2009. május 29., péntek

Kapor-mártás. (kaporszósz)




A kapor egy igen közkedvelt fűszernövény. Ennek ellenére igen megosztó fűszer, mert a kapor ízét vagy nagyon szeretjük, vagy meg sem tudjuk kóstolni. Én igen kedvelem, és akár frissen, vagy éppen a télire lefagyasztott kaprot is szívesen használom. Készíthetünk belőle mártás, de főzelékek, levesek, és sütemények ízesítésére is használom. Nagyon szeretem még főtt húsok mellé tálalni. Így aztán már alig vártam hogy tudjak a kertben annyi kaprot szedni, hogy mártást készíthessek belőle. Tavaly mindenfelé szétszórtam a magokat a kertbe, de úgy látom idén sem nagyon akar kikelni. Ebben csak az a bosszantó, hogy a szomszéd kertjében viszont akár kaszálni is lehetne annyi van. Persze azért egy csokorral csak sikerült szedni, így elkészült ebédre a kapor-mártás. Tálalhatjuk főtt krumplival, virslivel, de süthetünk mellé ricottás-baconös csigát is. (a csiga receptje itt megtalálható) A legfinomabb, és egyik kedvencem pedig  húsgombóccal.





Hozzávalók:

1 csokor kapor
3 ek liszt
5 dkg margarin
1 db húsleveskocka
2 dl főzőtejszín

őrölt fehér bors
citromlé
cukor
víz (v. tej)



A kaprot jól megmossuk, majd apróra felvágjuk.
Egy serpenyőbe a margarint felhevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet és világos színűre pirítjuk.

Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, jól összekeverjük, és még pár percig kevergetve tovább pirítjuk.

A húsleveskockát feloldjuk 2-3 dl vízbe, (tejben is feloldhatjuk, akkor még ízletesebb lesz az elkészült mártás) majd a kapros liszthez öntjük, és állandó keverés mellett simára keverjük.

Ezután ízesítjük a borssal, citromlével és egy pici cukorral, majd pár percig szép lassan  főzzük, és közben többször megkeverjük.

Végül állandó keverés mellett hozzákeverjük a tejszínt, és alaposan kiforraljuk. (tejszín helyett tejjel is elkészíthető, úgy is nagyon finom.)

Tálaláskor főtt krumplival, virslivel, ricottás-baconös csigával, vagy éppen sült és főtt húsokhoz is kínálhatjuk.


Torta díszítő cukrok....


Szeretek kipróbálni minden új dolgot, de van amihez ragaszkodom mert igen jól bevált termék. Ilyenek pl. ezek a torták díszítésére szolgáló finomságok is. Nemcsak szépen lehet vele díszíteni, de ízre is nagyon finomak. Mindenkinek bátran merem ajánlani. Minden Lidl áruházban kaphatók, és az áruk is nagyon barátságos.






2009. május 27., szerda

Epres omlett

Ezt a receptet is már régen kinéztem magamnak és alig vártam hogy sor kerüljön rá. Mivel a mai ebéd az eperről szólt, így végre elkészítettem és nagyon finomra sikerült és ha módom lesz rá hogy megint szép epret sikerül vásárolnom feltétlen megfogom ismételni.


Hozzávalók:

20 dkg eper
4 db tojás
2 dl tejföl
2 ek liszt
5 dkg margarin
ízlés szerint cukor


A tojásokat ketté választani, majd a sárgájához hozzáadni 2 ek cukrot és jól kikeverni. Ezután hozzákeverni az olvasztott margarint és a tejfölt.
A tojások fehérjét pici sóval jó kemény habbá verni és óvatosan hozzákeverni a sárgájához, majd szintén óvatosan hozzákeverni a lisztet is.
Egy nagyobb teflon sütőbe pici margarint felforrósítani, majd annyi masszát tenni bele hogy jó vastag tésztát kapjunk.
Kis lángon addig sütni, amíg az omlett alja szilárd lesz, de a teteje még folyékony.
Ekkor elosztani rajta a jól megmosott és félbevágott eper szemeket, és még pár percig sütni.
Ezután porcukorral megszórni és ketté hajtani.
Tálaláskor szintén porcukorral megszórni, és tejszínhabbal díszíteni.



Még epres túró gombócot is készítettem, mert ez is az egyik kedvencem. A receptet most ide nem írom be , mert már szerepel a receptjei között a "gombóc" címszó alatt. Mindenkinek ajánlom kipróbálásra mert nagyon finom.


Tejszínes eperleves


A mai ebéd megint az eper jegyében készült. Sajnos a mi zöldségboltunk nem a szép árujáról híres, így az epret is már nagyon válogatni kell. Ezt a levest még mindenképpen elszerettem volna készíteni, így sort kerítettem rá. Igaz ma nem volt olyan meleg, de lehűtve így is jólesett.

50 dk eper
1 l víz
1 dl vörösbor
1,5 dl tejszín
1/2 cs vaníliás pudingpor
1 db citrom
szegfűszeg
fahéj
reszelt citrom héj
citromlé
cukor(v. édesítő szer)
1 cs vaníliás cukor


A vízbe beletenni a szegfűszeget, fahajat,reszelt citrom héjat, citromlét és a cukrot, majd 10 percig főzni.
Ezután leszűrni és a jól megmosott és feldarabolt epret beletenni, és párpercig még főzni. Ha az eper már jó puha, akkor leturmixolni.
A tejszínt simára keverni a pudingporral és állandó keverés mellett a levesbe csorgatni, majd jól kiforralni.
Ezután beleönteni a bort és szintén jól kiforralni, majd levenni a tűzről.
A megmaradt eperszemeket félbevágni és a levesbe tenni. Lehűteni és tejszín habbal tálalni.

2009. május 26., kedd

Nyár esti vacsora

Tegnap este megleptük magunkat egy finom halászlé vacsorával. Természetesen én is szoktam főzni, de most valahogy nem volt hozzá kedvem, így elmentünk Agárdra a Nádas Étterembe. Sokat járunk oda és igen csak elégedettek vagyunk úgy a kiszolgálással mint pedig az ételek ízével, és mennyiségével. Mindenkinek szívesen merem ajánlani. A halászlét én harcsa szelettel kértem, mivel abban nincs szálka. Nem csalódtam mert nagyon finom volt, főleg hogy egy kis erős paprikával jól megbolondítottam.

A halászlé után nem a megszokott túrós csuszát választottam, pedig nagyon csábító volt, hanem inkább egy Berber palacsintát. Hogy miért ez a neve arról fogalmam nincs, de nagyon finom volt. A palacsinta körtével és áfonya lekvárral volt megtöltve,csokoládéval leöntve, kókusz reszelékkel megszórva, körülötte aszalt sárgabarack és szilva volt a tetejét pedig tejszín habbal koronázták meg. Ez is nagyon finom volt. Dudára ettük magunkat, ma pedig csak vissza gondolunk rá. Még igen sok kóstolásra váró étel van az étlapon, igaz a nyár is elég hosszú az ilyen esték megismétlésére.

Töltött ostyalap



Sajnos nem volt időm sütni, viszont a szekrényben meglapult egy csomag ostyalap amit már régen készültem megtölteni. Most eljött az idő, és egy gyors karamell krémet összedobva, már meg is oldódott a sütemény kérdés.


Hozzávalók:

1 cs ostyalap
1 cs karamell pudingpor
20 dkg margarin
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
2,5 dl tej


A pudingport a tejjel simára keverni és sűrűre főzni, majd hagyni teljesen kihűlni.
A margarint a cukorral jól kikeverni, és a kihűlt pudingot apránként hozzákeverni.
A lapokat egyesével megkenni a krémmel, és a tetejét tetszés szerint díszíteni. Én cukrozott mogyoróval szórtam meg.

2009. május 24., vasárnap

Tárkonyos hússzelet.




Az egyik kedvenc fűszernövényem a tárkony. Szívesen ízesítem vele a raguleveseket, de pl. a szaftos húsokhoz is nagyon jól illik. Mivel a fagyasztóból elővettem néhány szelet sertés húst, már csak azt kellett eldöntenem, mit is készítsek belőle. Végül úgy döntöttem, hogy egy tejszínes-tárkonyos alaplében főzöm puhára, szaftosra. Köretnek most egyszerűen csak szarvacska tésztát főztem ki, de jól illik hozzá a rizs, vagy éppen a krumplipüré is. A sertés hús helyet pedig ízlés szerint csirke vagy pulyka hússal is készíthetjük.






Hozzávalók:

6 szelet hús (karaj, tarja)
2 dl főzőtejszín
1,5 dl víz
2 db húsleves kocka
őrölt fehér bors
tárkony
1/2 citrom leve
2 dkg margarin
2 ek olívaolaj




A hússzeleteket enyhén klopfoljuk ki.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd a hússzeletek mindkét oldalát süssük pár percig, még kifehéredek. Ezután szedjük ki, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a margarint, majd olvasszuk fel. Ezután öntsük fel a vízzel, és a tejszínnel, majd ízlés szerint fűszerezzük, és nyomjuk bele a citromlevet. (a tárkonyt én bőven tettem bele)

Ezután helyezzük vissza az elősütött hússzeleteket, majd fedjük le a serpenyőt. Forraljuk ki, majd a hőfokot mérsékelve, szép lassan főzzük puhára a húst. (mire a hús megpuhul a szaft is kellően besűrűsödik)

Ameddig a hús fől, készítsünk ízlés szerint köretet. Én most szarvacska tésztát főztem ki hozzá, de rizzsel, krumplipürével is tálalhatjuk.

Tálaláskor szedjük a köretet tányérra, majd helyezzük rá a hússzeleteket, és locsoljuk meg a szafttal.

Epres túrótorta.




A mai sütés nélküli torta megint az eper jegyében készült. Sajnos úgy néz ki, hogy idén kevesebb lesz az epertermés a nagy szárazságnak köszönhetően, pedig én még igen sokféleképpen szeretném felhasználni. Ezt a tortaalap receptet többféle ízesítéssel készítettem már, de eperrel is nagyon finom. Nagy melegben, jól lehűtve igencsak jólesik egy-két szeletke ebből a tortából. Mivel nem kell sütni, így csakis arra kell várakoznunk hogy a torta kellően megdermedjen, és már kínálhatjuk is.


Hozzávalók 28 cm-es tortaformához:


10 dkg margarin
20 db babapiskóta
pici tej

A piskótát összemorzsolni és az olvasztott margarinnal, és egy pici tejjel összekeverni, majd egy 28 cm-es tortaformába sütőpapírt tenni, és erre rálapogatni ezt a piskóta masszát. Ezután 30 percre hűtőbe tenni, majd kivenni és  egy tálcára fordítani. Végül óvatosan lehúzni a papírt, majd a papírral együtt visszatenni a tortaformába.



2,5 dl hideg víz (hideg)
1 cs vaníliás pudingpor (főzős)

A pudingot a hideg vízzel simára keverni, majd felfőzni és hagyni kihűlni.


25 dkg túró
15 dkg kristálycukor
1 citrom leve
2 cs vaníliás cukor

A túrót a cukorral, és a citromlével simára keverni, majd hozzákeverni a kihűlt pudingot is. Ha citromos krémmel készül mazsolát is teszek bele.


1 dl víz
10 g zselatin

A vizet felforralni, majd levenni a tűzről és állandó keverés mellett feloldani benne a zselatint. Amikor már csak éppen hogy langyos, ezt is belekeverni a túrós krémbe.


5 dl Hulala (növényi tejszín)


A Hulalát kemény habbá verni, és kis adagokban szintén a túrós krémbe keverni.
Ezután a piskóta tetejére kenni a túrós-habos krémet, majd betenni a hűtőbe legalább 2 órára (v. akár egész éjszakára) hogy megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

Ezután a tetejét félbevágott eper szemekkel kirakni, és tortazselével leönteni. (a tortazselét a tasakon lévő leírás szerint elkészíteni)

Végül visszatenni a hűtőbe, hogy a zselé a tetején teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt kivenni a hűtőből, majd ízlés szerint felszeletelni, és úgy kínálni.

2009. május 23., szombat

Nyári vegyes saláta

Végre ma sikerül friss jégsalátát, új káposztát, és sárgarépát vennem. Ez igen ritkaság számba megy, mert a zöldség bolt kínálata eléggé szegényes. Az eladó szerint nincs pl. jégsalátára igény. Nem tudom, de én igényelném igaz ezek szerint egyedül vagyok ezzel. Ennek jegyében a mai ebéd igencsak diétásra sikeredett, de ezt most nem is bánom, sőt nagyon is jólesett a sok sütemény után amit mostanában elfogyasztottunk.

1db jégsaláta
1 kisebb édes káposzta
1 cs sárgarépa
1 nagy natúr joghurt
pici majonéz
pici cukor
őrölt bors
csípős mustár
2 pár füstölt virsli

A salátát és a káposztát feldarabolni, a répát nagy lyukú reszelőn lereszelni.
Az öntethez valókat ízlés szerinti mennyiségben jól kikeverni, majd a salátára önteni és jól összeforgatni vele.
A virslit megfőzni, majd hagyni teljesen kihűlni, ezután felkarikázni és szintén a salátába keverni. Pár órára hűtőbe tenni hogy jól összeérjenek az ízek.

Készítettem virsli nélküli változatot is, ezt még a vegetáriánusok is fogyaszthatják.


2009. május 22., péntek

Csokis epertorta

Ezt a torta receptet egyik nap Ancsikánál láttam meg. Tudtam rögtön hogy ezt megfogom sütni, és ma sort is kerítettem rá. Csak annyit változtattam hogy én darált mogyoróval készítettem el, de az íze így is remek volt. Az eperről köztudott hogy a fogyókúrába remekül megállja a helyét, csak egy gondom van vele hogy nem ebben az elkészítési formában. De sajnos olyan finom lett, hogy nem tudtam ellenállni neki. Lehet Ancsika új süteményes könyve juttat majd a hízás útjára??? Nem, nem mert inkább többet bicajozok minden nap, de ezeket a finomságokat ki nem hagyom.

7 dk csokoládé
7 dk margarin
7 dk mogyoró
6 db tojás
2 cs vaníliás cukor
18 dk cukor
3 dk kakaó
4 dl Hulala (növényi tejszín)
50 dk eper
1 cs torta zselé

A margarint és a csokoládét mikrohullámú sütőben felolvasztani, jól elkeverni ,majd hozzákeverni a darált mogyorót is.
4 tojás fehérjéből pici sóval és a vaníliás cukorral kemény habot verni.
2 db tojást, a 4 db sárgájával és a cukorral habosra keverni, majd hozzáadni a kakaót, és így is jól kikeverni. Ezután belekeverni a csokis-mogyorós masszát is. Végül óvatosan belekeverni a felvert habot. Egy torta formát kibélelni sütő papírral, majd beleönteni a masszát.
Előmelegített közepes hőmérsékletű sütőben, 30-35 perc alatt készre sütni, majd teljesen kihűteni.
A tejszínt kemény habbá verni, és a kihűlt torta tetejére kenni.(díszítéshez egy keveset félre tenni)
Az epret jól megmosni és lecsepegtetni, majd a tejszín hab tetején szépen elrendezni.
A torta zselét a tasakon lévő leírás szerint elkészíteni, majd az eperre kanalazni, ha megdermedt a tetejét tejszín habbal díszíteni. Hűtőben kicsit lehűteni, és jó étvággyal elfogyasztani.

2009. május 21., csütörtök

Banánturmix

Volt itthon 2 db túlérett banán, és úgy gondoltam mivel ma is igen meleg van délután jól jön majd egy pohárka, jól lehűtött turmix. Gyorsan elkészítettem, behűtöttem, és délután kint a kertben a hűs fa alatt ülve, elfogyasztottam.

banán
tej
tejszín
méz
citromlé
vanília aroma

Ezeket a hozzávalókat, ízlés szerinti mennyiségben leturmixolni, majd párórára hűtőbe tenni, és jól lehűteni. A méztől nagyon finom ízt kapunk.

Tejszínes karalábé leves

Tegnap este a barátnőimmel való levelezés közben szóba került a mai ebéd. Ezzel egymásnak ötleteket adva, jutottunk el a karalábé levesig. Bevallom úgy ráizgultam a témára, hogy alig vártam hogy reggel legyen. Gyorsan mentem a zöldségeshez, megvettem a karalábét és már neki is álltam a főzésnek. Rozika alap receptje alapján, egy kis változtatással elkészült a leves, ami nagyon finomra sikerült.

1 db karalábé
1 db vörös hagyma
1 nagyobb sárgarépa
petrezselyemzöld
zeller szár
1 kicsi liszt
1 pici pirospaprika
1 marék rizs
1 dl tejszín
3 db húsleves kocka
Dolíva margarin

A karalábét, hagymát és a sárgarépát apróra felkockázni. Egy fazékba margarint tenni, majd ha felolvadt mehetnek rá a zöldségek. Együtt párolni őket, és közben mehet rá az apróra vágott petrezselyemzöld is. Ezután megszórni a liszttel és a pirospaprikával, jól össze keverni, és felengedni vízzel. Ekkor beletenni a húsleves kockát, a zeller szárat majd felforralni és utána szép lassan főzni. Jó fél óra főzés után beletenni a rizst, és addig főzni tovább amíg megpuhul a levesben. Ekkor állandó keverés mellett belecsorgatni a tejszínt és jól kiforralni.

Eperturmix

Mivel a mai nap megint igen meleg volt, így délelőtt gyorsan összedobtam egy kis eperturmixot. Majd betettem a hűtőbe párórára hűsölni. Délután a hűvös szobában, megelégedve az eredménnyel jóízűen kortyolgattam el.

eper
tej
tejszín
méz
vanília aroma
citromlé

Ezekből a hozzávalókból egy kancsóra valót, ízlés szerinti mennyiségben összeturmixolni, majd jól lehűteni és utána jóízűen elkortyolgatni

2009. május 20., szerda

Polenta


Ezt a köretet a tv-ben láttam és már többször elhatároztam hogy elkészítem ,de valahogy mindig elmaradt. Na, ma úgy döntöttem hogy a tejszínes csirkemáj mellé ez kitűnő köret lehet, és így végre elkészíthettem. Már a látottak alapján gondoltam, hogy csakis finom lehet, de még így is meglepetés ért. Remekül sikerült, és a két íz világ jól kiegészítette egymást. Kukoricadarát már többször is használtam főzéshez, de ezt a változatát is biztosan többször elfogom még készíteni.

2,5 dl kukoricadara
5 dl víz
1 db húsleves kocka
2-3 db újhagyma
10 dk sajt
1,5 dl tejszín
3 dk margarin
őrölt fehérbors


A kukoricadarát a vízzel, és a húsleves kockával elkeverni és feltenni főni. Közben állandóan kevergetni kell. Majd mehet bele a lekarikázott újhagyma. Ízesíteni közben még sóval és őrölt borssal. Ezután hozzáadni a margarint, és ha már teljesen felolvadt akkor mehet bele a reszelt sajt. Végül hozzáadni a tejszínt, és még így főzni tovább ameddig teljesen besűrűsödik.
A főzés ideje alatt folyamatosan kevergetni kell. Nagyon gyorsan elkészül, és még melegen tálalni kell. Bármilyen szaftos hús mellé kiváló köret.

Tejszínes-gombás csirkemáj

Még a múltkori nagy bevásárlás alkalmával vettem pár tálca csirke májat, és úgy döntöttem ma ebből készítem el az ebédet. Gombával, tejszínnel variálva különlegesen finom lett. Egy különleges körettel tálaltam, polentával, és az ízek remekül kiegészítették egymást. Nem is tudom régebben miért készítettem olyan ritkán májat, mikor nagyon finom tudd lenni. Na de mostantól sűrűbben kerül majd az asztalra.

