2009. szeptember 29., kedd

Megtisztelő Díj



Ma egy igen kedves barátnőmtől akit itt az éteren keresztül ismertem meg, kaptam ezt a megtisztelő díjat. RÉKA nagyon köszönöm hogy megajándékoztál vele!!!! Örülök neki, mert nem is gondoltam hogy ilyen díjra érdemesnek tart. Én is szeretném tovább adni, persze a teljesség igénye nélkül . Az én díjazottjaim pedig a következők:

Limara
Trinity
Tűzpadka
Lilla
Ancsika
Eva&Apple

Fogadjátok olyan szeretettel mint amilyennel én adom nektek.

Diós sült krumpli (Galambos Lajcsi receptje)



A vasárnapi rántott hús mellé készítettem köretnek ezt a krumplit. A Vacsoracsatában készítette Galambos Lajcsi, és nagyon érdekesnek találtam. Mivel a krumplit szinte mindenki szereti, de néha már kezd kissé unalmassá válni, (nálunk is), így megpróbálom kicsit változatosabban elkészíteni. Lehet első hallásra kicsit furcsának tűnik a párosítás, de aki szereti a diót és a krumplit is, és kipróbálja szerintem nem fog csalódni benne.

1 kg krumpli
2-3 marék dió
olívaolaj


A krumplit jól megmosni, majd hajában enyhén sós vízben félpuhára főzni. Ezután leszűrni, és hagyni kihűlni, majd a haját lehámozni róla, és hasábokra felvágni.
Egy serpenyőbe kevés olajat önteni, majd hozzáadni a krumplit, és a nagyobb darabokra vágott diót. Így együtt addig sütni ameddig a krumpli szép színt kap. Sütés közben többször kicsit átforgatni. Ha már kellően megpirult, papírtörlőre kiszedni hogy felszívja a felesleges olajat. Majd egy tálba tenni, és ízlés szerint megsózni.
Húsok mellé kitűnő köret.

2009. szeptember 28., hétfő

Karalábés tészta


Tegnap egy finom ragulevest készítettem ebédre, természetesen annyit hogy a mai leves is ez volt. Így már csak a második fogást kellett kitalálnom. És ez nem is váratott sokáig magára, mivel a szomszéd asszonyom meglepett pár darab zsenge karalábéval. És innen jött az ötlet, karalábés tészta!! Régen elég sokszor készítettem, de mára valahogy ez is feledésbe merült. Nagyon hasonlít a káposztás tésztához, sőt még elkészíteni is úgy kell.Tehát gyorsan nekifogtam, és jól beebédeltünk belőle.

2 db karalábé
25 dk tészta

őrölt bors
olaj
cukor(ez el is hagyható)

A karalábét megpucolni, majd káposzta reszelőn lereszelni. Besózni, és egy kicsit állni hagyni. Egy serpenyőbe olajat tenni, és a kinyomkodott karalábét elkezdeni párolni. Közben megszórni őrölt borssal, és egy kis cukorral. (aki nem szereti édesen, az természetesen cukrot ne szórjon rá) Ha kell még utána sózni.
Közben a tésztát sós vízben kifőzni, majd hideg vízben leöblíteni és a megpárolódott karalábéra tenni. Össze keverni és tálalni.

2009. szeptember 26., szombat

Hamis almás máglyarakás



Megint egy finom almás finomságot készítettem ebéd utánra.Hasonlít a máglyarakásra, de mivel nincs benne kifli, így csakis hamis lehet. De ettől bizony még nagyon finom volt. Én édesítőszerrel készítettem, és így talán kicsit lelkiismeret furdalás nélkül kanalaztam.


Hozzávalók:

5 db alma
1 dl víz
10 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
10 dkg darált dió
1 dl tejszín
4 db tojás
reszelt citromhéj
őrölt fahéj
margarin

Az almákat meghámozni és nagyobb kockákra vágni, majd egy edénybe tenni a cukorral, a vízzel és a fahéjjal és 10 percig főzni, majd leszűrni.
Egy jénaitálat jól kikenni margarinnal, majd beleteríteni az almát. Megszórni a darált dióval, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal.
A tojásokat ketté választani, majd a sárgáját kikeverni a tejszínnel és a diós alma tetejére csorgatni.
A tojások fehérjét kemény habbá verni, és a tetejére simítani.
Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütni ameddig a teteje szép színt kap.
Aki édesebben szeretné elkészíteni, az a darált diót keverje össze ízlés szerinti cukorral, és úgy szórja az alma tetejére.

2009. szeptember 25., péntek

Székelykáposzta


Tegnap a zöldségesnél járva, megláttam a savanyú káposztát, és rögtön el is határoztam, hogy ma székelykáposzta lesz az ebéd. Gondolom székelykáposztát már mindenki főzött, és nem is igényel nagy szaktudást, de azért leírom, én hogyan készítem el. Egy igazi magyaros étel, és külföldön szerintem nem is ismerik. Tejföllel meglocsolva, friss kenyérrel vagy péksüteménnyel igencsak laktató..... mi nagyon szeretjük, és télen többször is elkészítem.



Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta
70 dkg sertéscomb
1 db vöröshagyma
10 dkg rizs
1 tk ételízesítő
só (ízlés szerint)
2 tk pirospaprika
1 tk őrölt kömény
1 tk majoránna
2 ek olaj
annyi víz hogy ellepje
ízlés szerint tejföl a tálaláshoz


 
 

 
 
A húst ízlés szerint kockázzuk fel. A savanyú káposztának nyomkodjuk ki a levét. (Én pl. kisebbre vágom, mert van hogy túl hosszúak a káposztaszálak, de ettől el is tekinthetünk.)
 
A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk fel apróra, majd a felhevített olajon kezdjük el üvegesre párolni. 

Amikor a hagyma már kissé összeesett, adjuk hozzá a felkockázott húst, és pároljuk kifehéredésig. Közben szórjuk meg az ételízesítővel, egy csipet sóval, a fűszerekkel, végül pedig a pirospaprikával, majd keverjük alaposan össze. (a sóval óvatosan bánjunk, mert a káposzta is sós)

Ezután öntsük fel vízzel, és főzzük a húst kb. negyed óráig, majd adjuk hozzá a savanyú káposztát, a rizst, keverjük össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje.

Fedjük le az edényt, majd főzzük legalább 2 órán át, hogy a hús is, és a káposzta is megfőjön. (közben többször keverjük át)

Tálaláskor ízlés szerint tejföllel locsoljuk meg, és friss kenyérrel, péksüteménnyel kínáljuk.
 
 

2009. szeptember 24., csütörtök

Almás zsemlefelfújt dióval


Volt pár darab szikkadt zsemlém, és mindenképpen elszerettem volna használni, de még ötletem sem volt hogy mit készítsek belőle. Már jó ideje nem sütöttem, és már nagyon hiányzott az édesség, így elővettem a Mária Hajková féle Édeskönyvet, és elkezdtem lapozgatni. Rá is találtam a számomra kedvező receptre. Gyorsan összeállítottam, és irány a sütő. Még kellően langyos volt az ebédnél, és igen laktató. Máskor is sütöttem már ebből a könyvből, és még soha nem okozott csalódás. És elnéztem, amikor megvettem még 195,-Ft-ba került, hát bizony nem mostanában volt.

6 db zsemle
6 dl tej
6 dk olvasztott margarin
1 ek rum
1 db tojás
1 cs vaníliás cukor

Töltelék:

50 dk hámozott alma
8 dk cukor
8 dk darált dió
8 dk mazsola
mézecskalács fűszerkeverék
2 cs vaníliás cukor

A zsemlét nagyobb kockára vágni, majd leönteni a langyos tejjel. Amikor már magába szívta, és megpuhult hozzáadni az olvasztott margarint, a rumot, a vaníliás cukrot, és az egész tojást. Jól összekeverni.

A meghámozott almát lereszelni, és hozzáadni a cukrot, a darált diót, a vaníliás cukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket, a mazsolát és jól összekeverni.

Egy jénai tálat jól kikenni margarinnal, és megszórni zsemlemorzsával.
A zsemlének a felét beleteríteni a jénai tálba, majd szépen rásimítani az almás tölteléket. A maradék zsemlével befedni a tetejét.
Közepes lángon szép pirosra sütni. Porcukorral megszórva tálalni.

2009. szeptember 23., szerda

Litván töltött krumpli gomba mártással



Ma megint egy új receptet próbáltam ki, és nekem nagyon ízlett. Ez egy Litván nemzeti étel, de mostantól az én menümben is szerepelni fog. Örülök hogy kipróbáltam, mert így a krumplit még változatosabb formában tudom elkészíteni. Nem kell hozzá órákig a konyhában lenni, a végeredmény pedig magáért beszél.


1 kg krumpli
0,5 dkg darált hús
2 db vöröshagyma
30 dkg gomba
1 tejföl
1 db tojás

őrölt bors
ételízesítő
szerecsendió
pici olaj


A krumplit apró lyukú reszelőn lereszelni, majd picit állni hagyni, és végül kinyomkodni a levét. Sózni, borsozni, és egy egész tojást hozzáadni, majd jól összekeverni.
A darált húst apróra vágott hagymával, sóval, ételízesítővel, és őrölt borssal jól összegyúrni, majd gombócokat formálni.
Egy serpenyőbe pici olajat önteni és elkezdeni melegíteni. Amikor már felmelegedett a krumpliból halmokat tenni bele, és egy kicsit lelapogatni. Ezután mindegyik tetejére helyezni egy húsgombócot és befedni a maradék krumplival. Pár percig sütni, majd óvatosan átfordítani és így is sütni egy kicsit.
Végül egy sütőpapírral bélelt tepsibe tenni, és közepes lángon 35 perc alatt szép pirosra sütni.

A mártáshoz a hagymát apróra vágni, és a gombát felszeletelni. Egy serpenyőbe olajat önteni, majd elkezdeni párolni benne a hagymát. Ezután hozzáadni a gombát is. Ízlés szerint fűszerezni sóval, őrölt borssal, és készre párolni. Ha már teljesen zsírjára sült, hozzáadni a tejfölt és jól összeforralni.(tejföl helyett tejszínt is lehet adni hozzá)
A kisült töltött krumplit ezzel a gombás mártással tálalni.

2009. szeptember 22., kedd

Sült zöldségek



A mai ebédhez valami más köretet szerettem volna készíteni, mint a megszokott és talán már kissé unott krumpli, és rizs. Így jött az ötlet, hogy sült zöldségek legyenek. Zellert, sárgarépát, és vöröshagymát sütöttem a hús mellé, és mondhatom nagyon finom lett. Zellert már készítettem a sütőben, pici olíva olajjal meglocsolva, az is finom, de így vegyesen még jobban ízlett.

1 nagyobb zeller
2 db sárgarépa
1 nagy vöröshagyma
liszt
olaj


A zellert és a sárgarépát kicsit szélesebb zsülienre vágni, majd papírtörlőre tenni, hogy leszáradjon. A hagymát vékonyra lekarikázni.
Egy tálba lisztet tenni, és ebbe beleforgatni a zöldségeket.
Egy serpenyőbe olajat melegíteni, majd először a répát és a zellert kisütni. Ha már szép piros, papírtörlőre kiszedni. Ezután mehet bele a szintén lisztbe forgatott hagyma. Ezt is szép pirosra sütni, majd papírtörlőre kiszedni. Ízlés szerint sózni. (Sütés előtt nem kell besózni, mert akkor levet enged, és nagyon fröcsögni fog.)
Húsok mellé kitűnő köret készíthető így.

2009. szeptember 21., hétfő

Sárgarépa saláta





A tegnapi ebédhez készítettem el ezt a salátát. A TV-paprika egyik adásában láttam, és nagyon megtetszett. Mivel egyik kedvencem a sárgarépa, nem volt kétséges hogy hamarosan el is készíteni. Bizony jól tettem, mert nem is gondoltam volna, hogy ilyen finom saláta lesz a sárgarépából. Kínálhatjuk sültek mellé, de így magában is elcsemegézhetjük vacsorára.







Hozzávalók:

3 db sárgarépa
3-4 gerezd fokhagyma


Öntet hozzávalói:

3 ek málnaecet (v. tárkonyecet)
2-3 ek olívaolaj
2 tk őrölt köménymag
2 ek méz (v. cukor)
őrölt bors
egy csipet só
petrezselyemzöld




A sárgarépát pucoljuk meg, majd vékonyan karikázzuk fel. Öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd adjuk hozzá a fokhagymát, egy nagyobb csipet sót, és pár perc alatt főzzük félpuhára. Ezután szűrjük le, és hűtsük ki teljesen.

Az öntet hozzávalóit keverjük alaposan össze, majd öntsük rá a teljesen kihűlt sárgarépára. Óvatosan keverjük össze, és közben szórjuk meg ízlés szerint az apróra vágott petrezselyemzölddel.

Az elkészült salátát ezután hagyjuk 1-2 órát állni, hogy az ízek jól összeérjenek. (közben óvatosan többször keverjük át)

Tálaláskor sültek mellé kínálhatjuk, de magában is nagyon finom.  

2009. szeptember 20., vasárnap

Gyümölcssaláta.




Ezt a finomságot még akkor készítettem el, amikor az a pár szem füge beérett a fán, ami idén termett. Csak pár szem volt, mert most termett először, de nagyon finom édes. Akkor valahogy el is feledkeztem a receptről, de gondoltam most leírom hátha valakinek még terem a füge, és szívesen elkészítené. Nagyon finom volt, és bármilyen gyümölccsel ellehet készíteni.


Hozzávalók:

5-6 db füge
1 db banán
1 fürt szőlő
2-3 dl tejföl
cukor (ízlés szerint)
1 cs vaníliás cukor


Egy jénaiba egymásmellé tenni a különböző gyümölcsöket felszeletelve.

A tejfölt jól kikeverni a cukorral, és a vaníliás cukorral.(a cukorból csak annyit tegyünk, hogy ne legyen túl édes, mert a tetejét is megszórjuk)

A cukros tejfölt szépen a gyümölcs tetejére simítani, majd 1-2 órára hűtőbe tenni pihentetni, hogy az ízek jól összeérjenek
.
Amikor már kellően lehűlt, akkor kivenni a hűtőből, majd a tetejét kristálycukorral ízlés szerint megszórni. Ezután kis kézi perzselővel rákaramellizálni a cukrot. Ettől nagyon finom lesz a tejföl a tetején.

Karamellizálás után rögtön tálalni.

2009. szeptember 19., szombat

Párizsi rakottas



Ezt a receptet a mamaKonyhájában láttam, igaz már elég régen, de mindig halogattam az elkészítését. Tegnap viszont a kezembe került a recept, és gyorsan eldöntöttem, ma ez lesz az ebéd. Egy kicsit még felturbóztam az eredeti receptet, mert én turista szalámit is tettem bele. Ettől még ízletesebb lett. Főt burgonyával tálaltam, amit egy kis kacsazsíron átsütöttem. Nekünk nagyon ízlett, így most nem tettem nagyon el a receptet, hogy kéznél legyen ha újra megkívánjuk.


1/2 kg füstölt pulykapárizsi
30 dkg gomba
1 nagy tejföl
10 dkg sajt
fokhagyma

őrölt bors
margarin

A gombát felszeletelni, és a margarinon elkezdeni párolni, közben sóval és borssal ízesíteni. Készre párolni.
Egy jénait kikenni margarinnal és a felszeletelt párizsit egymásmellé tenni. Erre egy sor szeletelt turista szalámit helyezni. Majd a tetejét befedni a megpárolt gombával.
A tejfölt jól kikeverni az ízlés szerinti mennyiségű fokhagymával, majd felét egyenletesen a gombára kenni.
Ezután rátenni még egy sor párizsit, és szintén megkenni a maradék tejföllel. Tetejét reszelt sajttal megszórni.
Közepes hőmérsékletű sütőben szép pirosra sütni.

2009. szeptember 18., péntek

Füstölt pulykapárizsi rántva



Ezen a héten kissé nosztalgikus hangulatban vagyok, és ez az ebédeken is meglátszik. Ma rántott párizsit készítettem, igaz hogy egy kicsit ízletesebb legyen füstölt pulykapárizsit használtam hozzá. Ezt is nagyon régen készítettem, pedig régen nagyon szerettem főleg főzelék mellé. Most krumplipürével, és párolt cukkinivel tálaltam, és nagyon ízlett. Lehet ez annak is köszönhető hogy már régen nem ettünk. Újra felveszem a menübe és főzelékkel, télen többször elkészítem majd.

szeletelt párizsi
liszt
tojás
zsemlemorzsa

olaj

A párizsit kicsit vastagabb szeletekre vágni, majd lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatni. Bő olajban közepes lángon szép pirosra sütni.
Én apróra vágott tökmagot is tettem a zsemlemorzsába.
Főzelékkel, krumplipürével kitűnő ebéd készíthető belőle.

2009. szeptember 17., csütörtök

Csokoládépudingos palacsinta málnás öntettel


Már napok óta nem sütöttem, és mivel nagyon hiányzott már az édesség így ma palacsinta volt az ebéd utáni desszert. A kertben még bőven terem a málna, így abból készítettem hozzá öntetett. A palacsintába csokoládépuding került, és ez a málnával különösen finom volt.

Palacsinta:

tojás
liszt
tej
szénsavas ásványvíz
pici só
pici cukor

Ízlés szerinti mennyiségű hozzávalókat jól kikeverni, majd 30 percet állni hagyni pihenni. Ezután kisütni a palacsintákat.

Csokoládépuding:

1 cs pudingpor
4 dl tej
3-4 ek cukor

A tasakon lévő leírás szerint kell elkészíteni, csak a tejből kell kevesebbet tenni hozzá. Még melegen a palacsintákat megtölteni ezzel a krémmel.

Málnás öntet:


2 dl víz
30 dk málna
1/2 citrom leve
reszelt citromhéj
szegfűszeg
őrölt fahéj
cukor(ízlés szerint)
vaníliás cukor
étkezési keményítő

A vizet feltenni a fűszerekkel főni és kb. negyed óráig főzni. Ezután kivenni a szegfűszeget, és beletenni a málnát. Párpercig együtt főzni. Közben a keményítőt pici vízzel simára keverni, majd tenni hozzá egy keveset a forró szirupból is és jól elkeverni. Állandó keverés mellett a málnás szirupba csorgatni. Amint besűrűsödik lezárni a gázt, mert ha tovább főzzük a keményítő meg fog hígulni. Tálaláskor ezt az öntetett adni a palacsintához.

2009. szeptember 16., szerda

Csurgatott tojásos leves


Ma egy igen egyszerű, és olcsó levest készítettem. Bevallom gyerek korom óta nem ettem, nem is tudom hogy most miről jutott az eszembe. Vissza gondolva hogy anyu hogyan is készíthette, született meg ez a leves. Hogy valóban így kell-e főzni azt nem tudom, de nekünk nagyon ízlett. Persze azért egy kiadós gombás-tejfölös-hús is került az asztalra.


1,5 l víz
3-4 db tojás
1 ek liszt
köménymag
pirospaprika

1 db húsleves kocka
olíva olaj
ecet

Egy fazékba kevés olíva olajat önteni és feltenni a tűzre. Ha már felmelegedett bele szórni a lisztet és elkezdeni pirítani. Közben beleszórni a köménymagot, és zsemle színűre pirítani. Ekkor levenni és megszórni egy pici pirospaprikával. Jól össze keverni és felönteni a vízzel. Ízlés szerint fűszerezni, egy pici ecetet is önteni bele és kb. 30 percig főzni.
A tojásokat egy tányérba jól felverni, majd állandó keverés mellett a levesbe csorgatni. Még pár percig főzni, hogy a tojás is megfőjön benne.
Én megszórtam még apróra vágott petrezselyem zölddel, és levesgyönggyel tálaltam, de annak idején pirított zsemle kockával ettük.
Ha valaki másképpen tudja ennek a levesnek az elkészítési módját, kérem legyen szíves írja meg nekem.

2009. szeptember 12., szombat

Körtekrémleves pörkölt mogyoróval




Ma egy finom krémlevest készítettem ebédre, méghozzá körtéből. Körtekrémlevest most főztem először, de nem utoljára az biztos, mert nagyon ízlett. A leves krémessége, és a pörkölt mogyoró igen jól illettek egymáshoz. Ehhez a leveshez mindenképpen jó érett gyümölcsöt válasszunk, mint a mellékelt képen is látszik, mert annak az íze sokkal zamatosabb.



4 db körte
fahéj
szegfűszeg
citromlé
reszelt citromhéj
1 ek méz
gyömbér
1/2 cs vaníliás pudingpor
2 cs vaníliás cukor
tejszín

A körtét meghámozni és kockára vágni. A felét citromlével megcsepegtetni és félretenni.

A másik felét felönteni annyi vízzel, hogy jól ellepje. Feltenni főni és ízlés szerinti ízesíteni a fűszerekkel, és 1 ek mézzel.
Kb. 10 perc főzés után leturmixolni, és visszatenni a tűzre.

A pudingport simára keverni egy kevés tejszínnel, és állandó keverés mellett a levesbe csorgatni.

Végül beletenni a megmaradt feldarabolt körtét és jól kiforralni, majd levenni a tűzről és kihűteni.

Tálaláskor a leves tetejét pörkölt mogyoróval megszórni és úgy kínálni.

2009. szeptember 11., péntek

Körtés csokoládétorta



A napokban olvastam az újságban egy statisztikát, miszerint az ősszel érő gyümölcsök közül a körtével készül a legkevesebb étel. Nagyon háttérbe szorul, például az alma, és a szőlő mellett. Én bizony több étel, és sütemény készítésénél is felhasználom ezt az igen finom gyümölcsöt. Ezt az egyszerű tortareceptet most közzé is teszem, (hátha valaki kedvet kap hozzá) és több receptet is elfogok készíteni. Ezt a tortát igen gyakran megsütöm, hol körtével, vagy éppen őszibarackkal, almával.


Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:

5-6 db körte
13 dkg liszt
10 dkg cukor
4 ek Nesquik kakaó
1/2 sütőpor
1/4 teáskanál szódabikarbóna
15 dkg margarin
2 cs vaníliás cukor
2 db tojás
1 dl tejszín


A körtéket meghámozzuk és egy sütő papírral bélelt torta formába cikkekre vágva egymásmellé helyezzük.
A többi hozzávalót robot géppel jó alaposan kikeverni, és egyenletesen a körte tetejére önteni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 45 perc alatt tűpróbáig sütni.
 
A sütőből kivéve, még melegen egy tálcára átfordítani úgy, hogy a körte kerüljön felülre. A sütő papírt ekkor óvatosan lehúzni róla.

Tálalás előtt ízlés szerint felszeletelni, majd úgy kínálni.

2009. szeptember 10., csütörtök

Cukkinis-gombás-ragu Pennével


Az ötletet adó receptet a minap a KataKonyhában olvastam, csak ő padlizsánnal készítette el. Sajnos én nem nagyon készítek padlizsánt, mivel a zöldségesnél elég ritkán lehet kapni, viszont cukkini imádó vagyok. A többi hozzávaló ugyan az volt, és mondhatom így is nagyon finom lett.

50 dk gomba
1 db cukkini
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paprika
2 db paradicsom

őrölt bors
1 db húsleveskocka
pici víz(ha nem enged elég levet)
zöldségzöld
2 dl tejföl
olíva olaj
Penne(tészta)

A hozzávalókat felkockázni. A hagymát elkezdeni párolni az olajon, majd hozzáadni a gombát. Kis idő múlva hozzáadni a paprikát és a cukkinit. Közben ízlés szerint fűszerezni. Végül hozzáadni a paradicsomot és az apróra vágott zöldségzöldet. Készre párolni, majd belekeverni a tejfölt, és jól összeforralni.
Közben a Penne tésztát sós vízben kifőzni.
Tálaláskor zöldségzölddel megszórni.

2009. szeptember 8., kedd

Sárgabarack krémleves


Ezt a levest nem most készítettem, hanem még a barack szezon idején. Akkor viszont annyi recept került fel a barack jegyében, hogy teljesen háttérbe szorult. Igaz már a fákon nincs gyümölcs, de szerintem akár befőttből is elkészíthető, és kanalazás közben visszalehet gondolni arra az időszakra amikor a fáról leszedve frissen készítettük el.

sárgabarack
cukor
vaníliás cukor
szegfűszeg
reszelt narancshéj
édes fehérbor
tejszín

A barackot kimagozni és a fűszerekkel feltenni főni, annyi vízbe hogy ellepje.
Ha már puha, levenni és összeturmixolni.
Ezután vissza tenni a tűzre, hozzáadni a bort és párpercig együtt főzni.
Végül állandó keverés mellett hozzáadni a tejszínt és jól kiforralni.
Jól lehűteni, és úgy tálalni.
Tálalás előtt még felvert tejszínhabbal díszíthetjük.

Málnás-rizses túrótorta


Valami krémes süteményre vágytam, és mivel málnám is van még bőven, így mindenképpen azt szerettem volna felhasználni hozzá. Viszont nem a régi megszokott recept alapján szerettem volna elkészíteni, inkább valami új recepten gondolkodtam. Aztán a recepteket nézegetve, született meg ez a variáció. Egy kicsit ebből, egy kicsit abból, és a végeredmény egy igazán finom, habkönnyű torta lett, melyet sütés nélkül lehet összeállítani.

50 dk málna
10 dk margarin
20 db babapiskóta
pici tej
1 cs vaníliás puding por
4 dl tej
10 dk rizs
25 dk túró
1 g zselatin
cukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
reszelt citrom héj
3-4 dl Hulala(növényi tejszín)

A babapiskótát jól össze morzsolni, majd az olvasztott margarinnal és egy pici tejjel össze gyúrni. Egy torta forma alját kibélelni sütő papírral, és erre rálapogatni a piskótás masszát. 30 perce hűtőbe tenni.
A rizst vízben puhára főzni, majd hagyni teljesen kihűlni.
A puding port a 4 dl tejjel és cukorral a tasakon lévő leírás szerint felfőzni, majd ezt is hagyni teljesen kihűlni.
A túrót a cukorral és a reszelt citrom héjjal kikeverni, majd hozzá adni először a kihűlt rizst, és utána a pudingot is, majd így is kikeverni.
1 dl vizet felforralni, majd levenni a tűzről és állandó keverés mellett feloldani benne a zselatint. Kevergetve kihűteni, és ezt is a krémbe keverni.
A Hulalát kemény habbá verni, és végül óvatosan ezt is a krémbe keverni.
A piskóta alap aljáról levenni a sütőpapírt, majd vissza tenni a formába. Végezetül rákenni a krémet, és a tetejére pakolni a málnát.
2-3 órára hűtőbe tenni, hogy teljesen megdermedjen a krém.
A tetejét még belehet vonni torta zselével is, ízlés szerint.

2009. szeptember 7., hétfő

Körtés-zöldborsó püré.




Első hallásra lehet kicsit elrettentően hangzik még a neve is, de ez ne tévesszen meg senkit. Igenis nagyon finom. Először én is kicsit óckodva jegyeztem le a receptet amikor a Tv-Paprika egyik adásában megláttam, de valami azt súgta, hogy ezt mindenképpen elkel készítenem. És valóban beigazolódott a megérzésem, mert nagyon finom lett. Szinte nem lehet abbahagyni az evést. Én baconba csavart csirkecombot adtam hozzá, és ez talán még jobban kiemelte az ízét. Friss zöldborsóval biztosan még finomabb lett volna, de sajnos már csak fagyasztott van, így abból készült. Bátran merem ajánlani mindenkinek az elkészítését.


Hozzávalók:


1 cs fagyasztott zöldborsó(450 g)
2 db körte
1 db krumpli
1 db húsleveskocka
őrölt bors

1 ek méz
2 dl édes fehérbor
1 dl tejszín
vaj

Egy lábasba kevés vajat tenni, majd hozzáadni a fagyos állapotban lévő borsót és elkezdeni párolni.
Amikor már teljesen kiengedett és párolódott egy kicsit, akkor hozzáadni a húsleveskockát, megszórni ízlés szerint őrölt borssal, sóval és jól összekeverni. Ezután felönteni annyi vízzel hogy ellepje, és puhára főzni.

A körtéket meghámozni és kockára vágni. A krumplit is megpucolni és apró lyukú reszelőn lereszelni.

Egy serpenyőbe vajat tenni, majd amikor felolvadt hozzáadni a körtét, rácsepegtetni a mézet és egy kicsit összekeverni. Ezután hozzáadni a reszelt krumplit, és jól elkeverni, majd felönteni a borral. Lassú tűzön pépesen puhára főzni. (én lángelosztót is tettem alá)
Amikor mindkettő elkészült, akkor a borsóhoz önteni a körtés pürét és jól összeforralni, majd a tűzről levéve leturmixolni.

Ezután visszatenni a tűzre és hozzáadni a tejszínt, majd állandó keverés mellett jól kiforralni.

Sült húsok  mellé köretként tálaljuk.

2009. szeptember 6., vasárnap

Két ország ízvilága

Barátainkkal megint megkóstoltattunk kölcsönös egymás nemzeti ételéből egy finom ebére valót. Én most tejfölös csirkecomb paprikást, és galuskát(nokedlit) készítettem. Ők még egyiket sem kóstolták , így nagy izgalommal várták. Aztán az illatokat megérezve, egyre nagyobb lett a kíváncsiságuk, és az étvágyuk is. Végül elérkezett az ebéd ideje, és én nagyon örültem, mert jó étvággyal falatoztak, és igen jóleső érzés volt hogy minden az utolsó falatig elfogyott.


A barátnőm is egy kiadós ebéddel vendégelt meg bennünket. Hallevest készített, ami teljesen eltér a mi halászlénktől. Szép sárga színe volt, és tésztával tálalta. Mellé a benne főtt halat ettük, amit természetesen jól meglocsolt olíva olajjal és petrezselyem zölddel szórt meg. A második fogás polip volt krumplival együtt megsütve. Ezt mi kértük, mivel már ettünk náluk ilyet és akkor is nagyon ízlett. Na most sem volt ez másképpen. Nem tudom hogyan készíti el, de az biztos hogy megunhatatlan. Mellé paprika és paradicsom saláta volt, különösen finom olívás-ecetes ízesítéssel. Végezetül pedig fánkot kaptunk. Ennek a tésztája pont olyan, mint ahogyan mi készítjük. A különbség csak annyi, hogy ők kis golyókat formáznak és így sütik ki. Nagyon finom volt minden, és most sem maradt egy falatnyi sem a finom ételekből. Ennek viszont ő örült nagyon. Jövőre folytatjuk a finomságaink megismertetését egymással.(már alig várom)


Diókrémes fügetorta.




A nyaralásból hazaindulva, még utoljára jól belaktunk fügével, és egy nagy dobozzal hoztunk is. Így a mai desszert természetesen fügével készült, és sajnos ezzel vége is a nassolásnak, mert várnunk kell a jövőévi termésre. Ezt a receptet a neten találtam, és kicsit módosítottam rajta, de nekünk nagyon ízlett. Akinek még most érik a füge, nyugodtan próbálja ki, nem fog csalódni benne. Egy igen omlós, vékony tészta, és a rajta lévő töltelék remek délutáni csemege lesz.



Tészta hozzávalói:

10 dkg liszt
5 dkg darált dió
5 dkg margarin
2 ek cukor
csipet só
1 tojássárgája
1-2 ek hideg víz


A lisztet a margarinnal elmorzsolni, majd hozzáadni a cukrot, darált diót, a tojássárgáját, és ha szükség van rá ahhoz hogy összeálljon a tészta, akkor apránként a vizet. Fóliába csomagolni és 30 percre a hűtőbe tenni, pihentetni.
Közben ellehet készíteni a tölteléket.
 

Töltelék hozzávalói:

3 tojássárgája
5 dkg darált dió
2 ek cukor
2 cs vaníliás cukor
3 ek édes fehérbor(én Tokajit adtam hozzá)
1 ek méz
1 citrom leve


Egy tálba habverővel összekeverni ezeket a hozzávalókat, majd gőz fölött addig főzni még besűrűsödik. Ezután állandó keverés mellett kihűteni.

A fügét megmosni, és felszeletelni.
Amikor a tészta már kipihente magát, akkor két fólia között kinyújtani és egy pite formába helyezni úgy, hogy pereme is legyen.
Ezután rákenni a kihűlt diós masszát, majd a tetejére egymásmellé helyezni a szeletelt fügét.

A mézet felolvasztani és jól elkeverni a citrom levével, majd a fügét megkenni vele.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 30-35 perc alatt készre sütni.
A sütőből kivéve a formában hagyni kihűlni.

Tálalás előtt kivenni a tortát a formából, majd felszeletelve kínálni. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk a tetejét.


2009. szeptember 5., szombat

Csokoládés-málnás pite


A tegnapi maradék krumpli leves mellé természetesen egy kis sütemény is az asztalra került ma. Mivel nagyon szépen terem a málnám, igaz már apróbb szemű, de ez az ízén mit sem változtat, így málnás pitét sütöttem. Már régen megvan ez a recept, és végre sor került rá. Nagyon finom, és kiadós sütemény lett belőle. A leves teljes kiegészítőjeként került az asztalra. Nagyon finom, de egyszerű ebédünk volt.


50 dkg málna
25 dkg margarin
15 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor
50 dkg liszt
1 cs sütőpor
5 db tojás
2 dl tejföl
1 dl tej
reszelt citromhéj
20 dkg étcsokoládé


A margarint a cukorral elkezdeni robotgéppel keverni, majd egyesével hozzákeverni a tojásokat is. Ezután mehet bele a reszelt citromhéj, a tejföl és a tej, majd a sütőporral elkevert liszt. Jól kikeverni, és végül hozzákeverni 10dkg reszelt csokoládét is.(az étcsoki a legjobb hozzá)
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a masszát beleönteni, és egyenletesen elsimítani. Végül a tetejére szórni a megmosott, és jól lecsepegtetett málnát, majd a maradék csokoládét a tetejére reszelni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 35-40 perc alatt készre sütni.

Kolbászos krumplileves


Már napok óta készültem hogy krumplilevest főzök, mert gyorsan elkészül és még laktató is, főleg egy kiadós sütemény mellett. Tegnap aztán végre el is készült. Igaz először hagyományos levest akartam készíteni, de készülődés közben kicsit változtattam rajta. Nagyon finom lett, máskor is elfogom így készíteni.

0,5 kg krumpli
20 dkg füstölt kolbász
zellerzöld
petrezselyemzöld
1 db vöröshagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 pohár tejföl
1 tk liszt
pirospaprika
2 db húsleves kocka

olíva olaj

A hagymát apró kockára vágni, majd elkezdeni párolni. A kolbászt felkarikázni és a hagymához adni, majd tovább párolni. Ezután mehet bele a kockára vágott krumpli, és ezzel is jól átforgatni. Megszórni pirospaprikával és felönteni vízzel. Beletenni a zöldségfélét, ízesíteni és puhára főzni. Amikor már teljesen megpuhult a krumpli, akkor kiszedni belőle a zöldségeket. A tejfölt simára keverni a liszttel, és állandó keverés mellett a levesbe csorgatni. Nokedlit szaggatni bele, és addig főzni míg a tetejére feljön, akkor lezárni és lehet tálalni. Szükség esetén még a tálaláskor tejfölt adni hozzá.


2009. szeptember 4., péntek

Augusztus vége Horvátországban

Augusztus végét idén megint, mint már az elmúlt években is Horvátorszgban töltöttük a barátainknál. Csodálatos volt az idő, ott tartózkodásunk alatt végig 36 fok körül volt. Időnk nagy részét pihenéssel, és fürdéssel töltöttük a 30 fokos tengervízben, az estéket pedig nagy beszélgetések, és fénykép albumok nézegetésével múlattuk. Egy finom pohár bor társaságában, amit a barátaink saját maguk termeltek meg. Egy napot viszont hajókázással töltöttünk, az ő saját hajójukon vittek bennünket kirándulni. Csodás tájakat láttunk és az idő is nekünk kedvezett, mert a tenger nagyon nyugodt és békés volt. Szinte nem is voltak hullámok.(na ennek én igen csak örültem, mert kicsit tartottam tőle). Már lenyugvóban volt a nap amikor kikötöttünk, és egy remek vacsora mellett nézegettük a napközben készített képeket.


Minden nap Nin-be mentünk fürdeni, mert ott található a tengernek egy olyan szakasza ahol gyógyiszap lelhető fel. Ezt az iszapot itt termelik ki, és a kórházakba is innen hordják a betegek kezelésére. Mivel igen fájnak a térdeim, így mindenképpen ki akartam próbálni, hogy valós-e a gyógyító hatása. És igen, valóban nagyon jól érzem most magam, nem fáj a térdem, és remélem ez sokáig így is marad. Ezzel a kénes iszappal kelet bekenni, majd 30 percig rajta hagyni megszáradni és utána lemosni. A víz 30 fokos volt, és nem is volt kedvünk még kijönni sem belőle. Ezt napi 3x ismételtem meg, a hatása érdekében. A kén tartalmának köszönhetően igen büdös szaga volt, de ez kárpótolt a gyógyító hatásával. Voltak akik az egész testüket bekenték, és teljesen fekete emberkék mászkáltak fel-alá. Kicsit muris volt, és jót nevettünk egymáson. Aki netán arra jár a jövő nyáron, feltétlen próbálja ki .


2009. szeptember 3., csütörtök

Limonádé!!!!!



Még mielőtt nyaralni indultunk volna, akkor hívott meg egy limonádéra Timi. Sajnos már nem volt időm rá hogy én is limonádézni hívjak bárkit is, de most ezt szeretném bepótolni. Ebben a nagy melegben gondolom mindenkinek jólesik egy kis frissítő.

A játék szabály a következő:


1. Tedd ki a díjat a blogodra.

2. Linkeld be azt, akitől kaptad a díjat.

3. Nézz szét az ismerőseid között, találj ötöt, akiknek szeretnéd ezt a díjat odaadni.
4. Hagyj üzenetet a díjazottjaidnál.

5. Írd ki a blogodra, hogy kiknek küldted el a díjat.

Én pedig tovább küldeném: Tűzpadkának
Ízletes-falatoknak
Praktikák sok gyerekhez
Gasztroboszinak
Boginak

És természetesen minden kedves látogatómat meghívok egy üdítő limonádéra!!!!

2009. szeptember 2., szerda

Vége a nyaralásnak!!!!



Megint itthon vagyok, mivel sajnos olyan gyorsan eltelt ez a tíz nap. Nagyon jól éreztük magunkat, és az idő is kedvezett, mert ragyogó napsütés volt végig, a tenger pedig 30 fokos, amit igen fájó szívvel hagytunk ott. Igaz be kell vallanom, már nagyon hiányzott a kiskutyám, és főleg a konyhám. Kint is főztem, és a házigazdáink is sok finomsággal kedveskedtek nekünk. Jókat ettünk, ittunk, kirándultunk, és még egy többnapos iszappakolásos kúrán is részt vettem, amitől sajnos fiatalabb nem lettem, de a fájó porcikáimnak igen jót tett. Természetesen mindenről képes beszámolóval kedveskedek annak aki megtisztel a látogatásával, és holnaptól újra a főzés és sütés veszi át a gondtalan pihenés helyét. Addig is jó nézelődést, és mindenkinek kedvére való válogatást kívánok a receptek között.