2009. október 9., péntek

Vörösborban párolt körte csokoládé köntösben





Ma egy igazán különleges desszertet készítettem. Kicsit félve álltam neki, de remekül sikerült. A körte a párolás alatt átvette a fűszeres vörösbor ízét, és az étcsokoládé csak megkoronázta az egészet. Igaz egy kalóriabomba, de néha arra is szükségünk van. Egész jókedvem lett tőle, na ez vagy a csokoládé jótékony hatásának, de lehet a bornak köszönhető!!! De a viccet félre téve, valóban egy finom csemege volt.



Hozzávalók:

4 db körte
3 dl vörösbor
2 ek méz
szegfűszeg
fahéj
1 cs vaníliás cukor
1 tábla étcsokoládé



A körtéket szép vékonyan meghámozni.
A bort a mézzel, a szegfűszeggel, a fahéjjal és a vaníliás cukorral feltenni főni. Pár percig forralni, majd mérsékelni a lángot, és belehelyezni a körtéket. Szép lassan puhára párolni, de közben többször óvatosan átfordítani, hogy egyenletesen párolódjon. Ezután kiszedni, majd teljesen kihűteni.

Amikor már teljesen kihűltek a körték, akkor egy rácsra helyezni őket.
A csokoládét felolvasztani, majd szép lassan a körtékre kanalazni. Ezt addig ismételni, még befedi a csokoládé az egész körtét.
Addig a rácson hagyni még teljesen megdermed a csokoládé a körtéken.

6 megjegyzés:

  1. Azt a mindenit, de gyönyörű!!! Igazad van! Kell a kalóriabomba néha egy kis lélekemelőnek és kedélyjavítónak. Valóban nagyon extra. Kanalat tettél mellé. Ezek szerint nagyon puha? :-))

    VálaszTörlés
  2. Hűűű, de tuti! Megkóstolnám nagyon! Iszonyatosan jól néz ki!!!

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyszerű! Elmenne egy 18. század végi receptnek is! Épp most olvastam arról hogy a csoki annak a kornak a különlegessége volt. A fűszerek is megfelelnek annak a kornak. (Persze tudom hogy nem annak készült) Biztosan nagyon finom lett! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  4. Yasmine!
    Köszönöm!! Most éppen szükségem volt egy ilyen bomba minden jótékony hatására. Igen ezt szerintem kanállal kell enni, a körte finom puha lett és a csokoládé is szép vékony rajta.

    VálaszTörlés
  5. Gasztroboszi!
    Szívesen megkínállak, jut neked is!!! Szerintem próbáld ki, egyszerű és finom.

    VálaszTörlés
  6. Szia Sándor!
    Köszönöm neked is!! Látod ezt én nem tudtam, de nagyon örülnék neki ha te felhasználnád ezt az ötletet, és elkészítenéd egy korabeli desszert gyanánt!!!

    VálaszTörlés