2009. április 30., csütörtök

Karfiolkrémleves.




A zöldségesnél ma megláttam egy szép karfiolt, és rögtön el is döntöttem, hogy krémlevest főzök belőle. Szeretem a krémleveseket, mert nem csak egyszerűen elkészíthetőek, hanem mellette még nagyon finomak is. Egyik kedvencem pl. ez a karfiol krémleves, mely az ízesítésnek köszönhetően, nem a megszokott ízek köszönnek vissza, kanalazgatás közben. Itt a tavasz, és szerencsére egyre több friss zöldségféle kerül ilyenkor a kosarunkba, majd a fazékba, melyekből ízlés szerint pl. krémleveseket is főzhetünk.






Hozzávalók:

1 db karfiol
1 db vöröshagyma
3 db húsleves kocka
1 tk liszt
1 db babérlevél
 kakukkfű
szerecsendió
őrölt fehér bors
1 ek mustár
1 l víz
2 dl tejföl
5 dkg vaj

Tálaláshoz reszelt sajt, és ropogósra sült sajttal megszórt kifli.



A hagymát vágjuk fel apróra. A karfiolt szedjük rózsáira.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pár perc alatt, pároljuk üvegesre. 

Ezután szórjuk meg a liszttel, és kevergetve pirítsuk világos színűre, majd öntsük fel a vízzel. Ezután tegyük bele a karfiolrózsákat., a leveskockát, a babérlevelet, ízlés szerint kakukkfüvet, szórjuk meg őrölt fehér borssal, és szerecsendióval. Forraljuk fel, majd főzzük puhára a karfiolt.

Amikor a karfiol teljesen megpuhult, vegyük le a tűzről, és vegyük ki belőle a babérlevelet, majd botmixerrel pépesítsük a levest. Ezután tegyük vissza a tűzre, és forraljuk fel újra.

A tejföl és a mustárt keverjük simára egy kevés levessel, majd a forrásban lévő levesbe, állandó keverés mellett, csorgassuk bele. Ezután kevergetve főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről.

Ameddig a leves fől, szeleteljük fel a kiflit, szórjuk meg reszelt sajttal, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, süssük szép pirosra, ropogósra.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, szórjuk meg reszelt sajttal, majd a ropogós kiflikarikákkal kínáljuk.

2009. április 29., szerda

Túrós Túró Rudis muffin.




Megint muffin!!!! A gyerekek kedvencének (na, meg persze a felnőttek is szeretik, legalábbis én nagyon) számító Túró Rudit egy kis ötlettel belerejthetjük a muffinba. Mivel szeretem külön a túrós, és külön a Túró Rudis muffint is, ( recept itt megtalálható) így biztos voltam benne, hogy így együtt is kedvünkre való lesz. Nem tévedtem, mert a muffin tésztája finom szaftos, a közepében pedig meglapuló Túró Rudival nagyon finom.Gyerekek, felnőttek egyaránt szeretni fogják.






Hozzávalók 12 db muffinhoz:

20 dkg liszt
1 cs sütőpor
7 dkg margarin
csipet só
2 cs vaníliás cukor
3 egész tojás
20 dkg túró
1 dl tej
4 db óriási Túró Rudi



 A Túró Rudikat egyesével, óvatosan vágjuk fel három egyforma darabra, majd tegyük félre.

A lisztet szitáljuk bele egy tálba, majd keverjük hozzá a sütőport, és egy csipet sót. (ízlés szerint mazsolát is keverhetünk bele)

A puha margarint keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az egész tojásokat, a tejet, és a túrót is.

Ezután öntsük hozzá a lisztes keverékhez, majd keverjük alaposan össze.

A muffin formát béleljük ki papírkapszlival (v. szilikonos formával) majd mindegyikbe tegyünk egy-egy kanál masszát. Ezután mindegyik közepébe nyomjunk bele egy-egy darabot a feldarabolt Túró Rudiból. Végül kanalazzuk rá a maradék masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk.

2009. április 28., kedd

Ananászos répa torta.

Olyan édesség éhes lettem, de nem szerettem volna ma sok időt tölteni a sütéssel, ezért ezt a tortát készítettem el. Gyorsan összeállítottam, és amíg kisült tudtam végezni a dolgomat, majd jólesően álltam neki falatozni. Az egész konyhát elárasztotta a finom, fahajas és mézeskalács illat. Igaz gyönyörűen sütött a nap, nekem mégis téli hangulatom lett tőle.

20 dk sárgarépa
1 doboz ananász konzerv
15 dk darált dió
35 dk liszt
1 cs sütőpor
20 dk cukor
2 cs vaníliás cukor
3 db tojás
1,5 dl olaj
1,5 dl ananászlé
fahéj
mézes fűszerkeverék

A sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszelni. Az ananászt apró darabokra vágni.
A lisztet elkeverni a sütőporral, fahéjjal, mézes fűszerkeverékkel, és a cukorral.
A tojásokat jól kikeverni az olajjal és az ananász levével, majd hozzákeverni a darált diót, és végül a lisztes egyveleget. Jól összekeverni, és egy sütő papírral bélelt tortaformába önteni.
Előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben 60 perc alatt készre sütni.
Ha teljesen kihűlt a tetejét lekvárral megkenni, és darált dióval megszórni.

Tarhonya


Szívesen készítek tarhonyát a pörkölt húsok mellé. Erről a köretről mindig a gyermekkorom iskolai napközis étkeztetése jut eszembe. Abban az időben már ránézni sem tudtunk, mert szinte örökké ezt ettük. Jó ideig száműzve volt a konyhámból, de egyszer csak nosztalgiából elkészítettem. És valahogy sokkal finomabb volt, mint ahogy emlékeimben élt. Azóta már nincsenek fenntartásaim, és sokszor elkészítem.

3 dl-es bögre tarhonya
6 dl víz
olíva olaj

A tarhonyát kevés olíva olajon elkezdem pirítani. Amikor már szép aranybarna színt kap, felengedem kétszeres mennyiségű vízzel. Ízlés szerint sózom, majd egy lefedhető tetejű jénaiba teszem. Lefedve behelyezem a mikróhullámú sütőbe, és közepes állásnál, 30 perc alatt készre párolom. Természetesen a tűzhely sütőjében is elkészíthető, közepes hőmérsékleten 30 perc alatt.

Tejfölös csirke pörkölt

Ma tejfölös csirkecombot főztem ebédre tarhonyával. Egész csirkéből szoktam készíteni, de most csak comb volt itthon, így abból készült. Tejfölösen, és jól befűszerezve kitűnő ebéd volt. Tarhonyával és uborka salátával tálaltam.

4 db csirkecomb
1 db vörös hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 pohár tejföl
pirospaprika
étel ízesítő
piros arany
majoránna
szerecsendió
őrölt kömény

A hagymát apróra vágni és elkezdeni párolni kevés olíva olajon, pár perc után hozzá adni a felszeletelt paprikát és paradicsomot. Majd hozzá adni a feldarabolt húst, és fehéredésig együtt párolni. Ekkor beletenni az ízlés szerinti fűszereket, kicsit összeforgatni, majd felönteni annyi vízzel hogy ellepje. Felforralni és ekkor beletenni a tejfölt, majd lassú tűzön szép lassan puhára főzni . Mire a hús elkészül a szaftja is szépen besűrűsödik.

2009. április 27., hétfő

Sült banán


Ma sikerült vennem jó érett banánt, és ezért gyorsan kipróbáltam ezt a receptet. A tv-paprika egyik adásában láttam, és nagyon megtetszett. Rántott banánt már többször készítettem, és az is nagyon ízlett, na ezen felbuzdulva, gondoltam rossz ez sem lehet. És valóban nagyon finom volt. Én pudingot főztem hozzá, a tv-ben vanília fagyival tálalták. De a hideg puding is illik hozzá.


4 db érett banán
1 cs vaníliás pudingpor
0,5 dl tej
2-3 ek cukor


Egy tepsibe sütő papírt tenni, és ráhelyezni a banánokat. Közepes hőmérsékletű sütőben 30 perc alatt készre sütni. Akkor lesz megfelelően megsülve, ha már jó barna a színe. Ekkor a sütőt lezárni és még pár percig bent hagyni.

A pudingport a tejjel és a cukorral simára keverni, majd sűrűre főzni. Hagyni teljesen kihűlni, majd hűtőbe tenni hogy jó hideg legyen.
Tálaláskor a banánt felnyitni, a pudingot mellékanalazni, és a banán kiszivárgó levével meglocsolni.

Gyümölcsös muffin



Ezt a receptet egy kedves Philadelphiában élő barátnőmtől kaptam. Mivel elég sokszor sütök muffint,és minden új receptet szeretek kipróbálni természetesen erre is sor került. Nagyon finom, könnyű lett a tésztája. A tetejére rászórt cukros keveréktől pedig finom ropogós lett.


Hozzávalók 12 db muffinhoz:

20 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
1 mk szódabikarbóna
15 dkg cukor
1 dl olaj
1 db tojás
1 dl tej
1 cs vaníliás cukor
ízlés szerinti gyümölcs



Összekeverjük a lisztet a sütőporral. A cukrot kikeverjük a tojással, az olajjal, és a tejjel, majd a kétféle keveréket összekeverjük. Ízlés szerinti gyümölcsöt keverhetünk még hozzá. Ezután a papírral kibélelt formába kanalazzuk a tésztát, majd megszórjuk a morzsával.


Morzsa hozzávalói:

3 dkg margarin
kristálycukor
liszt


A margarinhoz annyi cukrot és lisztet keverünk, hogy jó morzsalékos legyen. Ezután a formában lévő tészta tetejére szórjuk rá.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük készre.
(én már megsütöttem cseresznyével, meggyel és áfonyával is)

Tálalás előtt hűtsük langyosra a  muffinokat.

Rizottó.


Ma rizottót készítettem ebédre. A tegnapi húslevesből elég sok főtt hús megmaradt, ezért esett erre a választásom. Már többször is készítettem, de kicsit mindig másképpen. Most sem történt ez máshogyan. Természetesen barna rizsből, és most Mexikói zöldség keverékből készült. Kiadós, és egyszerű az elkészítése, és így a maradék főtt húst is feltudtam használni hozzá. Emlékszem annak idején az anyu sokszor készített a vasárnapi húslevesben főtt húsból, és zöldségekből rizottót.

125 dkg barna rizs(1 tasak)
30 dkg Mexikói zöldség keverék
20 dkg főtt hús
őrölt fehérbors
olíva olaj

A rizst a tasakon lévő utasítás szerint készre főzni. Ez több időt vesz igénybe mint a hagyományos fehér rizs elkészítése, de finom, és kicsit talán más ízvilág.
A Mexikói zöldséget egy lefedhető jénaiban, mikrohullámú sütőben puhára párolni.
A húslevesből kivett főtt húst felkockázni, majd egy edénybe olíva olajon kicsit megfuttatni.
Amikor a húst már megfelelőnek találjuk hozzáadni a rizst, és sózni valamint őrölt borssal ízesíteni. Jól összekeverni, majd hozzáadni a megpárolt zöldséget. Óvatosan összeforgatni, és kicsit még összemelegíteni.

2009. április 26., vasárnap

Meggyes túrókrém torta

A mai ebéd a hagyományos húsleves, rántott hús volt. Desszertnek viszont egy tortát készítettem. Ezt nem kell sütni, gyorsan elkészül, igaz 2-3 órát a hűtőben kell pihentetni. Most meggyes -túrókrémet használtam az elkészítésnél, de többféle ízesítésben is lehet kapni és mindegyik ízesítés nagyon finom. Szerintem ha nem kapunk az üzletben, akkor gyümölcs joghurtból is készíthetjük, mert az állaguk megegyezik.

20 db babapiskóta
10 dkg margarin
pici tej


A babapiskótát összemorzsolni, majd hozzáadni a megolvasztott margarint és annyi tejet, hogy összeálljon a massza. Ezután egy torta forma aljába sütő papírt tenni és erre rányomkodni a masszát. 30 percre hűtőbe tenni , majd a papírt levenni róla és visszahelyezni a formába.

1 cs vaníliás pudingpor
1 db ízesített túrókrém
1 cs vaníliás cukor
10 dkg cukor
10 g zselatin
3,5 dl víz
5 dl Hulala(növényi tejszín)

A puding port 2,5 dl vízben simára keverünk, majd sűrű krémmé főzzük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A túró krémet a cukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pudingot és szintén jól összekeverjük.
1 dl vizet felforralni, majd levenni a tűzről és állandó keverés mellett feloldani benne a zselatint. Hagyni teljesen kihűlni, és ezt is a túrókrémhez keverni.
5 dl Hulalát kemény habbá verni, és apránként óvatosan kevergetve a krémhez adni.
Végül a krémet a tortaformában lévő piskóta alapra halmozni, és tetejét elsimítani, majd színes torta darával megszórni.
2-3 órára hűtőbe pihentetni.
Lehet még a tetejét meggyel díszíteni, és torta zselével leönteni.

2009. április 25., szombat

33.

33. Igen már a 33. Még csak a 33. Egy életből kevés, egy házasságból igen szép számnak tűnik. Tegnap volt a házassági évfordulónk és ma ünnepeltük meg. Na nem volt ez nagy ünneplés, végül is nem egy kerek szám, de azért minden évben megemlékezünk róla. Ez most is így történ, együtt töltöttük az egész napot, és egy vacsorával koronáztuk meg a kedvenc csárdánkban. Kívánok még magunknak legalább ugyan ennyi, és ugyan ilyen éveket mint ez a 33 volt.

És most essen szó a vacsoráról is. Gombás harcsapaprikás-tejfölös túrós csusza volt a fő étel. Igen szép nagy adag, de olyan finom hogy a tányérunk teljesen üres lett.

Desszertnek pedig a csárda specialitását kértük: Mákos lütyüt-vanilia fagyival. Ez megkoronázta a vacsorát, mert várakozáson felüli volt.



2009. április 24., péntek

Sertés pörkölt

Ma egy igazi magyaros ételt főztem, sertés pörköltet. Egyre ritkábban kerül az asztalra pedig egyik kedvencünk, de sajnos mindig meglátok egy új receptet és az kerül terítékre. Na de ma eljött a pörkölt ideje. Nagy sikere volt, szerintem ez annak köszönhető hogy már igen régen főztem. Friss salátával, és galuskával tálaltam, és mondatom fogyó kúrát, diétát félre téve jól belaktam belőle.

1 kg sertés comb
1 db vöröshagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
pirospaprika
fűszerek ízlés szerint: só, étel ízesítő, majoránna
bazsalikom, szerecsendió, őrölt kömény
csípős pirosarany
olíva olaj

A húst és a hagymát felkockázni. Egy edénybe beleönteni egy kevés olíva olajat, majd rátenni a hagymát és elkezdeni párolni. Közben hozzáadni a szeletelt paradicsomot és paprikát és tovább párolni. Párperc után hozzáadni a megmosott, lecsepegtettet húst, és fehéredésig párolni. Ekkor hozzáadni az ízlés szerinti fűszereket, megszórni a pirospaprikával, és jól összekeverni. Majd felönteni annyi vízzel hogy ellepje. Lassú tűzön addig főzni ameddig a hús megpuhul és a szaftja besűrűsödik.

2009. április 23., csütörtök

Sóska leves.



Ma megint sóska készült ebédre!!!! Mivel még volt friss sóska, így levest főztem belőle. Most egy időre megettem a sóskaadagomat, de szerencsére a fagyasztóba is került, így bármikor elővehetem, és már készülhet is a finomság.


Hozzávalók:

30 dkg sóska
1 db vöröshagyma
3 dkg margarin
1 tk liszt
cukor(v. édesítő)
1 db húsleves kocka
őrölt bors
8 dl víz
1 dl tejszín(v. tejföl)


 A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a felhevített margarinhoz, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a sóskát, és addig pároljuk, még a sóska összeesik, majd szórjuk meg a liszttel, és keverjük alaposan össze.

Ezután öntsük fel a vízzel, szórjuk meg egy kevés cukorral, ízlés szerint őrölt borssal, adjuk hozzá a leveskockát, majd főzzük kb. 10 percig. Ekkor vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük.(ha szükséges ízesítsünk utána)

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd csorgassuk hozzá a tejszínt, és melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.

Közben egy serpenyőben süssük szép pirosra, ropogósra a vékonyra szeletelt bacont. Egy másik serpenyőben pedig pár pillanat alatt pirítsuk meg a szeletelt mandulát.

Tálaláskor szedjük a tányérba a levest, ízlés szerint szórjuk meg a pirított mandulával, és a pirosra-ropogósra sült baconnel kínáljuk.

2009. április 21., kedd

Almás krémes

Holnap vendégségbe megyek, és jó szokásomhoz híven süteményt is viszek. Almás pitére gondoltam, de a végén mégsem azt sütöttem. Szeretnék valami különleges finomsággal kedveskedni. Az almához ragaszkodtam, de legyen krémes is, és a csokoládét sem szerettem volna kihagyni. Így a süteményes könyv előkerült, és erre a finomságra esett a választásom.

Tészta:

60 dk liszt
20 dk margarin
15 dk porcukor
1 cs sütőpor
2 cs vaníliás cukor
tejföl

A margarint elmorzsolni a liszttel, majd hozzáadni a többi anyagot és annyi tejfölt hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.Közepes méretű tepsi hátlapján 3 lapot sütünk belőle, előmelegített közepes hőmérsékletű sütőben.

Krém:

4 dl tej
2 cs vaníliás pudingpor
1 cs vaníliás cukor
2 db tojás
20 dk margarin
15 dk porcukor

A pudingport simára keverni a tejjel, és az egyenként hozzáadott egész tojásokkal, majd állandó keverés mellett sűrű masszává főzzük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A margarint jól kikeverni a cukorral. Majd hozzákeverni a kihűlt pudingot és együtt szintén jó habosra keverjük.

Almás töltelék:

1,5 kg alma
5 dk margarin
10 dk cukor
fahéj

Az almát meghámozzuk és nagylukú reszelőn, lereszeljük. Egy edénybe felolvasztjuk a margarint, és hozzáadjuk az almát, a cukrot és az ízlés szerinti mennyiségű fahajat. Addig pároljuk ameddig a leve teljesen elpárolog. Ezután ezt is hagyjuk teljesen kihűlni.

A tepsibe aminek a hátlapján sütöttük a lapokat, belehelyezünk egy lapot. Ennek a tetejére egyenletesen rákenjük a pudingos krémet, és a tetejére helyezzük a következő lapot. Erre a lapra rákenjük a megpárolt kihűlt almát, és befedjük a maradék lappal. A tetejére olvasztott csokoládé kerüljön.
Egy napig állni hagyjuk, hogy a lapok teljesen megpuhuljanak.


Sóska főzelék.




Ma végre sikerült beszereznem egy nagyobb mennyiségű sóskát, így már el is volt döntve, mi lesz a mai ebéd. Sokan nem szeretik, pedig nagyon finom, és tele van vitaminnal. Mivel nagyobb mennyiséget vettem, így nem csak ebéd készült belőle, hanem a maradékot előpároltam, bedobozoltam, és a fagyasztóba került. Télen jó lesz majd elővenni, és gyorsan készre főzni.



Hozzávalók:

2 nagy marék sóska
5 dkg margarin
1 ek  liszt
cukor (v. édesítő szer)
tej


A margarint megolvasztani, majd a megtisztított, és nagyobb darabokra vágott sóskát hozzáadni.Ezután elkezdeni párolni, hogy a sóska összeessen. Közben cukorral ízlés szerint ízesíteni.

Pár perc után, a liszttel megszórni, jól összekeverni, és állandó keverés mellett felönteni egy pohár tejjel. Kézi habverővel simára keverni, jól kiforralni, és addig főzni, hogy ízlés szerint besűrűsödjön.(főzés közben, ha szükséges még tejet önteni hozzá, hogy ne legyen túl sűrű)
 
Tálaláskor ízlés szerint főtt krumplival, és tojással kínálni..

2009. április 20., hétfő

Hab és sütemény kinyomó

Próbálkoztam többféle hab kinyomóval, de egyik sem volt az igazi. Vásárlás alkalmával szeretek a konyhai eszközök között nézelődni, és ha valami kedvemre valót találok természetesen vásárolni is. Mivel elég sok időt töltök főzéssel, szeretem ha a segítségeim valóban a segítségemre vannak, és nem kell bosszantanom magam azon hogy nem sikerül amit elterveztem. Egy ilyen nézelődés alkalmával találtam rá erre a hab és sütemény kinyomóra. Rögtön megtetszett és meg is vettem. Nem bántam meg, mert sokféle forma tartozik hozzá. Finom tea süteményt lehet készíteni vele, és a hab kinyomása is nagyon egyszerű és praktikus. Aki rászánja magát hogy lecserélje a régi hab kinyomóját bátran merem neki ajánlani, nem fog csalódni benne.


Szilikonos kenő ecsetek

A nagymamám még kenő tollat használt a sütemények tetejének a kenéséhez. Az anyukám már kenő ecsetet, és én magam is sokáig. Több darabot is elhasználtam, mivel egy idő után tönkre ment. Nem is olyan régen, bevásárlás alkalmával megláttam ezeket a szilikonos ecseteket. Nagyon megörültem neki és rögtön a kosaramba tettem ezzel a jelszóval "ez bizony kell nekem". És állíthatom jó választás volt. Szépen meglehet vele kenni a süteményt, és nem utolsó sorban még csak nem is hullik a szőre. Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek.

karalábé leves

Itt van a tavasz, és ezzel együtt a friss zöldségek ideje is elérkezett. Nagyon szép karalábét láttam a zöldségesnél, és rögtön megfogalmazódott bennem, ma karalábé levest főzök. Volt itthon a napokban elkészített csirke májról leszedett szív, így ezt is beletettem. Jó tejfölösen szeretjük, és mivel már régen főztem, így most nagyon kapós volt.

1 db karalábé
2 db sárgarépa
petrezselyemzöld
zeller zöld
1 db vörös hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
3 db húsleves kocka
pici liszt
pici pirospaprika
víz

A karalábét és a sárgarépát kockára vágni. Egy edénybe olíva olajat önteni és elkezdeni melegíteni. Majd rátenni a karalábét és a répát,és szép lassan elkezdeni párolni. Párolás közben hozzá adni a fokhagymát, és a petrezselyemzöldet. Ha már megfelelőnek találjuk, megszórjuk a liszttel és a pirospaprikával. Jól összekeverjük és felengedjük vízzel. Beletesszük a húsleves kockát, ízlés szerinti mennyiségű sót, vörös hagymát, zeller zöldet, paradicsomot, paprikát és puhára főzzük.
Én nokedlit szaggattam bele, és tejföllel tálaltam.

2009. április 19., vasárnap

Kávés-habos muffin



Napok óta süteményt ennék, de csak ma jutottam oda hogy elkészítsem. Egy kávés ízesítésű muffint sütöttem, és a habot is kávéval ízesítettem. A tésztája puha és könnyű, a habbal a tetején pedig nagyon finom. Mindenkinek csakis ajánlani tudom, aki szereti a kávés finomságokat.


Tészta hozzávalói 12 db muffinhoz:

30 dkg liszt
1 cs sütőpor
2 db tojás
10 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor
10 dkg margarin
1 dl fekete kávé
1 dl tej


A puha margarinhoz  hozzákeverni a cukrot, a tojásokat, majd a tejet és a kávét is. A lisztet összeszitálni a sütőporral, majd a két keveréket összeönteni, és alaposan összekeverni.
 
Muffin formát kibélelni papírral, majd belekanalazni a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 perc alatt készre.
A sütőből kivéve hűtsük ki, majd kanalazzuk rá a habot.
 

Hab hozzávalói:

1 cs Aranka krémpor mogyoró ízű (főzés nélküli)
1 dl fekete kávé
1,5 dl tej
cukor ízlés szerint


A hozzávalókat robotgéppel pár perc alatt kemény habbá verni, majd habzsákkal a muffinok tetejére nyomni, vagy rákanalazni.

Csirkecomb-baconnel tejfölös szószban.





Nemrégiben bukkantam rá erre a szaftos csirkecomb receptre, melyet némi változtatással a saját ízlésünkre alakítva készítettem el. Az eredeti recepthez képest, én többféle fűszert használtam, majd a tejföllel simára kevert lisztet, a borral együtt, már a párolás megkezdése előtt a combok alá öntöttem. Így az ízek jól összepárolódtak, majd a hús sütése közben a szaft szépen besűrűsödött. Tálaláskor én rizst kínáltam a pirosra sült combok mellé, de szerint a krumplipüré is remekül illik hozzá.







Hozzávalók:

4 db csirkecomb
1 cs bacon
2 dl tejföl
5 dkg margarin
1 ek liszt
2 dl fehérbor (v. víz)
ételízesítő
szerecsendió
majoránna
őrölt bors
bazsalikom



A tepsit kenjük ki a margarinnal. 

A combokat ízlés szerint sózzuk, borsozzuk,  és szórjuk meg a fűszerekkel, majd tekerjük körbe a baconnel.

Ezután a baconbe tekert combokat helyezzük egymásmellé az előzőleg margarinnal kikent tepsibe.

A tejfölt keverjük simára a liszttel, majd keverjük hozzá a bort is. Ezután öntsük a combok köré. (a combokat egyesével, óvatosan kicsit emeljük meg, hogy a keverék alá is folyjon)
A tepsit ezután fedjük le alufóliával, mielőtt betennénk a sütőbe.

Helyezzük be előmelegített  sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 60-70 perc alatt pároljuk puhára a húst.

Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük a combokat szép pirosra. (ezalatt az idő alatt, a szaft is szépen besűrűsödik)

Ameddig a hús sül, készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. Én rizst készítettem, de pl. a krumplipüré is remekül illik a szaftos húshoz.

Tálaláskor helyezzük a szép pirosra sült combot tányérra, locsoljuk meg egy kevés szafttal, majd kanalazzuk mellé a köretet.


2009. április 18., szombat

Baconba göngyölt aszalt szilvás csirkemáj

Ma csirkemájat sütöttem, de nem a hagyományos módon. Aszalt szilvával és baconnel készítettem el. Az édes és a sós íz keveredése egy nagyon finom párosítás volt. Akár ünnepi alkalmakkor előételként is feltálalhatjuk.

csirkemáj
bacon
aszalt szilva
ételízesítő
szerecsendió
majoránna
őrölt bors

A májat kisebb darabokra vágni, és befűszerezni majd pici olíva olajon elősütni. A máj NEM fog megkeményedni a fűszerezéstől sütés közben. Hagyni kihűlni, és a baconre helyezni egy darab májat és egy darab aszalt szilvát majd felcsavarni. Egy tepsibe egymásmellé helyezni. Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.
Én sült zellerrel tálaltam, de bármilyen köret illik hozzá.

Sült zeller


Ma zellert sütöttem köretnek. Sült krumpli helyett készítem, mivel a krumplit sütve kevésbé szeretjük, és nagyon ritkán készítek, akkor is sütőben kerülve a sok olajban sütést. A zeller viszont szeretjük. Sütőben sütve, kicsi olíva olajjal meglocsolva készítem el. Hasábokra vágom mint a krumplit, tepsibe teszem és közepes hőmérsékletű sütőben, szép pirosra sütöm.

1 nagyobb zeller
pici olíva olaj

Ízlés szerint sütés után lehet sózni. Én anélkül tálalom, úgy jobban lehet élvezni a zeller ízét.

2009. április 17., péntek

Pite baconnal és gombával

Ma egy sós pitét sütöttem ebédre. Régebben csak  édes pitéket sütöttem, de nem bántam meg, hogy egyre gyakrabban készítem el a sós változatát is. Az eredeti receptben nem volt gomba, de gondoltam egy kicsit megbolondítom vele. És valóban nagyon jót tett neki. Laktató, és finom ebéd készült belőle.

Tészta:

20 dkg liszt
10 dkg margarin
1 db tojás


A lisztet elmorzsolni a margarinnal és a sóval, majd hozzáadni a felvert tojást, és jól összegyúrni. Fóliába csomagolni, és fél órára a hűtőbe tenni pihenni.
Ezután fóliát helyezni az asztalra, majd rá a tésztát, és tetejére szintén fólia kerüljön. Így kinyújtani, majd a felső fóliát levéve a pite formába fordítani, és a tetejére került fóliát levenni róla. Szélét körbe vágni, hogy szép formás legyen. Villával jól megszurkálni és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt  elősütni.


Töltelék:

25 dkg gomba
1 vöröshagyma
bacon
ételízesítő
őrölt bors
szerecsendió
petrezselyemzöld
10 dkg reszelt sajt
2 egész tojás
2 dl főző tejszín

A hagymát apró kockára vágni, a gombát vékonyan felcsíkozni. Serpenyőbe pici olíva olajon elkezdeni párolni a hagymát, majd hozzáadni a gombát, fűszerezni és készre párolni. A bacont felkockázni, és szép pirosra sütni. Kicsit hűlni hagyni, majd egy tálban összekeverni az összes hozzávalót . Ezután a kihűlt tészta tetejére önteni. Vissza helyezni a sütőbe és közepes lángon szép pirosra sütni.

2009. április 16., csütörtök

Túróval töltött zsemle

Ma spenót volt az ebéd tükör tojással, és ezért gondoltam készítek egy kis nassolni valót. Volt itthon túró, és zsemle is így töltött zsemlére esett a választásom. Sokszor készítem, mert a család kedvence. Most is pillanatok alatt elfogyott.

4 db zsemle
25 dk túró
1 cs vaníliás cukor
reszelt citrom héj
cukor(ízlés szerint)
mazsola
1 db tojás
tejföl
tej

A zsemléknek a tetejét levágni, és a belsejét kicsipkedni.
A túrót beletenni egy tálba, majd hozzáadni a kicsipkedett zsemlét, a cukrot, a mazsolát, a reszelt citrom héjat, a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy ne túl híg masszát kapjunk.
Egy tepsibe sütőpapírt tenni, és majd erre helyezni a zsemléket.
A tejet meglangyosítani, majd kicsit megforgatni benne a zsemléket, de vigyázni nehogy túlszívják magukat tejjel. A tepsire helyezni, majd beletölteni a túrós masszát. A tetejére tenni a levágott részt.
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, és a zsemle tetejére halmozni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.

2009. április 15., szerda

Töltött zsemle

Ezt a virslivel töltött zsemlét, csak azért készítettem ma el, mert megszóltak az egyik honlapon hogy csak virslis ételt tudok készíteni, mert az olcsó. Megtehetném hogy akár napi szinten lazacot, vagy akár kaviárt egyek, de nem teszem! Igen én szeretem a virslit, és ennek semmi köze a spóroláshoz. A sok pizza helyett ajánlom a tisztelt emberkéknek akik a megjegyzésükkel illetnek, mert valóban finom. Különben pedig a számtalan receptem mellet, szerintem igen elenyésző számban található virslivel készült étel.

2 db zsemle
2 db VIRSLI
2 db főtt tojás
5 dk sajt
tejföl
őrölt bors
margarin

A zsemlék tetejét levágni és a belsejét kicsipkedni.
A tojást , a sajtot és a VIRSLIT apró kockára vágni. Egy tálba tenni a kicsipkedett zsemlével. Ízlés szerint fűszerezni, és annyi tejfölt adni hozzá, hogy könnyű masszát kapjunk.
A zsemlék karimáját, és a levágott kalapját margarinnal megkenni. A zsemlék belsejét megtölteni a fűszerezett masszával, majd ráhelyezni a tetejét.
Előmelegített sütőben, szép pirosra sütni. Nagyon finom ropogós lesz. Salátával, retekkel, paradicsommal, vagy paprikával kitűnő!!

2009. április 13., hétfő

Csárda vacsora!


Soha nem vacsorázom, de a mai napon kivételt tettem. A Balatoni kirándulás után, kis kanyart beiktatva haza felé a Kiskunsági Nemzeti Parkba mentünk. Motorozásaink alkalmával sokat járunk oda vacsorázni, így már jól ismert részünkről a Kígyósi Csárda. Remek ételekkel, udvarias kiszolgálással várják a vendégeket. Ma a csárda tálat céloztuk meg, és mondhatom remek választás volt. Tartalma pedig igen bőséges és finomabbnál finomabb. A felsorolást sem hagyom ki. Volt sült liba comb, grill nyárs, grillezet szűz érme, rántott sajt, liba májjal töltött gomba, liba májjal-sonkával töltött pulyka mell. Köretnek pedig hasáb burgonya, vegyes savanyúság, lila párolt káposzta, párolt zöldség, a magyaros íz világot pedig lecsó képviselte. Ezután a bőség tál után a desszertre már gondolni sem tudtunk. Aki teheti, feltétlen keresse fel ezt a csárdát, csalódós nem fogja érni, mivel számtalan finom étel közül válogathat.

Balatoni Kirándulás.

Ma délután csodálatos idő volt, és ezért úgy döntöttünk hogy a Húsvét hétfő hátralévő részét a Balatonon töltjük el. Balatonfüred és Tihany volt az útirány. Füreden nagy átépítések folynak a parton, teljesen megváltozik, kulturálódik a környék. Képeket majd a teljes felújítás után osztom meg a látogatóimmal. Tihany viszont változatlanul, nagyon szép tele nyüzsgéssel. A kilátás pedig kárpótol mindenért. Messziről idelátszik Európa egyik legmodernebb(és legdrágább) hídja a Völgyhíd!!A csodás időnek köszönhetően igen sok fehér vitorlát láthattunk a tavon. Egyre többen hódolnak ennek a szenvedélynek.
És az elmaradhatatlan, és kihagyhatatlan Tihanyi Apátság!! Régi pompájában tárult elénk. Csak egy probléma volt a visszhangot sajnos nem hallottuk, de majd legközelebb újra próbálkozunk vele.




2009. április 11., szombat

Húsvéti Köszöntő!




Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok Minden Látogatómnak!!!!

Boci tarka.





Egy igen kedves barátnőmtől kaptam ennek a süteménynek a receptjét, és rögtön meg is sütöttem. A tésztája egy pillekönnyű kevert tészta, melyet ízesített túróval pötyögtettem meg. Sütés közben a túró szépen eloszlott a tésztában, és már nem csak a tetején, de szinte minden falatnál fellelhető volt. Nekünk nagyon ízlett ez az egyszerű sütemény melyet megsüthetünk pl. a hétköznapokon egy tányér leves mellé, de a vasárnapi asztalon is megállja a helyét.





Hozzávalók egy 22x32 cm-es tepsihez:

35 dkg liszt liszt
1 dl étolaj
4 db tojás
15 dk porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 ek kristálycukor
2,5 dl tej (hideg)
2 ek kakaó (cukrozatlan)
1 kk szódabikarbóna
1 cs sütőpor
egy csipet só


A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, és keverjük simára.

Ezután állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az étolajat, majd a tejet is.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, a szódabikarbónával, a kakaóval, és egy csipet sóval, majd  állandó keverés mellett, kanalazzuk a cukros-tojásos..... keverékhez.

A tojások fehérjét a kristálycukorral verjük fel kemény habbá, majd fakanállal, óvatosan keverjük hozzá a masszához.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a kevert tésztát.






Túrós töltelék hozzávalói:

25 dkg túró
2 cs vaníliás cukor
10 dkg porcukor
1 db tojás
2 ek búzadara
2 dkg vaj (olvasztott)
1 citrom reszelt héja



A túróhoz adjuk hozzá az összes hozzávalót, majd keverjük alaposan össze.

Ezután kisebb halmokban kanalazzuk rá a tepsiben lévő tészta tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd süssük közepes hőmérsékleten kb. 40 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.




Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.

Főtt csülök





Mivel az ebédünk a húsvéti böjt jegyében zajlott, a vacsoránk annál kiadósabb lesz. Ma főtt csülköt készítettem, egy pár darab főtt tojással és hónapos retekkel. Meglehet az ünnepek végezetével megint intenzíven böjtölni kell majd, de néha kivételt is lehet tenni és ilyen finomakat falatozni.


Hozzávalók.

1 db füstölt csülök
1 db vöröshagyma
néhány gerezd fokhagyma
ételízesítő
szemes bors
babérlevél
borókabogyó

Egy edénybe belehelyezni a csülköt és a fűszereket, majd annyi vizet önteni rá hogy jól ellepje. Felforralni, majd lassú tűzön addig főzni, ameddig a csülök vaj puha lesz. A főzőlében hagyni teljesen kihűlni, majd óvatosan kiemelni.

Bármilyen salátával, vagy retekkel , majonézes tormával is kitűnő vacsora lesz. Frissen sült zsemlét adhatunk hozzá kísérőnek.

Lazac olívabogyóval

Húsvétot megelőzi a kereszténységben a böjt. Mi is a hagyományokhoz híven megtartjuk ezt a szokást. Ilyenkor mindig valami hal étel kerül az asztalra. Idén lazacot sütöttem, és olíva bogyót pároltam, és ezzel megtartottuk az ünnep előtti böjtöt.
szeletekre vágott lazac filé
1 db citrom
színes bors
olíva bogyó
pici olíva olaj
A lazacot szeletekre vágni, besózni, citromlevet csepegtetni rá, és megszórni ízlés szerint színes borssal. Hűtőbe tenni 1-2 órára. Ezután serpenyőbe pici olíva olajat önteni, és jól felmelegíteni. Ebbe tenni a lazac szeleteket, és a jól lecsepegtetett olíva bogyót. Szép lassan átsütni. Sütés közben egyszer óvatosan átfordítani. Ha megsült a lazac akkor kiszedni, és a bogyót még pár percig párolni. Együtt tálalni.

2009. április 9., csütörtök

Habos almás pite

Almás pitét készültem sütni, de a kezembe került ez a recept. Így gyors módosítás, és már neki is fogtam a tészta elkészítésének. Nagyon finomra sikerült, és egy kicsit mégis más, mint a megszokott hagyományos pite.

Tészta:

5 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
20 dkg margarin
30 dkg liszt
1 tojássárgája

Ezeket az anyagokat, először robotgéppel addig kevertem, hogy jó morzsalékos legyen, majd kézzel, gyors mozdulatokkal összegyúrtam. 30 percre hűtőbe tettem. Végül kinyújtottam, és piteformába helyeztem úgy, hogy az oldalát is befedje. Az alját villával jól megszurkáltam hogy ne púposodjon fel.
200 fokos sütőben szép pirosra sütöttem, és hagytam teljesen kihűlni.

Töltelék:

50 dkg alma
3 tojás
fél citrom leve
citromhéj
pici víz
2 cs vaníliás cukor
20 dkg cukor

Az almákat meghámoztam, majd vékonyan felszeleteltem, és egy edénybe tettem. Öntöttem alá egy pici vizet, fél citrom levét, hozzáadtam a vaníliás cukrot, és 10 dkg cukrot. Puhára főztem, majd leturmixoltam. Ezután belekevertem a tojások sárgáját és még pár percig főztem. Melegen rákentem a tészta tetejére.
A tojások habját felvertem 10 dkg cukorral jó keményre, és ezt az almás massza tetejére simítottam. Visszatettem a sütőbe és szép lassan megszárítottam rajta a habot, hogy szép szint kapjon.


Tejszínes csirkecomb gombával.

Volt egy megkezdett tejszínem, amit rövid időn belül felkellet használni. Receptjeimet nézegetve, meg is találtam az elkészítendő ételt. Igaz az elkészítéséhez borra van szükség, de főzés közben az alkohol tartalma elpárolog, viszont az aromájától nagyon finom lesz a hús.

3 db csirkecomb
30 dk gomba
1 db vöröshagyma
3 dl fehérbor
2 dl víz
2 db húsleveskocka
szerecsendió
majoránna
bazsalikom
2 dl tejszín
1 tk liszt
margarin

A gombát csíkokra vágni. A hagymát felkockázni és megfuttatni a margarinon. Ezután beletenni a gombát, majd a combokat, és kicsit együtt párolni.
Ezután felönteni a borral és a vízzel, és ízlés szerint fűszerezni. Szép lassan puhára főzni.
Ha megpuhult, kiszedni a gombát és a húst is a szaftból. A tejszínt simára keverni a liszttel, majd állandó keverés mellett besűríteni vele a szaftot. Jól kiforralni, majd visszatenni a húst és a gombát. Jól összeforralni, de főzni már nem kell.

Én Penne tésztával tálaltam, de bármilyen köret illik hozzá.

Spenót leves

Nagyon szép a spenót a kertemben, így ma levest készítettem belőle. Már többféle változatot kipróbáltam, de ez a mai lesz a kedvencem. Egy kis baconnal bolondítottam meg, és igen finom íz világot kaptam.

50 dk spenót
1 fej vörös hagyma
2 gerezd fokhagyma
8 dl víz
2 db húsleves kocka
1,5 dl tejszín
1 csapott evőkanál liszt
őrölt fehérbors
szerecsendió
margarin
7 dk reszelt sajt

A hagymát apró kockára vágni. A spenótot jól megmosni, és nagyobb darabokra vágni. A margarint felolvasztani majd rászórni a lisztet és kicsit pirítani. Ezután rátenni a hagymát és a spenótot, majd jól összeforgatni. Felönteni a vízzel, és hozzá adni a fűszereket. Puhára főzni, és összeturmixolni. Vissza tenni a tűzre, majd állandó keverés mellett belekeverni a tejszínt és a reszelt sajtot. Jól kiforralni, de főzni már nem kell.
Én ropogósra sütött bacon szalonnával tálaltam.

2009. április 7., kedd

Sonkás párnácskák







Volt még maradék sonka, mivel tegnap nem győztünk rá, ezért úgy döntöttem, ma ezt a finomságot is kipróbálom. Nagy sikere volt, ezután többször elfogom készíteni.


Hozzávalók:

30 dkg liszt
25 dkg túró
25 dkg margarin
2 egész tojás
szeletelt sonka
szeletelt bacon szalonna
reszelt sajt
ételízesítő


A lisztet jól elmorzsolom a margarinnal, majd hozzáadom az ételízesítőt, a túrót, és 1 egész tojást. Jól összegyúrom, és kettéosztom a tésztát. Vékonyra kinyújtom, és ráhelyezek 1 szelet bacont, erre 1 szelet sonkát, és reszelt sajttal jól befedem. Körbekenem a felvert tojással, majd ráhelyezem a másik szintén vékonyra nyújtott tésztát. jól összenyomkodom, majd darabokra vágom. Tetejét szintén tojással megkenem, és reszelt sajttal megszórom. Előmelegített sütőben 170 fokon szép pirosra sütöm.

Töltött tojás




Mivel többféle tojásos receptet összegyűjtöttem, és ünnepek alatt nem csak tojást szeretnénk enni, így ma elkészítettem ezt a változatot. Mivel krumpli is kerül a töltelékbe, így akár salátával egy könnyű ebédként is tálalhatjuk.


Hozzávalók:

4 db főtt tojás
10 dkg főtt krumpli
1 db lila hagyma
5 dkg margarin
1 dl tejföl
5 dkg reszelt sajt
pici mustár
szerecsendió


A tojásokat kettévágni. A tojássárgáját, a főtt krumpli, a margarint, és a fűszereket jól kikeverni, és beletölteni a tojásfehérjébe.
A hagymát kicsit megfonnyasztani egy pici margarinon és a tetejére tenni. Ezután rákenni a tejfölt, és megszórni reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, közepes lángon kicsit összesütni.

A húsvéti sonka mellé is kínálhatjuk, de salátával akár ebédre is fogyaszthatjuk.

2009. április 6., hétfő

Sajtos-sonkás pogácsa.




Ez a pogácsa gyorsa összeállítható, sem élesztő, sem pedig sütőpor nem kell hozzá. Így aztán, ha váratlan vendégek futnának be a közelgő húsvéti ünnepek alatt, frissen süthetjük, és még langyosan kínálhatjuk. Ünnepek után, pedig a maradék sonka felhasználására is kitűnő. Finom nassolni való.



Hozzávalók:

2 dl tej
8 dkg margarin
1 tk só
20 dkg liszt
3 tojás
15 dkg reszelt sajt
15-20 dkg sonka



A tejet a margarinnal felforralni, majd hozzákeverni a lisztet és a sót. Addig keverni ameddig elválik az edény falától. Ekkor levenni a tűzhelyről, és hagyjuk langyosra hűlni.
Ameddig hűl, lereszeljük a sajtot, és apró kockára vágjuk a sonkát.
Amikor már csak langyos, egyesével hozzá keverünk 2 db előzőleg villával kissé felvert tojást.

Ezután belekeverjük a sajtot, majd a sonkát is.
Egy tepsit kibélelünk sütő papírral, és kanállal kis halmokat helyezünk rá a masszából. Kicsit távolabb tegyük őket egymástól, mert sütés közben a pogácsák megfognak nőni.
Felverjük a megmaradt tojást, majd kenjük le a pogácsák tetejét.
Helyezzük előmelegített sütőben, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra.
Ha túl gyorsan elkezdene pirulni a teteje, takarjuk le sütő papírral és a sütési idő vége előtt pár perccel vegyük csak le a papírt.

Egyszerű, gyorsan elkészül és nagyon finom.

 

Tonhalas tészta sütve

Elérkezett a húsvét közeledte. Ilyenkor mindenki megpróbál kicsit böjti ételeket készíteni. Én is a hagyományokat követve, a héten az ünneppel kapcsolatos ételeket fogom elkészíteni. Ezek főként halból, tojásból, és sonkából fognak készülni. Ma egy tonhalas tésztával kezdem a hete.

20 dkg tészta (Penne, kagyló...)
20 dkg tonhal konzerv (sós lében)
20 dkg mexikói vegyes zöldség
10 dkg zöldborsó
1 fej vörös hagyma
2 evő kanál liszt
2 dl tej
15 dkg sajt
1 citrom leve
2 evő kanál majonéz

őrölt bors
margarin

A tésztát sós vízben kifőzzük. A hagymát apróra vágjuk, és margarinon megpároljuk, majd megszórjuk a liszttel, és felengedjük a tejjel. Ízesítjük, és állandó keverés mellett besamelt főzünk belőle. Ha kell, a tejet még pótoljuk. Hozzáadjuk a reszelt sajt felét. Belekeverjük a majonézt és a citrom levét is. A zöldségeket mikróban puhára pároljuk. Végül a besameles szószt összekeverjük a tésztával, a zöldséggel és a levétől lecsöpögtetett tonhallal. Jól kikent tepsibe tesszük, a maradék reszelt sajttal megszórjuk. Közepes hőmérsékletű sütőben szép pirosra sütjük.

2009. április 5., vasárnap

Diós sárgarépás rétes

A sárgarépát sokféle étel elkészítéséhez felhasználom, sőt még nyersen is nagyon szeretem, de rétest még nem sütöttem belőle. Most elérkezett az idő, hogy próbát tegyek. Gondoltam olyan rossz nem lehet, mivel a répát szeretem. És valóban, nem csalódtam benne, mert igen jó lett. Merem ajánlani mindenkinek kipróbálásra.

1 cs réteslap
30 dk sárgarépa
15 dk dió
mazsola
cukor
1 cs vaníliás cukor
reszelt citrom héj
1 cs vaníliás puding por
olaj

A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszelni. A diót apró darabokra tördelni.
A rétes lapot vizes konyha ruhára helyezni, és laponként olajjal megkenni. 3 lapot tenni egymásra. Majd a vaníliás puding porral jól megszórni. A sárgarépát kinyomkodni, és a tetejére teríteni. Megszórni a darabolt dióval, a mazsolával, vaníliás cukorral, reszelt citrom héjjal, és ízlés szerinti mennyiségű cukorral.(én nem tettem rá cukrot, de így is elég édes lett) A széleit kicsit behajtani, és a konyha ruha segítségével feltekerni. Tepsibe sütő papírt tenni és erre ráhelyezni a feltekert rétest. Olajjal megkenni, és előmelegített sütőben, közepes lángon, szép pirosra sütni. Ez a mennyiség két rúd rétes elkészítéséhez elegendő.

2009. április 3., péntek

Aszalt szilvás almás pite


Pakolászás közben rátaláltam 1 cs aszalt szilvára. Gyorsan előkaptam a süteményes könyvemet, és a receptek között keresgélni kezdtem. Meg is találtam ezt a pite receptet, és már hozzá is kezdtem az elkészítéséhez. Gyors, egyszerű, könnyen elkészíthető, és nem utolsó szempont, hogy még nagyon finom is.

10 dkg margarin
10 dkg cukor
2 tojás
15 dkg liszt
15 dkg darált dió
1 cs sütőpor
2 cs vaníliás cukor
1,5 dl tej
fahéj
1 cs aszalt szilva
3 db alma

Egy tortaformát kibélelni sütőpapírral. Az almákat gerezdekre vágni. A szilvát feldarabolni.
A hozzávalókat beletenni a keverő tálba, és robotgéppel jól kikeverni. Ezután a sütőpapírral bélelt tortaformába önteni, és szépen belesimítani. Rászórni az aszalt szilvát, majd a tetejére helyezni az alma gerezdeket. Tetejére egy kevés fahéjat szórni.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40-45 perc alatt készre sütni.
Tálaláskor porcukorral a tetejét megszórni. Igény szerint tejszínhabot is kínálhatunk  hozzá.


2009. április 2., csütörtök

Olasz húsvéti pite




Húsvéti recepteket keresgélve találtam rá erre a receptre. Mivel szeretem a zöldségeket, és még kicsit diétáznom is kéne, így gondoltam ebédre el is készítem. Szerintem a diéta szó nem azt jelenti hogy éhezni kell. Bizony ilyenkor is szükségünk van evésre, és ez a pite kicsit más, mint amit megszoktunk, mert nem margarinnal, hanem olívaolajjal készült, és búzacsírás lisztből. A töltelék pedig szinte zöldségekből áll. Nagyon laktató, és egy szelettel is jól lehet lakni.


Tészta:

30 dkg liszt
1 dl olívaolaj
1 tk só
víz


Egy tálba tesszük a lisztet, és hozzákeverjük a sót, olíva olajat, és annyi vizet, hogy a tészta könnyen gyúrható, és nyújtható legyen. Kettéosztjuk a tésztát és az egyik lapot kinyújtva a pite formába helyezzük, úgy hogy a szélét is befedje. Az alját villával jól megszurkáljuk.

Töltelék:

30 dkg spenót
2 db sárgarépa
2 db tojás
10 dkg sajt (ízlés szerint)
10 dkg olajbogyó
pici só
őrölt bors
fokhagyma (ízlés szerint)


A spenótot pár perc alatt puhára főzni, majd lecsepegtetni, és jól kinyomkodni a levét. A sárgarépát nagyobb lyukú reszelőn lereszelni. A sajtot szintén lereszelni, az olajbogyót félbevágni. Ezután egy tálba tenni, és a tojásokkal, a fűszerekkel jól összekeverni. A sózással óvatosan bánjunk mert az olajbogyó sós. Ha száraznak találjuk a tölteléket pici tejet lehet belekeverni.(én tejszínes kocka sajtot kevertem bele.)

Elővesszük a tésztával kibélelt pite formát, és rákenjük a tölteléket, majd a megmaradt tésztát kinyújtjuk, és befedjük vele. Tetején kis lyukakat vágunk ki, majd gombócot formálunk belőle és a tetejére helyezzük. Közepes lángon, szép pirosra sütjük.

2009. április 1., szerda

Csokoládé torta




Ma ünnepeltünk, és ilyenkor mindig az ünnepelt kedvenc tortáját sütöm meg. Így aztán alkalomhoz illően most ezt a finom csokoládétortát sütöttem meg. A receptet már nagyon régen egy újságban találtam és eredetileg  "Nagymama csokoládétortája" névvel illették. Egyik különlegessége ennek a tortának, hogy a tésztája nem tartalmaz lisztet, így a lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. A diós-kakaós-mazsolás tésztát a piskótához hasonlóan kell megsütni, majd egy finom, habkönnyű krémmel megtölteni.  Már nagyon sokszor megsütöttem, és nálunk mindig nagy sikere volt. Érdemes 1-2 nappal fogyasztás előtt elkészíteni, mert ezalatt az idő alatt az ízek jól összeérnek, és így még sokkal finomabb, mint frissen. Karácsonyra is szívesen sütöm, mert az ünnep előtt már pár nappal összeállítható. Fagyasztóba, egy jól zárható dobozba, akár hosszabb ideig is eltartható, majd szobahőmérsékleten felengedve fogyasztható.






Hozzávalók a tésztához:

 5 db tojássárgája
8 db tojásfehérje
10 dkg porcukor
5 dkg kristálycukor
4 ek kakaó
10 dkg mazsola
15 dkg darált dió


Keverjük habosra az 5 db tojássárgáját a porcukorral, majd keverjük hozzá a kakaót is. 8 db tojásfehérjét a kristálycukorral verjük kemény habbá, és óvatosan kis adagokban keverjük hozzá a cukros-kakaós masszához. Végül keverjük bele a mazsolát, és a darált diót is. Ezután közepes nagyságú torta formába öntsük bele a masszát.(én 24 cm-es formába sütöttem)
Előmelegített sütőben, úgy süssük meg mint a piskótát. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem) Amikor a tészta megsült 1 percig hagyjuk a nyitott ajtajú sütőben, így nem esik össze. Ezután a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra helyezve hűtsük ki teljesen.


Krém hozzávalói:

3 db tojássárgája
25 dkg margarin
3 ek kakaó
3 ek rum (v. 1/2 rumaroma)
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor

A tojássárgáját jó habosra keverjük ki a margarinnal, a cukorral, majd adjuk hozzá a kakaót, és a rumot (v. rumaromát).

 A kihűlt tortát vágjuk kétfelé és a krémnek a felét kenjük rá az alsó lapra. Ezután helyezzük rá a másik tésztalapot, egy kicsit a tenyerünkkel nyomjuk rá, majd kenjük rá a maradék krémet.
Hagyjuk legalább egy napot állni, mert minél tovább áll, annál finomabb lesz, és szépen tudjuk szeletelni.

Tálalás előtt éles késsel szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
 (Én a fagyasztóba is szoktam eltenni belőle, és amikor megkívánjuk szoba hőmérsékleten hagyom felengedni. Az íze ilyenkor még finomabb, mert jól összeérnek az ízek)