2009. október 16., péntek

Szőlős muffin ropogós-édes morzsával.





 A muffin a legegyszerűbben megsüthető sütemény, és elronthatatlan, így kezdő háziasszonyok, de még a konyhában sertepertélő gyerekek is bátran hozzáfoghatnak, mert biztos vele a siker. A muffin tésztáját ízlés szerint gyümölccsel még finomabbá tehetjük, így én pl. mézédes szőlőt kevertem hozzá. Természetesen előtte a szőlőszemeket félbevágtam, majd kimagoztam, mert nem szerettem volna, hogy evés közben zavaró legyen, de ízlés szerint maggal együtt is belekeverhetjük. Sütés előtt a nyers tésztát édes morzsával bőven megszórtam, mely sütés után egy finom, ropogós réteget képezett a muffin tetején.




Hozzávalók 12 db-hoz:

20 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 cs sütőpor
1 mk őrölt fahéj
5 dkg darált dió
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás (nagy)
10 dkg Vénusz sütőmargarin (v. vaj)
1,5 dl tejszín (20%-os)
csipet só
1 nagy fürt szőlő


A szőlőfürtöt szemezzük le, alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe a szemeket, és óvatosan távolítsuk el a magokat. (érdemes nagyobb szemű szőlőt választani, és a kés hegyével egy gyors mozdulattal eltudjuk távolítani a magokat)

A liszthez adjuk hozzá a sütőport, egy csipet sót, a darált diót, az őrölt fahéjat, és keverjük össze.

A porcukorhoz adjuk hozzá a puha margarint, a vaníliás cukrot, az egész tojást, a reszelt citromhéjat, a tejszínt, és keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a lisztes-diós.... keveréket, fakanállal keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a kimagozott szőlőt, és óvatosan, hogy ne törjön, keverjük össze a masszát. 

A muffin formát béleljük ki papírral, vagy szilikon formákkal, kanalazzuk bele a masszát, majd szórjuk meg a tetejét édes morzsával.




Édes morzsa hozzávalói:

3 dkg vaj
1 ek kristálycukor
1 púpozott ek liszt


A hideg vajhoz adjuk hozzá a kristálycukrot, és a lisztet, majd az ujjbegyünkkel nagyjából morzsoljuk össze.

Ezután az édes morzsával szórjuk meg a formában lévő tészta tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.




Az elkészült muffin tésztája a szőlőszemekkel finom és szaftos, a tetején pedig ropogósra sült az édes morzsa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése