2009. október 17., szombat

Bableves csipetkével


Emlékszem gyerek koromban szinte minden szombaton bableves és valami finom kalács volt az ebéd. Hogy miért épen szombaton, azt nem tudom. Lehet már akkor is idő zavarban voltak a szüleink. Én nagyon ritkán főzök levest, nem is tudom miért, pedig szeretjük. De most ebben a hideg időben bizony jól jön egy kis finom meleg leves. Ezért a mai napot én is kineveztem bableves napnak. Igaz finom kalács nem került mellé, de még volt a tegnapi muffinból, így remek ebéd kerekedett belőle.

száraz bab
sárgarépa
zöldség
zeller
petrezselyem zöld
zeller zöld
1db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1db paradicsom
1 db paprika
pirospaprika

ételízesítő
liszt
olíva olaj

A babot előző este beáztatni, majd másnap leönteni róla a vizet, egy edénybe tenni és felönteni jól vízzel. A zöldségfélét megtisztítani és felkarikázni majd a levesbe tenni. Hozzá adni még a petrezselyem és a zeller zöldet, a paradicsomot, a paprikát és a vöröshagymát is. Ízesíteni a sóval és az ételízesítővel, majd felforralni. Ha már elkezdett forrni, akkor mérsékelni a lángot és addig főzni ameddig a bab teljesen megpuhul. Ekkor kiszedni belőle a petrezselyem és a zeller zöldet a paprikát, paradicsomot és a hagymát.
A lisztből és az olíva olajból világos zsemle színű rántást készíteni, majd belenyomni a fokhagymát és pici pirospaprikával megszórni. Kicsit hagyni hűlni, majd levest szedni rá, jól elkeverni és állandó keverés mellett a forrásban lévő leveshez önteni. Megvárni amíg újra forrni kezd és ekkor beletenni az előzőleg elkészített csipetkét. Szép lassan addig főzni tovább amíg a csipetke is készre fő.
Tálaláskor ecetet, vagy tejfölt adhatunk hozzá.

2 megjegyzés:

  1. Szia Gizike!!!!!!!!!!!
    Jaj,nem voltam komoly,csak vicc volt!!!!!!!!!!!!és nem is tudtam,hogy játék.de most már tudom.csak itt nincsenek hangulatjelek,igy nem lehet érzékeltetni.De azért köszönöm.Hihetetlen mit össze tudsz főzni.puszil melli,vagyis dörmike.

    VálaszTörlés
  2. Szia Melli(dörmike)
    Örülök hogy nem gondoltad komolyan, mert kicsit megijedtem!!! Megyek hozzád is leselkedni hogy te mit főztél ma.puszi

    VálaszTörlés