50 dk csirkemáj
50 dk gomba
1 fej vörös hagyma
1,5 dl tejszín
2 db húsleves kocka
szerecsendió
őrölt fehér bors
majoránna
bazsalikom
kakukkfű
olíva olaj

A hagymát apró kockára vágni. A gombát felszeletelni, a májat pedig nagyobb darabokra vágni.
A hagymát az olajon elkezdeni párolni, majd hozzá adni a gombát és tovább párolni. Közben ízlés szerint fűszerezni. Pár perc után mehet bele a máj is, majd még pár percig párolni, és ezután felönteni a tejszínnel és addig főzni amíg besűrűsödik a szaftja.
Én kukorica darából készült polentával tálaltam.

2009. május 19., kedd

Epres gyümölcs saláta

Ma elég vegyes méretű epret sikerült vennem, mivel volt benne szép nagy, és elég aprócska is. Mivel a tortára már több nem fért, így készítettem még gyümölcs salátát is. Lehűtve tejszín habbal nagyon finom volt. Mézzel ízesítettem és ettől különlegesen finom lett.

50 dk eper
2 evő kanál méz
1/2 citrom leve

Az epret félbe vágni. A mézet kicsit megolvasztani, és hozzá csavarni a citrom levét. Jól összekeverni, majd az eperre önteni, és óvatosan kicsit összeforgatni. Hűtőbe tenni, és tálaláskor tejszín habbal díszíteni. Sajnos nem lehet abba hagyni úgy eteti magát.

Epres gyümölcstorta

Mivel itt van az eper szezon, és még bízom benne, hogy sokáig fog tartani, így ma egy finom és egyszerű tortát sütöttem. Ezt akár napi szinten megtudnám enni, de olyan sok jó receptem van, és mindet kiszeretném próbálni. Minden esetre a felét gyorsan elrejtettem a hűtőbe, így a délutáni nassolni való is megvan.

Tészta:

3 db tojás
6 ek víz
15 dk cukor
15 dk liszt
1/4 sütőpor

A tojások sárgáját jól kikeverni a cukorral, és 3 ek vízzel.
A tojások fehérjét pici sóval és 3 ek vízzel kemény habbá verni.
A lisztet összekeverni a sütőporral.
Végül a cukros tojássárgájára ráönteni a kemény habot, és a sütőporos lisztet, majd óvatosan összekeverni.
Egy gyümölcstorta formát jól kizsírozni, és megszórni zsemlemorzsával, majd beleönteni a masszát. Előmelegített sütőben, közepes lángon 20-25 perc alatt készre sütni.

Krém:

1 cs vaníliás pudingpor
3-4 ek  cukor
5 dl tej

A puding port simára keverni a tejjel, és a cukorral majd sűrűre felfőzni. A kihűlt tészta tetejére kenni még melegen.
Ízlés szerinti mennyiségű eperrel díszíteni, és színtelen torta zselével leönteni. Tejszín habbal tálalni.

2009. május 18., hétfő

Cseresznyés-mákos muffin



Megint muffint sütöttem, mert nem tudtam ellenállni ennek a receptnek sem. Trinity-nél láttam meg, igaz ő meggyel készítette el, és én csak annyit változtattam rajta, hogy cseresznye befőtt került a közepébe. Mivel nekem szilikonos formám van, és az kicsit nagyobb, így növeltem a túró mennyiségét a duplájára. Már sütöttem máskor is cseresznyével muffint, de akkor belekevertem a tésztába, és nem pedig a közepébe tettem. Nagyon ízlett, így biztosan máskor is szívesen megsütöm. Köszönöm a receptet Trinity!!!!



Hozzávalók:

2 db tojás
15 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor
10 dkg margarin
1 púpozott kanál tejföl
20 dkg túró
10 dkg mák
1 citrom reszelt héja
12 dkg liszt
1/2 sütőpor
fahéj
cseresznye



Mivel a muffin tészta nagyobb odafigyelést nem igényel, így külön-külön összekevertem a száraz, és a nedves hozzávalókat, majd összeöntöttem, és fakanállal  alaposan összekevertem.
A muffin formát kibéleltem papírral, majd az aljába egy kanál masszát tettem. Ezután mindegyikbe párszem cseresznye befőtt került. Végül a maradék masszát a cseresznyére kanalaztam.
Előmelegített sütőben, 170 fokon 20-25 perc alatt készre sütöttem. A sütőből kivéve rácsra helyeztem, és kihűtöttem a muffinokat.

Közben a tejszínt kemény habbá vertem, majd tálalás előtt a kihűlt muffinok tetejére kanalaztam.

2009. május 17., vasárnap

Epres tiramisu



Jó ideje szemezgetek ezzel a recepttel, és alig vártam hogy elkezdődjön az eperszezon. Sikerült is szép piros, érett epret vásárolni, így a mai desszert nem volt kétséges a számomra. Elkészítettem a hagyományos változatot is, és így kétféle tiramisu volt a desszert. Ez az epres változat is nagyon finom, így most nehéz volt a döntés melyiket is szeressem jobban. Bevallom, mindegyikből bevágtam egy jókora adagot. Igaz nagy lelkiismeret furdalás mellett.


Hozzávalók:

50 dkg eper
1 citrom leve
1 dl víz
2 cs vaníliás cukor
1 cs babapiskóta
25 dkg mascarpone
2,5 dl tejföl
3-4 ek cukor


A vizet a citromlével és a vaníliás cukorral felforralni, majd lehűteni hogy csak éppen langyos legyen.
Az epret jól megmosni, lecsepegtetni, és ízlés szerinti darabokra felvágni.
A mascarponét a tejföllel és a cukorral jó habosra keverni, majd hozzáadni az epret és így is jól kikeverni.
Egy jénaiba egymásmellé helyezni az egyesével a citromos-cukros szirupba mártogatott babapiskótát. Tetejére kanalazni a fele mennyiségű epres krémet, majd erre megint egy sor szirupba mártott piskótát helyezni. Tetejét befedni a maradék krémmel, és félbevágott eper szemekkel díszíteni.

Tálalás előtt pár órára hűtőbe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tiramisu.




A család nagy kedvencei közé tartoznak a finom krémes, habos, sütemények és a pohárkrémek. Így aztán a tiramisu is kiemelt helyet foglal el nálunk a kedvencek listáján. Legyen az az eredeti recept szerint készült, vagy tojás nélküli változat, esetleg éppen az adott idény gyümölccsel készített. Na, de ki is tudna ellenállni bármelyik változatának is, mert mi bizony nem. Gondolom a tiramisu recept senki számára nem ismeretlen, de azért én most megosztom mindenkivel, hogy hogyan is készítem.






Hozzávalók:

25 dkg mascarpone
4 db tojás
4 ek porcukor
1 ek kristálycukor
2 dl erős feketekávé
1 dl tej
2 cs vaníliás cukor
2 cs babapiskóta
4-5 ek Amaretto (mandula likőr)
cukrozott kakaó






A mascarponét keverjük ki a cukorral, és a vaníliás cukorral, majd egyesével keverjük hozzá a tojások sárgáját is.

A tojások fehérjét egy csipet sóval, és egy ek kristálycukorral verjük kemény habbá.
Ezután apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponés krémhez.

A lefőzött, erős feketekávét keverjük össze a tejjel, majd langyosítsuk meg. Ezután egyesével mártogassuk bele a babapiskótát, hogy egy kicsit beszívja magába a kávés keveréket.

A tál aljára rakjuk szorosan egymásmellé a kávéba mártott babapiskótát, majd locsoljuk meg ízlés szerint az Amaretto likőrrel.
Ezután kanalazzuk rá a mascarponés krém felét, és szórjuk meg cukrozott kakaóval, majd a maradék kávéba mártogatott babapiskótával fedjük be a krémes réteget. Ezután szintén locsoljuk meg a piskótát ízlés szerint likőrrel, majd kanalazzuk rá a maradék krémet, és szórjuk meg bőségesen a cukrozott kakaóporral.

Néhány órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém egy kicsit megdermedjen és az ízek kellően összeérjenek. (én mindig előző nap készítem el, és a hűtőben tárolom fogyasztásig)

Kevéssel tálalás előtt vegyük ki a desszertet a hűtőből, hogy ne legyen vad hideg, majd ízlés szerint fagylaltos kehelybe, vagy desszertes tányéron tálaljuk.

2009. május 16., szombat

Sajtos tejszínes sült krumpli


A mai ebéd második fogása sült csirkecomb volt, és ezt a különleges krumplit készítettem el. Még volt tavalyi krumpli, annak ez kiválóan megfelelt, és kicsit mégis más volt. Nagyon finomra sikerül, szerintem még hús nélkül is megállta volna a helyét egy salátával.

1 kg krumpli
15 dkg sajt
3 dl tejszín
2 dl tej
2 db tojás
1 cs újhagyma
ételízesítő
szerecsendió
őrölt bors


A krumplit felkarikázni, majd felét egy tepsibe tenni. Megszórni az ízlés szerinti fűszerekkel, majd rákarikázni az újhagymát és ráreszelni a sajt felét. Ezután befedni a maradék krumplival és a tetejét szintén megszórni a fűszerekkel.
A tojásokat kicsit felverni, majd állandó keverés mellett hozzáadni a tejszínt, és a tejet. Ezt a keveréket egyenletesen a krumpli tetejére önteni. Fóliával lefedni és kb. 1 órára közepes hőmérsékletű sütőbe tenni. Majd a fóliát levenni róla és megszórni a maradék reszelt sajttal, ezután visszatenni a sütőbe, hogy a sajt szépen rápiruljon a tetejére.

Grízgaluska levesbetét


Nagyon szeretem ezt a galuskát készíteni levesbetétnek. Finom és könnyű az állaga. Lehet közvetlen a levesbe is belefőzni, de ha pl. húslevesbe szánom akkor külön főzöm ki egy kis levesbe, és csak tálalás előtt teszem a leveses tálba. Másik habkönnyű galuskarecept itt található, igaz kicsit tovább tart, de azt is érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

4-5 ek búzadara
1 ek liszt
3 ek étolaj
1 db tojás


A búzadarát és a lisztet egy tányérba tenni és a közepébe kis mélyedést készíteni, majd beleütni a tojást, hozzáadni az olajat és a sót, majd jól összekeverni. 10-15 percet állni hagyni, és ezután kanállal a levesbe szaggatni. Várni míg felforr, majd mérsékelni a lángot, és pár percig együtt főzni, majd lezárni és a tetejét az edénynek teljesen lefedni, mert így még puhul a galuska.

Ragú leves

Már jó ideje nem főztem levest, így ma egy finom ragú levest készítettem. Ebben volt hús is, zöldségféle is így mindenkinek a kedvében jártam vele. Kicsit elsokalltam, mert jó nagy adag lett belőle, de így holnapra is megoldódott a leves kérdés.

50 dk sertés comb
sárgarépa
petrezselyem
zeller
vöröshagyma
1/2 paradicsom, és paprika
2 db babér levél
ételízesítő
szerecsendió
köménymag
egész bors
margarin

A húst és a zöldségfélét apró kockára vágni. Egy edénybe margarint tenni, majd rá húst és elkezdeni párolni. Ha már kezd kifehéredni mehetnek hozzá a zöldségek is és még tovább együtt párolni. Ezután megszórni egy pici liszttel és jól összekeverni, majd felönteni vízzel, és beletenni az ízlés szerinti fűszereket. Lassú tűzön puhára főzni, majd gríz galuskát szaggatni bele, amivel még párpercig együtt főzzük.

2009. május 15., péntek

Egyszerű és gyors reggeli

Egyszerű, gyors és még finom is. Legalább is nekem ízlett. Ezt a receptet a tv-paprikán láttam, és rögtön tudtam hogy megfogom csinálni. Kicsit féltem tőle, mert tartottam attól hogy a réteslap nagyon meg fog sülni. Látszatra valóban eléggé megpirult, de az ízén ez cseppet sem érződött. Finom ropogós lett. A tölteléket kétféle képen készítettem, volt csak zöldséges, és volt szalámis is. Kiadós reggeli volt, és mégis kicsit más.

1 cs réteslap
paradicsom
paprika
újhagyma
szalámi
tojás
sajt


A réteslapot egyenként összehajtani akkora méretűre hogy a margarinnal kikent muffin formába beleférjen.
Beleütni mindegyik közepébe egy egész tojást, majd megsózni.
Betenni a sütőbe és addig sütni, ameddig a tojás félig megsül.(ez látszik a fehérjén, mert elkezd kifehéredni) Ekkor kivenni a sütőből és beletenni a többi hozzávalót.
Én a félig megsült tojás tetejére, apróra darabolt szalámit,szeletelt paradicsomot, és paprikát tettem. A másik fajtába pedig szeletelt paradicsomot, paprikát és újhagymát tettem. Picit megsózni, majd a tetejére reszelt sajtot tenni. Végül visszatenni a sütőbe és addig sütni ameddig a sajt szépen ráolvad.
Melegen tálalni.

2009. május 14., csütörtök

Jégfelhő

Ez a nap sem telt el sütkérezés nélkül. Megint egy új receptet próbáltam ki, és nagyon ízlett, tehát ezután is elfogom készíteni. A receptben az volt írva hogy a tészta sütése odafigyelést kíván, mert eléggé szeret leragadni. Én ezt cáfolnám és nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, mert semmi ilyen nem történik ha jól bezsírozzuk a sütőpapírt.

Tészta:

7 tojásfehérje
7 ek cukor
7 ek liszt
1/2 cs sütőpor

A tojásfehérjét kemény habbá verni a porcukorral, majd óvatosan hozzákeverni a sütőporral összekevert lisztet.
Közepes nagyságú tepsit kibélelni sütőpapírral és jól megkenni zsírral. Erre a bezsírozott sütő papírra egyenletesen rákenni a masszát. Előmelegített sütőben közepes lángon 30 perc alatt készre sütni.

Krém:

7 tojássárgája
7 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
7 ek liszt
6 dl tej
15 dk margarin

A tojássárgáját kikeverni a cukorral, majd kevés tejet adni hozzá és a lisztet állandó keverés mellett simára keverni benne. Ezután hozzáadni a maradék tejet és szintén simára keverni. Közepes lángon állandó keverés mellett sűrűre főzni. Hagyni teljesen kihűlni és akkor hozzákeverni a margarint is.
A kihűlt tészta tetejére kenni ezt a krémet.

Hab:

5 dl Hulala(növényi tejszín)

A tejszínt kemény habbá verni, és a krém tetejére kenni. 1-2 órára hűtőbe tenni, így könnyebben lehet szeletelni.

2009. május 13., szerda

Köszöntő!!!

Nagy szeretettel köszöntöm a 10000. kedves idelátogató vendégemet!!!!!!!!





Természetesen mindenkit köszöntök, és köszönöm hogy megtiszteltek a látogatásotokkal!!!

2009. május 12., kedd

Baconban sült spenótos virsli

A tegnapi sült kacsa mellé készített krumplipüréből maradt, és mivel semmit nem szeretek kiönteni, így ma ezt a gyors sültet készítettem el mellé. Az utolsó spenótot szedtem le, így majd csak az ősszel tudom újra elkészíteni, de nagyon jó párosítás volt. A füstölt pulyka virsli és a bacon, finom ízt kölcsönzött a spenótnak.

12 szelet bacon
6 db füstölt virsli
spenót

A bacon tetejére ráhelyezni a megmosott lecsepegtetett spenótot, és erre rátenni a virslit. Feltekerni, majd egy jénaiba,(v. tepsibe) egymásmellé helyezni. 200 fokos sütőben szép pirosra sütni. Mire a szalonna megsül a spenót is megpárolódik, és a virslinek is ennyi sütési idő elegendő. A spenótot nem kell megsózni, mert átveszi a szalonna kellemes ízét.

Sült kacsa



Bevásárláskor mindig megállok a hűtőpultnál és nézegetem a szépen sorakozó pecsenyekacsákat. Jó, jó tudom hogy az igazi kacsasült egy szép, megtermett házi kacsából lenne, de annak az ára szinte megfizethetetlen, na meg én inkább a húsát szeretem, nem pedig a zsírját. Így aztán úgy gondoltam maradok e-mellett a kacsa mellett, és már pakoltam is a kosaramba.  Lehet hogy a házi tömésű kacsa finomabb, de én ezzel is nagyon elégedett voltam. Éppen annyira volt zsíros hogy szépen megsüljön. Semmi mással nem fűszereztem a kacsát csakis sóval. (ezt még az anyukámtól tanultam,) Azért egy kevés fűszert szórtam a kacsa köré, párolás előtt, de ez el is hagyható. Az előpárolástól a húsa finom omlós, majd a sütéstől a bőre szép piros, ropogós lett. Párolt káposztával, és krumpli pürével tálaltam, de ízlés szerint más körettel is kínálhatjuk.


Hozzávalók:

1 db pecsenye kacsa
1,5-2 dl víz


A kacsáról a túl zsíros részeket lefejtettem, és apró darabokra vágva tettem mellé a tepsibe. Kívül, belül jó alaposan besóztam, majd a tepsibe helyeztem, és köré szórtan egy kevéske majorannát, kakukkfüvet.  Ezután aláöntöttem a vizet,  majd fóliával lefedve közepes hőmérsékletű sütőben 2 óra alatt puhára pároltam.
Ezután a fóliát levéve szép piros, ropogósra sütöttem.

Tálalás előtt feldaraboltam, majd krumplipürével, és párolt káposztával kínáltam.

2009. május 10., vasárnap

Hamis dobostorta (hatlapos)



Ezt a receptet egy kedves ismerősömtől Timitől kaptam már elég régen, de valahogy mindig csak elméletben sütöttem meg. Készültem már rá többször is, de valahogy állandóan elmaradt. Na, de most nem hagytam magam eltántorítani, és végre megsütöttem. Nem is gondoltam hogy ilyen egyszerű, és ennyire finom. Az első falatnál pedig megvilágosodtam, hogy nagyon régen én már sütöttem ezt a süteményt csak akkor Hatlapos néven kaptam egy barát nőmtől. Egy biztos, mostantól kéznél fogom tartani a receptet.


Tészta hozzávalói:

50 dkg liszt
30 dkg margarin
2 egész tojás
20 dkg porcukor
1 dl tej
1/2 cs sütőpor


A lisztet a margarinnal elmorzsolni, majd hozzáadni a sütőport és a cukrot. Ezután mehet bele a 2 db tojás, és annyi tej hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. (nem kell a tejet egyszerre beleönteni, mert a liszt minőségétől függ hogy kell-e bele mind)
Jól összegyúrni, és 6 db kisebb cipóra osztani.
Egy kb. 20x30-as tepsi hátlapján előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben szép világos színűre sütni. (Én a tepsi méretével megegyező sütő papírt vágtam 2 db-ot és azon nyújtottam, és sütöttem meg. Majd könnyedén lehúztam róla és már nyújtottam is a következő lapot. Így nem kellett várni a sütés közben, mert folyamatosan haladtam vele.)
Teljesen hagyni kihűlni a lapokat, majd a krémmel megtölteni.


Krém hozzávalói:

7,5 dl tej
30 dkg cukor
10 dkg liszt
3 ek kakaó
25 dkg margarin
2 cs vaníliás cukor


A lisztet a tejjel simára keverni, majd hozzáadni a vaníliás cukrot és a kakaót is.  Jó sűrű pépet főzni belőle, majd hagyni teljesen kihűlni.
A margarint a cukorral habosra keverni, majd a kihűlt pépet apránként hozzákeverni.
A lapokat ezzel a krémmel megtölteni. A tetejét porcukorral megszórni és 1 napig állni hagyni hogy teljesen megpuhuljon a tészta.

Gombás csirkemáj

Valami könnyű kis ebédre gondoltam ma, és mivel volt itthon csirke máj, és gomba is így megszületett az ebédünk körvonala a gondolataimba. Ezt követte az elkészítés, majd az ebéd elfogyasztása. Dudára ettük magunkat, finom újkrumpliból készült petrezselymes krumplival tálaltam.

40 dk csirkemáj
50 dk gomba
1 db vörös hagyma
1 pohár tejföl
10 dk sajt
étel ízesítő
szerecsendió
őrölt fehér bors
majoránna
bazsalikom
kakukkfű

A gombát és a hagymát apró darabokra vágni, és pici olajon először a hagymát elkezdeni párolni, majd hozzá adni a gombát is. Ízlés szerint fűszerezni, és készre párolni, addig hogy a leve teljesen elpárologjon.
A májat pici olajon kicsit elősütni, fűszerezés nélkül.
Egy jénaiba belehelyezni a májakat egymás mellé, majd picit megszórni étel ízesítővel. Ezután rápakolni a párolt gombát. Tetejét tejföllel megkenni és reszelt sajttal megszórni.
Közepes hőmérsékletű sütőben szép pirosra sütni.

2009. május 9., szombat

Karamellkrémes muffin



Ma nem volt időm nagyobb sütkérezésre, így muffint sütöttem. Karamellkrémmel töltöttem meg, és ettől igen finomra sikerült. Tetejére csokoládé kalapot ültettem, ettől pedig még mutatós lett. Így a mai desszert krémes is volt, csokis is volt, na meg persze nagyon finom is volt. Valóban már csak múlt időben beszélhetünk róla, mert mind az utolsó morzsáig elfogyott. Természetesen a dicséretet ma is bezsebeltem érte, és ez igen jólesett.



Tészta hozzávalói:

15 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
1 ek kakaó
4 db tojás
12 dkg cukor



A tojássárgáját habosra keverni a cukor kétharmadával.
A tojások fehérjét kemény habbá verni a maradék cukorral.
A lisztet összekeverni a kakaóval, és a sütőporral, majd hozzákeverni a tojássárgához.
Ezután óvatosan hozzákeverni a felvert habot.
Belekanalazni a muffin formába, és közepes lángon kb. 20 perc alatt készre sütni.
Teljesen hagyni hogy kihűljön, majd mindegyiknek a tetejét levágni.


Krém hozzávalói:

1 cs karamell pudingpor
3 dl tej
2-3 evő kanál cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín)



A pudingport simára keverni a tejjel és a cukorral, majd felfőzni, és hagyni teljesen kihűlni.
A Hulalát kemény habbá verni, és a kihűlt pudinggal óvatosan összekeverni. Habkinyomóba tölteni és a muffin tetejére nyomni.
A levágott tésztát olvasztott csokoládéba mártani, rácsra tenni amíg megszilárdul, majd a krém tetejére helyezni.


2009. május 8., péntek

Fantás süti


Ma folytatódott a fiúk kényeztetése, és ezt a sütemény készítettem el nekik. Már nagyon sokan megsütötték az ismerőseim közül, de én mindig csak az elhatározásig jutottam el. Viszont most eljött az idő, és nagy lendülettel neki láttam. Nagyon finom lett, és biztosan többször megfogom sütni ezután. Persze a fiúknak is nagyon ízlett, és ennek örülök. Így holnap folyt. köv.

7 db tojás
2 ek kakaó
5 ek liszt
7 ek cukor
1 dl olaj
1 cs sütőpor
1/2 kg túró
20 dk porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 db margarin
7 dl Fanta(v. bármilyen narancslé)
2 cs vaníliás pudingpor

A tojások sárgáját jól kikeverni a cukorral, majd hozzáadni a sütőporral elkevert lisztet, az olajat, a kakaót.
A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verni, és óvatosan az előző masszához keverni.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe önteni, és előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben, mint a piskótát megsütni. Majd hagyni teljesen kihűlni.

A margarint kikeverni a cukorral, majd hozzáadni a túrót, és azzal is jól kikeverni.
A teljesen kihűlt tészta tetejére kenni a túrós krémet.

A pudingport simára keverni a Fantával, és sűrű krémmé főzni, majd ezt is kihűteni, de közben többször megkeverni.
Ha már teljesen kihűlt, a túrós-krém tetejére kenni és párórára hűtőbe tenni.

Bodzafánk.





Ezt a receptet nem is olyan régen Miss muffin oldalán találtam és rögtön megtetszett. Nagyon vártam, hogy elkezdjen virágozni a bodza, és ma végre sikerült néhány szebb virágot leszednem a bodzabokorról. Így aztán gyorsan neki is láttam a fánksütésnek. A recept végén ez állt "isteni finom" és én ezt csak megerősíteni tudom, mert valóban ISTENI FINOM!!!! Mindazoknak a figyelmébe ajánlom ezt az egyszerű receptet, akik szeretik a virágokkal, most éppen bodzavirággal készült süteményeket. Ezúton is köszönöm Miss Muffinak ezt a remek receptet.






Hozzávalók:

15 dkg liszt
2 kisebb tojás
1,5 dl tejszín
1 dl szénsavas ásványvíz
1 cs vaníliás cukor
csipet só
2-3 marék bodzavirág
bőséges olaj a sütéshez







A bodzavirágot alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd csipkedjük le a szárról.

A tojást  keverjük össze a vaníliás cukorral, és egy csipet sóval, majd keverjük hozzá a tejszínt, és a szénsavas ásványvizet is.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, és keverjük simára a masszát. Végül keverjük bele a lecsipkedett bodzavirágot is. (egy sűrűbb palacsintatésztát kell hogy kapjunk, ha szükséges még egy kevés lisztet keverhetünk hozzá)

Egy serpenyőbe öntsünk bőségesen olajat, majd hevítsük fel. Amikor már kellően felforrósodott az olaj, egy evőkanállal kanalazzunk bele kis halmokat a masszából. Ezután vegyük kisebbre a lángot, majd többször átfordítva, süssük szép pirosra a fánkokat.

A megsült fánkot szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd még melegen, hempergessük meg vaníliás cukros-fahéjas-porcukorba.

Az elkészült fánkot, még melegen tálaljuk, mert akkor a legfinomabb.

Spenótos palacsinta

Már nagyon a vége felé közeledik a spenótom, hamarosan már nem lehet róla szedni. Ezért ma ezt a palacsintát készítettem el ebédre. Sajnálom mert igen szeretem, de sorban jönnek a többi finom zöldségfélék és azokból is sok finomság készül majd. Ősszel pedig újból a spenóté lesz a főszerep.

Palacsintához:

1 db tojás
20 dk liszt
tej
szénsavas ásvány víz
40 dk spenót
pici olaj

A spenótot puhára főzni, lecsepegtetni, és összeturmixolni. A többi hozzávalóból palacsinta tésztát keverni , majd hozzá adni a spenótot is. Rendesen kisütni mint a palacsintát.

Töltelékhez:

4 db tojás
2 dl tejföl
10 dk sajt


A tojásokat jól kikeverni a tejföllel, sózni, majd rántottát sütni belőle.

Összeállítás:

A palacsintákat megtölteni a rántottával, feltekerni és egy jénaiba egymás mellé helyezni. A tetejét tejföllel megkenni és reszelt sajttal megszórni.
Közepes hőmérsékletű sütőben szép pirosra sütni.

2009. május 7., csütörtök

Rákóczi túrós.





A túrós sütemények egytől-egyig a kedvenceink közé tartoznak, így a Rákóczi túróst is szívesen sütöm. Az elősütött omlós linzertésztát vékonyan lekentem házi sárgabarack lekvárral, majd arra került a mazsolás-túrós töltelék. A mazsolát persze ki is hagyhatjuk, de mivel mi szeretjük, így én nem sajnáltam ki belőle. A majdnem készre sütött sütemény tetejére végül rákerült a habkorona, majd kb. fél órára visszatettem a sütőbe száradni. Ezután már csak türelmesen ki kellett várni hogy kihűljön, majd felszeletelés után el is kezdődhetett a kóstolás.





Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:

25 dkg liszt
15 dkg vaj (v. 10 dkg zsír)
8 dkg porcukor
1/2 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás
1 ek tejföl
reszelt citromhéj
csipet só



A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat, és morzsoljuk össze. (én zsírt adtam hozzá, mert attól omlósabb lesz a tészta)

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojást és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Egy sütőpapírt enyhén lisztezzünk meg, és nyújtsuk ki rajta tepsi méretűre a tésztát, majd legalább egy fél órára tegyük hideg helyre.

Ezután a sütőpapírral együtt, emeljük át a tepsibe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 12-15 perc alatt világos zsemleszínűre a tésztát. (én légkeverésnél 150 fokon 12 percig sütöttem)

Az elősütött tésztát ezután vegyük ki a sütőből, majd kenjük meg vékonyan ízlés szerinti lekvárral, és kanalazzuk rá a túrós tölteléket.






Túrós töltelék hozzávalói:

75 dkg túró
4 ek búzadara
2 egész tojás
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
mazsola (ízlés szerint)
reszelt citromhéj



A túrót alaposan keverjük össze 15 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a búzadarával, és a tojássárgával, valamint ízlés szerinti mennyiségű mazsolával. (a mazsola el is hagyható)

A tojásfehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a porcukrot, és keverjük kemény habbá.

Ezután az ízesített túróhoz apránként, óvatosan keverjük hozzá a keményre habot. (fakanállal keverjük össze vigyázva hogy a hab ne nagyon törjön)

Az összekevert túrós tölteléket ezután kanalazzuk rá a lekvárral megkent tészta tetejére, majd egyenletesen simítsuk el.

Ezután tegyük vissza a sütőbe, és süssük még 30 percig.





Tojáshab hozzávalói:

3 db tojás fehérje
15 dkg kristálycukor


A tojásfehérjét kezdjük el habbá keverni, (verni) majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adagoljuk hozzá a kristálycukrot.

Ezután addig keverjük, (verjük) még jó kemény habot nem kapunk.

Ezután a keményre felvert tojáshabot egyenletesen simítsuk rá a sütőből kivett sütemény tetejére, majd tegyük vissza a kb. 100 fokos sütőbe. (ízlés szerint díszíthetjük a hab tetejét)
A kb.100 fokos sütőben kb. fél óra alatt szárítsuk meg a habot a sütemény tetején. (akkor van készen, amikor a hab elkezd színesedni)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


Vörösboros eperkrémleves

Ma olyan gyönyörű eprek mosolyogtam rám a boltba, hogy nem tudtam, igaz nem is akartam nekik ellenállni. Szeretem csak úgy magában, főleg most már, hogy finom édes, de süteménybe, levesbe is szívesen teszem. Tavaly hetekig tartott a bőséges eper özön, remélem hogy idén is így lesz, mert igen sokféleképpen szeretném elkészíteni. Ma egy könnyű krémes levest készítettem, lehűtve nagyon finom. Lehetett volna még kis tejszínhabbal felturbózni, de azt már kicsit soknak találtam , mivel a második fogás sütemény volt. De legközelebb jó sok tejszínhabbal fogom tálalni.

30 dkg eper
3 dl édes vörösbor
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 dl víz
1/2 cs vaníliás pudingpor
2 cs vaníliás cukor
cukor
1 tojássárgája

Az epret 2 dl vörösborral, és ízlés szerinti mennyiségű cukorral feltenni főni.
Ha már elég puha, levenni és összeturmixolni.
A pudingport jól kikeverni a vízzel, majd a leturmixolt epret visszatenni a tűzre, és állandó keverés mellett belecsorgatni . Felforralni, és kevergetés mellett mehet bele a tejföl, a tejszín és a maradék 1 dl bor. Jól kiforralni, de főzni már nem kell.
A tojássárgáját kikeverni egy pici cukorral, és ha a leves már csak langyos ezt is belekeverni. Finom krémes lesz tőle. Lehűtve tálalni.

2009. május 6., szerda

Tengeri halfilé citromos mártással

Már tegnap eldöntöttem, hogy ma ezt a finomságot készítem el. Volt itthon hal, és karfiol már csak brokkolit kellett venni hozzá. Hát nem mondhatnám hogy valami mesés kinézete volt, de úgy beleéltem magam abba hogy ma ezt fogok párolni a hal mellé, hogy még ez sem tudott eltántorítani. És kicsit azzal nyugtattam magam ebédnél, hogy ma milyen egészségeset főztem. Minden esetre nagyon finom volt.

tengeri halfilé
1-2 db citrom
színes bors
olíva olaj
1 ek liszt
2 dl tejszín
pici margarin

A halat kicsit besózni, citrommal megcsepegtetni és megszórni színes borssal, majd állnihagyni.
Kevés olajat melegíteni egy serpenyőbe, és ebbe párperc alatt, egyszeri átfordítással megpárolni a halat. Majd egy tányérra kiszed, és melegen tartani.
A visszamaradt olajba egy kis darab margarint felolvasztani, majd megszórni a liszttel és pár pillanatig pirítani. Ekkor levenni a tűzről és állandó keverés mellett hozzáadni a tejszínt és az ízlés szerinti mennyiségű citrom levet, ha kell még utána ízesíteni. Ha már simára kevertük, akkor visszatenni a tűzre és jól kiforralni. Amennyiben túl sűrű lenne, kicsi tejjel hígíthatjuk.
Ezután belehelyezzük a megpárolt hal darabokat, és jól összeforraljuk. Főzni már nem kell.
Én párolt karfiollal és brokkolival tálaltam, de a krumplipüré is illik hozzá.