2009. március 29., vasárnap

Narancsleves





Nagyon szeretjük a gyümölcsleveseket, így a téli időszakban többször készítek narancsból, és citromból is levest. Igaz ez a leves kimondottan csak felnőtteknek készül, mivel fehér és vörösbor egyaránt kerül bele. A gyümölcsöktől, a fűszerektől, és a kétféle bortól nagyon ízletes lesz, a tejszíntől pedig selymes. Pörkölt mandulaforgácsba forgatott tejszínhabbal tálalva, akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.






Hozzávalók:

4 db narancs
1 db citrom
2 cs vaníliás cukor
barna cukor (ízlés szerint)
1 tk őrölt fahéj
4-5 db szegfűszeg
1,5 dl fehérbor
1,5 dl vörösbor
2 dl tejszín
2 dl tejföl
2 db tojássárgája
csipet só
1 l víz






Egy edénybe öntsük bele a vizet, majd adjunk hozzá  a fahajat, a szegfűszeget, a barna cukrot, és a vaníliás cukrot, és kb. 10 percig főzzük. 

A citromot vágjuk fel cikkekre, két narancsot pedig pucoljunk meg. Ezután tegyük bele a forrásba lévő szirupba a cikkekre vágott citromot, és a narancshéjat, majd főzzük 5-6 percig. Ezután szűrjük át egy szűrőn, az ízesített szirupot.

A megpucolt narancsgerezdeket vágjuk fel kisebb darabokra, majd tegyük bele az előzőleg leszűrt szirupba. Ezután adjuk hozzá a vörösbort, és ha szükséges akkor még ízesítsük cukorral, majd forraljuk fel.

A tojások sárgáját keverjük simára a tejföllel, majd vegyük le a levest a tűzről, és állandó keverés mellett, csorgassuk a levesbe. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd forraljuk fel újra.

Végül öntsük bele a vörösbort, és a tejszínt, majd újra forraljuk fel. Amikor eléri a forráspontot, zárjuk el a gázt, mert főzni már nem kell tovább.

A mandulaforgácsot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg. A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá. Ezután szaggassunk nagyobb habgaluskákat, majd forgassuk bele a pörkölt mandulaforgácsba.

Tálaláskor a levest merjük tányérba, majd helyezzük rá a mandulás-habot és úgy  kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése