ettől a közepe finom puha, krémes lett. Az ünnepi hangulatra tekintettel, pedig mézes fűszerkeveréket is adtam hozzá. Ettől finom illat terjeng most a lakásban. Igaz a sok körtétől amit bele tettem, nem lett most olyan szép a formája, de ez cseppet sem zavart, a gyors elfogyasztásában.


 Hozzávalók 12 db muffinhoz:

1-2 db körte
20 dkg liszt
10 dkg cukor
1 ek kakaó
1/2 cs sütőpor
1 mk. szódabikarbóna
2 tk mézes fűszerkeverék
5 dkg darált mandula
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás
10 dkg margarin
1 dl tejszín
1 ek méz


A körtét meghámozni és kisebb kockákra feldarabolni.

A száraz hozzávalókat egy tálba tenni, majd összekeverni.

A margarint felolvasztani, majd hozzáadni a tojást, a tejszínt, és a szintén felolvasztott mézet, majd jól kikeverni.

Ezután összekeverni a száraz hozzávalókhoz hozzáönteni a folyékony keveréket, és alaposan összekeverni.
 Végül óvatosan hozzákeverni a feldarabolt körtét is.

Muffin formát kibélelni papírral, majd belekanalazni a körtés masszát.

 Előmelegített sütőben tenni, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt készre sütni.

 A sütőből kivéve rácsra szedni és kihűteni.

A közepe sütés után kicsit lágyabb lesz a körtétől, de nekem nagyon ízlett.

2009. december 14., hétfő

Túrós pogácsa.



A sok édesség után valami sósra vágytam, így ma pogácsát sütöttem. Igaz a végén nem kis kerekre formáztam őket, hanem kis kockákra vágtam, de ez a pogácsa tésztán mit sem változtatott. Nagyon finom omlós lett a tésztája, a tetejét pedig a pirosra sült sajt koronázta meg. Mivel a tésztát néhány perc alatt összelehet állítani, majd éjszakára hűtőben pihentetni a másnapi sütésig, így bármikor frissen kisüthető. Az ünnepek alatt is bármikor rövid idő alatt friss, meleg pogácsát szolgálhatunk fel a családnak. Megsütve is napokig friss marad!!


Hozzávalók:

25 dkg margarin
25 dkg túró
30 dkg liszt
1 cs szárított élesztő
1 tk só
reszelt sajt
1 egész tojás






A lisztet elkeverni az élesztővel és a sóval. Ezután hozzáadni a margarint és elmorzsolni a liszttel. Végül hozzáadni a túrót és jól összegyúrni. Addig kell gyúrni, amíg teljesen elválik az edény falától és már a kezünkre sem ragad rá.

Ekkor egy tálban, fóliával feledve hűtőbe tenni. Legalább 3-4 órára, de legjobb ha egy egész éjszakát pihentetjük.

Sütés előtt ujjnyi vastagra kinyújtani, és kisebb méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatni, vagy kb. egyforma méretű kockákra vágni.

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kicsit távolabb helyezni , majd a tetejét felvert tojással megkenni és reszelt sajttal megszórni.

Előmelegített sütőben, közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütni.

2009. december 13., vasárnap

Mascarponés-túrós körte leveles tésztában





A mai napra is egy körtés finomságot készítettem. Nemrégiben láttam egy receptet, melyben a körte ízesített túróval volt megtöltve, és az adta az alapötletet. Aztán addig alakítgattam, hogy ez már egy teljesen más recept lett. A mascarpone és a túró a körtével már magában is finom, de én még megkoronáztam ezt a leveles tésztában való sütéssel. A végeredmény pedig egy ropogós tészta, a méztől különlegesen finom körte, és a selymes ízű töltelék remek kombinációja. Az elkészítése gyors és egyszerű, ám a végeredmény ellenállhatatlanul finom.


Hozzávalók:


3 db körte
5 dkg mascarpone
10 dkg túró
reszelt citromhéj
porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek méz
1 cs leveles tészta



A körtéket meghámozni, majd a magházukat kivágni, és kiskanállal mélyedést vájni a közepükbe. Citrommal kicsit megcsepegtetni, hogy ne barnuljanak meg.
A mascarponét, a túrót, a reszelt citromhéjat és az ízlés szerinti mennyiségű cukrot jól kikeverni.

A leveles tésztát vékonyra kinyújtani, majd 6 db egyforma méretű téglalappá felvágni, és sütőpapírral bélelt tepsibe egymásmellé helyezni.
Ezután a körtéket megtölteni a mascarponés-túrós keverékkel, és a tésztára fordítani úgy, hogy a töltelékes rész kerüljön alulra.
A mézet felolvasztani és a körtéket megkenni vele, majd megszórni porcukorral.
Előmelegített sütőben helyezni, és közepes lángon szép pirosra sütni.
Tálalás előtt langyosra hűteni, majd ízlés szerint  porcukorral megszórni.

2009. december 12., szombat

Körte mascarponéval és karamellkrémmel




Még volt a saját készítésű karamell krém, így ma mindenképpen olyan desszertet szerettem volna készíteni amihez feltudom használni. Kis gondolkodás után erre a mascarponés körtés finomságra esett a választásom. Ez a két ízvilág nagyon jól kiegészítette egymást. Sajnos nem lehet abbahagyni, olyan finom. Tehát diétázóknak semmiképpen nem tudom ajánlani. Annál inkább a mascarpone és karamell rajongóknak.


Hozzávalók:

2 db körte
20 dkg mascarpone
karamellkrém
porcukor
1 cs vaníliás cukor
cukrozott pörkölt mogyoró

A körtéket meghámozni, és nagyon vékonyan leszeletelni.
A mascarponét ízlés szerinti mennyiségű cukorral kikeverni.

Egy megfelelő méretű formát (én szilikonos muffin formát használtam) kibélelni a körteszeletekkel úgy, hogy kilógjon a formából. Ezután bele tenni egy kanállal az ízesített mascarponéból. A krém tetejére ízlés szerinti mennyiségű karamellkrémet csorgatni, majd szintén mascarponet kanalazni rá.
Végül a kiálló körtét visszahajtani a tetejére, és egy gyors mozdulattal tányérra borítani. Tetejét cukrozott pörkölt mogyoróval megszórni.

Akinek nincs ennyi pepecseléshez türelme, annak ajánlanám egy pohárba rétegezni. Akkor a körtéket apróbb darabokra vágni, majd úgy rétegezni.
Körte-mascarpone-karamell krém-mascarpone-körte.

Nagyon finom desszert, akár egy ünnepi ebéd lezárásaként is feltálalhatjuk.

2009. december 11., péntek

Fehér csokoládés muffin




Ez nem egy karácsonyi sütemény, de olyan régen sütöttem már muffint, hogy ma a délutáni nassolni valónk ez volt. Ezt a receptet Rachel Allen egyik műsorában láttam meg, és jegyeztem le. Többször kézbe vettem a cetlit amire leírtam, de valami miatt mindig elmaradt az elkészítése. Ma viszont már tudatosan ezt vettem kézbe, és most bánom csak igazán, hogy eddig halogattam a sütést. Nagyon jól kiemeli az ízét a fehér csokoládé, és egy igazán könnyű tésztát kaptam. Tetejét szintén fehér csokoládéval kellett volna megkenni sütés után, de én ettől eltérve, cukrozott pörkölt mogyoróval szórtam meg, amely aztán finom ropogósra sült a tetején.


Hozzávalók 12 db muffinhoz:

10 dkg fehér csokoládé (én Milka-t vettem)
10 dkg margarin
10 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
1 egész tojás
1 dl tejszín
20 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
pörkölt cukrozott mogyoró



A csokoládét összetörni és egy edénybe tenni a cukorral és a margarinnal együtt. Gőzfürdő fölött felolvasztani, majd kicsit hűlni hagyni majd hozzákeverni a tejszínt, és az egész tojást is.

A lisztet összekeverni a sütőporral és a szódabikarbónával, majd a csokoládés keverékhez önteni.

Muffin formát papírral kibélelni, majd belekanalazni a masszát. Ezután a tetejét pörkölt cukrozott mogyoróval megszórni.

Előmelegített sütőben helyezni, majd közepes lángon 20-25 perc alatt készre sütni.

A sütőből kivéve rácsra szedni és teljesen kihűteni.

A mogyoró el is hagyható a tetejéről. Helyette sütés után meglehet még kenni olvasztott csokoládéval, vagy tálalás előtt tejszínhabbal díszíteni.

Bolognai spagetti.






Ma olyan ebédet szerettem volna főzni, melyet rövid idő alatt csak összeállítok, majd irány a sütő, és a tálalásig már szinte nincs is több gondom vele. Így jött aztán az ötlet, hogy legyen bolognai spagetti. Mivel időm kevés volt, így a szószt most nem saját magam készítettem, (nyáron friss paradicsomból készült szósz a legfinomabb) hanem készen vásárolt Knorr "Bolognai spagetti" alapból hoztam össze. A darált hús mellett került még bele gomba is, majd az elkészített alappal együtt kevertem össze a kifőtt tésztával. Ezután tepsibe öntöttem, majd irány a sütő. Sütési idő felénél még megszórtam reszelt sajttal, majd készre sütöttem.







 Hozzávalók:

50 dkg darált hús
30 dkg gomba
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mk pirospaprika
2 dl víz
2 ek olaj
1 cs spagetti tészta
10 dkg reszelt sajt
 


A gombát vágjuk fel ízlés szerint. (én vékonyan felcsíkoztam) A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, a darált húst, és pároljuk fehéredésig, majd keverjük hozzá a felszeletelt gombát is.
Amikor már a gomba kicsit összeesett, és levet engedett, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg a pirospaprikával, majd öntsük fel a vízzel, és addig főzzük, még teljesen elfő alóla a lé.







 Hozzávalók a szószhoz:

1 cs Knorr "Bolognai spagetti" alap
2 dl ketchup
3 dl víz
csipet cukor
1 mk oregánó
1 mk bazsalikom


A spagetti alapot keverjük simára a langyos vízzel, a ketchup-al, csipet cukorral, és ízlés szerint oregánóval, és bazsalikommal.

Ezután forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot, és állandó kevergetés mellett főzzük pár percig, hogy besűrűsödjön.

Ezután öntsük hozzá az előzőleg készre főzött gombás húshoz, és keverjük alaposan össze, majd főzzük még pár percig.






A tésztát főzzük ki enyhén sós vízben, majd szűrjük le. Ezután keverjük össze a húsos szósszal, majd öntsük bele egy tepsibe. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 20 percig. Ezután szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, majd süssük még pár percig, hogy a sajt ráolvadjon.

Tálaláskor ízlés szerint még ketchupot kínálhatunk hozzá.

2009. december 10., csütörtök

Zserbógombócok leveles tésztában



A gombóckák nagyon finomra sikerültek, és ezen felbuzdulva egy kicsit kísérletezni kezdtem. Volt még a hűtőben leveles tészta, így azt gondoltam ki, hogy azzal kombinálom össze a zserbógolyókat. Remek ötletnek bizonyult. A finom ropogós leveles tészta, és a magában is remek ízhatású csokoládéval bevont gombóc, nagyon finom lett. Hamar elkészíthető, mivel a gombócokat előre lelehet gyártani, és csak a tésztába való becsomagolás, és a sütés vesz némi időt igénybe. Frissen, langyosan tálaltam, és  nem lehetett neki ellenállni.


Hozzávalók:


15 dkg aszalt sárgabarack
15 dkg darált dió
2 ek barack lekvár
1 ek víz
2 ek rum
1 ek rumaroma
porcukor
1 cs vaníliás cukor


Az aszalt sárgabarackot apró darabokra vágni, és hozzáadni a vizet,és a rumot. 1-2 órán át állni hagyni hogy magába szívja a rumos vizet.
Pihentetés után hozzáadni a diót, a lekvárt, a vaníliás cukrot, és ízlés szerinti mennyiségű cukrot. Jól összekeverni, majd dió nagyságú gombócokat formálni belőle.
1 órára hűtőbe tenni.


20 dkg tortabevonó csokoládé
2 ek olaj


A csokoládét apró kockákra tördelni, hozzáadni az olajat és állandó kevergetés mellett vízgőz fölött felolvasztani.

A gombócokat kivenni a hűtőből és beleforgatni csokoládéba. Villával óvatosan kiemelni, majd egy sütőpapírral bélelt tálcára tenni. Hagyni hogy teljesen megdermedjen rajta a csokoládé.


1/2 cs leveles tészta


A tésztát kb. 2-3 mm. vastagságúra kinyújtani, majd akkora kockákra vágni, hogy a gombócokat beletudjuk csomagolni.
Mindegyik tésztakockára ráhelyezni egy csokoládéval bevont gombócot, majd kis batyukat formálni belőle.

Egy sütőpapírral bélelt tepsire tenni, és előmelegített sütőben 180 fokon, szép pirosra sütni.

Tálaláskor porcukorral megszórni. Még langyosan elfogyasztani.

2009. december 9., szerda

Tejszínes zöldborsófőzelék






A napokban éppen azon gondolkodtam, hogy mi is legyen a másnapi ebéd, amikor eszembe jutott, hogy milyen régen volt már főzelék. A főzelékek közül az egyik kedvencem pl. a zöldborsófőzelék, melyet van hogy tejjel és egy pici pirospaprikával megszórva készítek, vagy éppen tejszínnel, és pirospaprika nélkül. Igaz ez a változat kissé fakó színű, ám nagyon finom, és a tejszíntől igazán selymes. A főzelék mellé pedig ízlés szerint kínálhatunk pl. fasírtot, egy szelet rántott húst, esetleg pörköltet, de a tükörtojás is jól illik hozzá.





Hozzávalók:

1 cs fagyasztott zöldborsó
2 gerezd fokhagyma
1 tk ételízesítő
1 csokor petrezselyemzöld
só (ízlés szerint)
2 tk cukor (el is hagyható)
2-3 ek liszt
3 dl tejszín
5 dl víz
2 ek olívaolaj





A zöldborsóhoz adjuk hozzá az olajat, majd kezdjük el párolni. Közben többször keverjük meg, és szórjuk meg az ételízesítővel, és a cukorral, majd pároljuk tovább.

Pár perc után nyomjuk hozzá a fokhagymát, szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, és pároljuk tovább. 

Ezután öntsük fel a vízzel, ízlés szerint sózzuk, és főzzük puhára, de figyeljünk nehogy a borsószemeket szétfőzzük. 

A lisztet keverjük simára a tejszínnel, és egy kevés főzőlével, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a borsóhoz. 

Ezután kevergetve addig főzzük, még kellően besűrűsödik. 

Tálaláskor szedjük a főzeléket tányérba, majd ízlés szerinti körettel kínáljuk. Én most fasírtot kínáltam hozzá. 

2009. december 8., kedd

Paprikás krumpli



Ma megint egy feledésbe merülő, ám egy igen egyszerű és finom paprikás krumplit főztem ebédre. Emlékszem gyerekként elég gyakran az asztalra került, főleg télen, finom házi füstölt kolbásszal. Mostanában pedig szinte nem is főztem, pedig annak idején szerettem. Sajnos lassan tényleg feledésbe merülnek az ilyen kiadós és laktató ételek, melyek az idősebb korosztály mindennapjaihoz hozzátartoztak. Azért is teszem közzé most a receptet, hátha másnak is eszébe jut róla a régmúlt, és újra kedvet kap az elkészítéséhez. Vagy esetleg a fiatal háziasszonyok is elkészítik, és megkedveltetik a családdal.


1 kg krumpli
1 db vöröshagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
20 dkg füstölt kolbász
5 pár virsli

ételízesítő
köménymag
csípős Piros Arany
pirospaprika
szerecsendió
majoránna
víz
olaj

A vöröshagymát apróra vágni, a paradicsomot és a paprikát felszeletelni. A krumplit megpucolni és hasábokra vágni. A kolbászt és a virslit felkarikázni.
Egy edénybe olajat önteni és elkezdeni párolni az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadni a paradicsomot és a paprikát is. Ha már kellően megpárolódott, bele tenni a füstölt kolbászt és így párolni tovább. Ezután hozzáadni a virslit, megszórni a pirospaprikával és jól összeforgatni. Rátenni a krumplit és felönteni annyi vízzel, hogy félig ellepje. Ízlés szerint fűszerezni, jól összekeverni, majd felforralni. Ha már forr, a lángot mérsékelni, és szép lassan puhára főzni.
Savanyúsággal, vagy uborkával tálalni.

2009. december 7., hétfő

Mézes puszedli.





Be kell hogy valljam, még kezdő háziasszonyként sütöttem utoljára mézes puszedlit. Akkor olyan keményre sikeredett, hogy alig tudtuk elrágni, és végül a szemetesben végezte. Mivel nagyon szeretem, rendszeresen a boltba vásároltam meg, figyelve arra hogy jó minőségű legyen. Nem is kellett benne csalódnom soha. Most viszont olyan sok blogban láttam hogy készülnek a mézeskalácsok, szebbnél-szebb, és finomabbnál-finomabb változatban, hogy nem tudtam ellen állni és nekiláttam én is a sütésnek. Kiskukta receptje nagyon megfogott, mivel egy finom puha puszedlit ígért. Ígért, és valóban nagyon finom lett a kisült puszedli!!!! Mindent pontosan betartottam a leírás szerint, és nem győzzük enni, mert olyan puha. Ez az adag nemhogy a kukába nem kerül, de még az ünnepeket sem fogja meglátni, mert akkora nyoma sem lesz. Köszönöm Kiskuktának a receptet, és ajánlom mindenkinek, mert csalódni nem fog benne aki megsüti, azt garantálni tudom. Ízlés szerint pedig bevonhatjuk csokoládémázzal, vagy éppen habos mázzal a kihűlt puszedlit.





 Hozzávalók:

12,5 dkg margarin
12,5 dkg méz


A margarint és a mézet tegyük egy edénybe, majd állandó kevergetés mellett olvasszuk fel.


3 tojássárgája
15-20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 púpozott ek. tejföl
1 citrom leve
reszelt citromhéj


A porcukorhoz adjuk hozzá a tojássárgákat, majd keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a tejfölt, a citrom levét és reszelt héját, majd szintén keverjük össze. Végül keverjük hozzá a langyosra hűlt, margarinos-mézes keveréket is.


45 dkg liszt (búza finomliszt)
1/2 sütőpor
mézes fűszerkeverék (ízlés szerint)
csipet só



A liszthez adjuk hozzá a sütőport, majd szitáljuk át. Ezután először keverjük hozzá a mézes fűszerkeveréket, majd a mézes-cukros-tejfölös…. keveréket is. (egy lágyabb masszát fogunk kapni)

Ezután fóliával fedjük le a tálat, majd pár órára, vagy éppen egy egész éjszakára, tegyük be a hűtőbe. (én mindig este keverem össze, és másnapig a hűtőben pihen)


Sütés előtt egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd a tésztából csippentsünk le diónyi darabot, és formázzunk belőle golyót.

A megformázott golyókat, ezután egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a tepsire.

A sütőt melegítsük elő, majd helyezzük be a tepsit, és közepes hőmérsékleten 10-12 perc alatt addig süssük, még a tészta szint vált, és szép világos lesz. Nem szabad túl pirosra sütni, mert akkor kemény lesz a puszedli. (én légkeverésnél 150 fokon, 8-10 percig sütöm)

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt csokoládémázba, vagy habos mázba forgatnánk





Csokoládémáz hozzávalói:

20 dkg tortabevonó csokoládé
3 ek olaj


A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd adjuk hozzá az olajat, és gőzfürdő fölött, olvasszuk össze.

A teljesen kihűlt puszedlit egyesével mártsuk bele a csokoládéba, majd csepegtessük le, helyezzük vissza a sütőpapírra, és hagyjuk teljesen megszáradni. (én egy villát szúrok az oldalába, majd úgy mártom a csokoládéba)


Habos máz hozzávalói:

4 db tojásfehérje
35 dkg porcukor


A porcukorhoz adjuk hozzá a tojásfehérjét, majd gőzfürdő fölött verjük fel kemény habbá.

Ezután vegyük le a gőzről, és rögtön forgassuk bele a puszedlit, majd helyezzük sütőpapírra, és szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen megszáradni.


MEGJEGYZÉS:
A sütési időt mindenképpen be kell tartani, mert ha tovább sütjük, akkor a puszedli kiszárad, és kemény lesz!!!!! Lehet a sütési idő lejártával még túl világosnak, sületlennek találjuk a puszedlit, de ez senkit ne tévesszen meg, ennyi idő éppen elég neki. Mire teljesen kihűl, éppen megfelelőnek fogjuk találni.