2009. május 3., vasárnap

Kukoricakrémleves.





Szívesen készítek egy-egy finom krémlevest, főleg a téli időszakban, és a nagy hidegben bizony jólesik elkanalazgatni. Mivel éppen volt itthon egy doboz konzerv kukorica, így most arra esett a választásom. Az egész nem tartott fél óránál tovább, mivel a kukorica már eleve puhára volt főzve. Turmixolás után a mascarponéval már csak újraforraltam, így aztán a leves szép selymes, és nagyon finom volt. Tálaláskor ropogósra sült, leveles tésztából kiszúrt kis virágokat kínáltam a leves mellé, mely nagyon jól illett hozzá.





Hozzávalók:

1 db konzerv kukorica (lehet fagyasztott is)
1 kisebb vöröshagyma
5 dkg vaj
1 ek olívaolaj
1,5 dl tej
1,5 dl főzőtejszín
10 dkg mascarpone (v. tejszínes krémsajt)
1 db erőleves kocka
1 csipet szerecsendió
1 mk őrölt kömény
1 csipet őrölt fehér bors





A kukoricát öntsük bele egy szűrőbe, majd alaposan csepegtessük le.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd a vaj és az olívaolaj keverékén pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett kukoricát, majd ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, morzsoljuk hozzá a leveskockát, és alaposan keverjük össze.

Ezután öntsük fel a tejjel, és a főzőtejszínnel, majd főzzük pár percig. (nem szabad sokáig főzni, mert a kukorica megkeményedik)

Az elkészült levest turmixoljuk le, majd egy szűrőn szűrjük át. Végül keverjük hozzá a mascarponét, ha szükséges még ízesítsünk utána, majd állandó keverés mellett melegítsük forráspontig. Ekkor vegyük le a tűzről, majd tálalásig tartsuk melegen.

Tálalás előtt merjük a levest tányérba, majd szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk mellé ropogósra sült leveles tésztát is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése